В Україні з’явиться власне CNN?

11 Травня 2004
1229

В Україні з’явиться власне CNN?

1229
З 11 травня новини на "5 каналі" виходитимуть щогодини.
В Україні з’явиться власне CNN?
З 11 травня новини на "5 каналі" виходитимуть щогодини. А з нового телесезону Владислав Лясовський, керівник правління "5 каналу", обіцяє, що "5 канал" стане повністю інформаційним.

На фоні перетворення українського телебачення в розважальні кінобудки "5 канал" є своєрідним піонером освоєння нової телевізійної ніші. Керівники каналу говорять, що усвідомлюють ступінь ризику. Як і те, що не зможуть конкурувати із лідерами телеринку, якщо продовжать розвивати "5 канал" як сімейний. "Детектор медіа" звернулася за коментарем до керівника правління "5 каналу" Владислава Лясовського та шеф-редактора інформаційних програм "5 каналу" Андрія Шевченка.

– Чим обумовлено рішення про зміну формату телеканалу?

Владислав Лясовський, керівник правління "5 каналу": – Із самого початку ми визначали, що ТК "Експрес-Інформ", що мовить на "5 каналі" в Києві разом з ТРК "НБМ", буде розвиватися як інформаційний канал. Таким чином, це є перший крок до нашої мети.

– Чому рішення про зміну формату мовлення було прийняте саме зараз?

Андрій Шевченко, шеф-редактор інформаційних програм "5 каналу": – Ми бачимо, що це якраз те, що зараз може спрацювати: якісна і чесна інформація, якої в Україні явно бракує і попит на яку буде рости ближче до виборів. Зараз ми це вже бачимо навіть за рейтингами: інформаційна програма “Час” є найбільш рейтинговим продуктом на каналі – унікальна ситуація для українського телепростору. Одним словом, ми відчуваємо, що ми у правильному місці і у правильний час.

– Якими за формою будуть новини?

Андрій Шевченко: – Ідея така – дати можливість тим, кому потрібні новини, щогодини отримувати нову інформацію. Сітка така – по буднях з 6-ої ранку і до півночі щонайменше раз на годину у нас випуск новин. О 21-ій, як і раніше, маємо підсумкову програму “Час”, яка дещо змінює формат.

За формою це здебільшого будуть 5-хвилинні випуски – фактично у режимі FM-новин. Ми віримо, що цього достатньо, щоб відтворити ритм дня, і цей той обсяг часу, який зайнята людина може собі дозволити віддати телевізору навіть у розпал робочого дня.

Стислого часу мало, щоб дати повну картину дня, але за топ-темами ми будемо стежити дуже щільно.

– Якими будуть наступні кроки? Як плануєте розвивати інформаційне мовлення?

Владислав Лясовський: – Ми зараз випробовуємо технологію роботи ньюз-руму в щогодинному режимі. Наші плани – збільшення хронометражу щогодинних випусків новин і, таким чином, перехід на інформаційний канал як такий. Із часом поки що важко нам визначитися, але сподіваюся, що наступний крок буде зроблено в новому сезоні – тобто з першого вересня.

Андрій Шевченко: – На цьому етапі, окрім переходу на щогодинні новини, ми також будемо насичувати ефір іншими інформаційними продуктами. Буде нова програма Світлани Рябошапки “Кабінет”. Досить добрі справи у “Закритої зони” Володимира Ар`єва. Оновлюємо і “Час пік” з Романом Скрипіним.

Досвід показує, що рік тому власники та керівники каналу обрали правильний напрямок – рух до інформаційного каналу, хоча ризик у цьому експерименті був очевидним. Тепер питання лише в тому, наскільки швидко ми будемо рухатися.

– Умови ліцензії дозволяють вам перейти на повне інформаційне мовлення? Здається, "НБМ" позиціонувався як сімейний канал?

Владислав Лясовський: – Так, "НБМ" позиціонувався як сімейний канал. Безумовно, ми будемо цим займатися сьогодні. Жодних порушень ліцензії ми не допускаємо. А до того часу, поки визначимося з термінами переходу на повноцінне інформаційне мовлення, вирішуватимемо питання із внесенням змін до ліцензії.

– Економічно вигідно сьогодні розбудовувати інформаційний канал?

Владислав Лясовський: – У нас є свої ноу-хау та технологічні інструменти, що, на наш погляд, знизять собівартість наших новин. Вони не будуть такими дорогими, як це роблять інші канали. У той же час, ми не можемо говорити, що зараз у цьому ми бачимо якусь вигоду, комерційний зиск. Сьогодні це є приваблива і ніким не заповнена ніша. А оскільки ми бачимо, що сьогодні усі канали сімейні, з економічної точки зору конкурувати на тому ринку, де працюють "1+1", "Інтер", ICTV, Новий канал і ін., дуже важко. Нам потрібно робити якісь нетривіальні рішучі кроки. Це, безумовно, ризикові кроки, але ми сподіваємося, що команда, яка працює у нас зараз, зможе робити рейтингові новини, на які будуть звертати увагу наші глядачі, яким будуть довіряти, і таким чином ми зможемо мати і аудиторію, і довіру, а в кінцевому варіанті ми матимемо і економічний зиск.

Андрій Шевченко: – Так буде. Усі, хто знає технологію, розуміють, що чим більший обсяг продукту ми робимо, тим нижчою є його собівартість.

Звичайно, новини є дорогим задоволенням, і цей канал навчив всіх кріпко думати над тим, як тратиться кожна копійка. Як шеф-редактор можу гарантувати, що ми, як і раніше, маємо найдешевше інформаційне виробництво у Києві.

Стратегічно – ми віримо, що якісний інформаційний канал стане прибутковим бізнесом. Є відчуття, що завдяки високій довірі до наших новин бренд каналу вже стає дорожчим.

– Якою є сьогоднішня аудиторія "5 каналу"? Чи вдається вам розвивати мовлення в регіонах? Зараз якраз триває конкурс на частоти у Нацраді...

Владислав Лясовський: – За даними Національної ради, наша аудиторія – це біля 30% населення країни. Ми не можемо говорити стовідсотково, що ці дані є вірними, оскільки ми співпрацюємо з кабельними операторами, які не включені у ці розрахунки. Ми сподіваємося, що ця цифра занижена і наша реальна аудиторія – до 50% населення. Ми зараз будемо визначатися і перевіряти ці дані.

Що стосується проблеми розвитку, то вона, безумовно, є. Ні для кого не секрет, що за останній рік "5 канал" не отримав жодної ліцензії на мовлення навіть у маленькому містечку, не кажучи вже про обласні центри.

На жаль, сьогодні ми можемо говорити про ліцензійну блокаду каналу з боку Національної ради. Ми розуміємо, що це проблема навіть не Нацради. Це політичні питання, про які зараз навіть не варто говорити, бо вони зрозумілі. Але ми сподіваємося, що крапля камінь точить і що ми зможемо розвинути нашу мережу на всю Україну. Принаймні ми мовимо через супутник. Подача сигналу не є для нас проблемою, партнери зацікавлені у трансляції наших програм. І навіть з цього боку ми можемо говорити про те, що у такий спосіб мережа може розвиватися. Але є й такі чинники, як політичний, через який ми не можемо розвиватися швидко і якісно. Втім, нам приємно, що, принаймні, в програми нашого каналу охоче приходять гості з різних політичних таборів. Ми робимо програми таким чином, щоб в ефірі був повний баланс присутності усіх політичних сил.

– У зв’язку зі звільненням Ганни Герман, яким чином будете продовжуватися спільний з Радіо "Свобода" проект" "Час пік"?

Владислав Лясовський: – Учора вийшла чергова програма "Час пік", у якій від Радіо "Свобода" брав участь телефоном з Праги Олександр Народецький. Сьогодні ми шукаємо шляхи, яким чином продовжити спільну роботу. Поки шукаємо журналіста, який працює на "Свободі" і зможе вести телеефір, до того часу такий формат роботи буде продовжено: тобто, в студії "5 каналу" Роман Скрипін, телефоном – працівник "Свободи" або сам Олександр Народецький.

– Чи достатньо у вас сил? Адже поки що видно, що для повноцінного інформаційного мовлення ресурсів не вистачає.

Андрій Шевченко: – Сил небагато – всі наші люди задіяні на 100 і більше відсотків. Мусимо брати не кількістю, а якістю.

На каналі з'являються нові люди, вакансії ще залишаються. З нових здобутків можу сказати, зокрема, про Ігоря Слісаренка, який повертається у кадр і за чиїм "Сподіваюся, у вас все гаразд", по-моєму, скучила країна, а також про міцного репортера Святослава Цеголка, який переходить до нас із "Нового каналу".

Думаю, що будуть і ще сюрпризи і відомі імена.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1229
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду