Сергій Гузь: "Поки що не вдалося змінити ставлення самих журналістів до профспілок як до інституції, що може ефективно захистити їхні права"

26 Листопада 2003
844
26 Листопада 2003
15:00

Сергій Гузь: "Поки що не вдалося змінити ставлення самих журналістів до профспілок як до інституції, що може ефективно захистити їхні права"

844
Сергій Гузь: "Поки що не вдалося змінити ставлення самих журналістів до профспілок як до інституції, що може ефективно захистити їхні права"Проблеми Київської незалежної медіа-профспілки обговорювалися сьогодні на чат-конференції у "Телекритиці" з її головою Сергієм Гузем За ситуацію зі свободою слова відповідальні власники ЗМІ та топ-менеджери, заявив сьогодні на чат-конференції у "Телекритиці" Сергій Гузь, голова Київської незалежної медіа-профспілки.
Сергій Гузь: "Поки що не вдалося змінити ставлення самих журналістів до профспілок як до інституції, що може ефективно захистити їхні права"
Сергій Гузь: "Поки що не вдалося змінити ставлення самих журналістів до профспілок як до інституції, що може ефективно захистити їхні права"

Проблеми Київської незалежної медіа-профспілки обговорювалися сьогодні на чат-конференції у "Детектор медіа" з її головою Сергієм Гузем

За ситуацію зі свободою слова відповідальні власники ЗМІ та топ-менеджери, заявив сьогодні на чат-конференції у "Детектор медіа" Сергій Гузь, голова Київської незалежної медіа-профспілки. "Розгрібати це лайно тепер доводиться нам", зазначив він. На його переконання, журналісти не повинні ділити себе за політичними симпатіями. А чесна й об‘єктивна журналістика можлива лише за умов єдності журналістів в питаннях професійної етики.

Про те, що відбулося в КНМС за рік після її створення, чи можуть заробляти журналісти, не порушуючи професійної етики, хто має нести матеріальну відповідальність перед журналістами, вимушеними звільнятися через зміну “редакційної політики”, що дасть члену профспілки прес-карта, чи буде призначено (/обранно) медіа-омбудсмена тощо читайте нижче в детальному викладі чату з Сергієм Гузем.

Повну версію сьогоднішньої чат-конференції читайте в архіві.

З попередніми чатами знайомтеся тут.

– Наскільки заважає роботі профспілки надмірна "політизація" її діяльності?

– Спроби політизувати профспілку – ось що заважає. Із самого початку профспілку намагались зарахувати до якоїсь політичної сили, в першу чергу до "Нашої України". Це неправда. Ми самостійна організація і в усіх питаннях приймаємо рішення, виходячи з інтересів журналістів, а не політиків. Бо будь-які політичні сили мають у своєму представництві власників ЗМІ, які є для нас працедавцями. І не треба ілюзій, що вони завжди будуть захищати інтереси журналістів. Тільки не там, де йдеться про наші стосунки із власниками ЗМІ.

– Сергію, чи є у тебе як у голови профспілки концепція протистояння політичному тиску і маніпуляціям влади через ЗМІ у період президентських виборів?

– Таку концепцію розробляє вся організація, а не особисто її голова. Ми маємо план роботи в цьому напрямку.

– Як заробити бідним журналістам на виборах у регіонах, при цьому не порушивши професійної етики?

– Працювати професійно. І все. Заробляти гроші повинен менеджмент ЗМІ, а не журналісти, отримуючи їх у конвертах.

– Значить, бути "бедним, но честным"? Як в індійському кіно?

– Не це треба зводити до такої простої формули. Журналісти повинні бути заможними. Але починати треба з самоповаги і професійного росту. Коли наш авторитет буде визнавати суспільство і власники ЗМІ, тоді не буде потреби "продаватись" на кожних виборах.

– У цьому і проблема. Після перебудови багато хто почав "калимити" на журналістиці, і як у такому середовищі створювати профспілку?

– А ніхто й не казав, що створення профспілки буде легкою справою. Я скажу лише одне – чесна й об‘єктивна журналістика можлива лише за умов нашої єдності в питаннях професійної етики.

– Я мав на увазі УНІАН. Про PR послуги, які ця агенція збирається пропонувати на виборах, повідомив раніше, у чаті "ТК", її гендиректор Наливайко.

– Це питання не до Наливайка, а до власників агентства. Якщо вони вважають гроші ціннішими за довіру користувачів їхніх послуг - майбутнє у них буде недовгим. Минулого року, після скандалу з цензурою в УНІАН, дуже багато їхніх клієнтів відмовилися від послуг. Але не треба і перебільшувати значимість піару. Всі газети займаються розміщенням реклами. Якщо УНІАН не буде плутати власних новин з піаром - все у них буде добре. Я думаю, що саме так усе і станеться.

– Чи змінилася на краще, на твою думку, ситуація зі свободою слова після прийняття закону про цензуру?

– За ситуацію зі свободою слова відповідальні власники ЗМІ та топ менеджери. Без їхньої згоди не було б ніякої цензури. Гроші виявились для них ціннішими за свободу слова. А крайніми стали журналісти. Це несправедливо. Та розгрібати це лайно доведеться нам. І можливо це лише за справжньої солідарності. Журналісти не повинні ділити себе за політичними симпатіями. Погляньте, особистих конфліктів між журналістами дуже мало, але солідарності немає. Хто нас розділив?

– Сергію, у мене питання щодо відпусток. Закон встановлює відпустку у розмірі 36 днів. Але керівники в кращому разі оплачують 12 днів. Як довести своє право на оплачену відпустку, особливо коли ти працюєш як приватний підприємець?

–Приватні підприємці самі встановлюють собі відпустку. Вибираючи таку форму "працевлаштування", ви повинні чітко усвідомлювати, що берете всі ризики на себе. Формально у ПП немає трудових відносин із власниками ЗМІ. Але можна спробувати ввести положення про відпустки в колективну угоду.

– Хтось обіцяв медичне страхування...

– Зараз закінчується формальний процес, угоду вивіряють юристи. До кінця року медичне страхування буде введене.

– У чому став для медіа-профспілки минулий рік знаменним? А які принципові питання так і не вдалося вирішити?

– Ми вистояли цей рік, розробили план роботи на наступний і на найближчу перспективу. Крім того, маємо значні успіхи на переговорах з іншими журналістськими профспілками. Поки що не вдалося змінити ставлення самих журналістів до профспілок як до інституції, що може ефективно захистити їхні права. Зараз над цим працюємо.

– Як ідуть справи з утворенням всеукраїнського об’єднання медіа профспілок?

– Добре. На середину грудня запланований з‘їзд.

– Скільки зараз є членів КНМП? Чи відбувся її кількісний ріст з часу заснування профспілки?

– Київська профспілка зросла втричі за цей рік. І постійно надходять заяви від журналістів. Крім того, ми доклали значних зусиль для підтримки профспілкового руху в регіонах. А це 17 регіонів.

– Який термін життя ти відводиш профспілковому руху журналістів України? Громадські організації у нас не є фактором життєдіяльності суспільства. З яких джерел фінансується київська профспілка?

– Вона буде жити вічно, поки є роботодавці та наймані працівники. Я вже багато років працюю в громадській організації, яка розвивається виключно за рахунок членських внесків. Це екологічна організація. Так само буде і з профспілкою. В усьому світі профспілки зберігають незалежність тільки за однієї умови - фінансової незалежності від роботодавців та держави. Зараз ми маємо надходження від членських внесків та благодійну допомогу від фонду "Відродження". Я задоволений тим, що "Відродження" не втручається в нашу діяльність. Як тільки це станеться, ми розірвемо стосунки з ними. Додам, що з наступного року ми будемо тісно співпрацювати з Міжнародною федерацією журналістів. Уже затверджений відповідний план роботи. Місія МФЖ приїде на всеукраїнський з‘їзд. Є також домовленості про співпрацю з журналістськими профспілками Британії, Німеччини, Швеції та інших країн.

– Сергію, як профспілка збирається вплинути на ситуацію щодо акредитації журналістів на заходи прес-служби Генпрокуратури України?

– Учора ми розповсюдили заяву з цього приводу. Сьогодні розмовляв по телефону з одним із керівників ГПУ стосовно скандалу в Кабміні – ми вимагаємо порушення кримінальної справи. Через дві години будемо знову з ними розмовляти. У тому числі і з приводу акредитації.

– Чи вдалося Київській профспілці стати впливовим гравцем в інформаційному просторі України? На які саме процеси вона впливає?

– Ми не ставили собі поки що за завдання стати впливовим гравцем в інформаційному просторі. Наша мета – захист прав та інтересів журналістів.

– Чи є випадки, що до КНМП приєдналися журналісти з провладних газет?

– Таких випадків достатньо. Ми не ділимо журналістів на "провладних" та "опозиційних". Такий поділ буде не на нашу користь.

– Чи є прес-карти, що видаються членам профспілки, правочинними за межами України? Якщо так, то в чому саме?

– Сьогодні прес-карти ми видаємо тільки членам КНМП, після грудневого з‘їзду їх отримають і члени профспілки з інших міст України. У наступному році ми плануємо провести переговори з НСЖУ щодо введення єдиних прес-карт. Я знаю приклад, коли наша прес-карта допомогла журналістові при перетині кордону з Угорщиною.

– Щодо прес-карт - готові ви говорити спочатку з міським осередком НСЖУ ще цього року?

– Ми вже пропонували голові НСЖУ ввести єдині прес-карти. Поки що НСЖУ відмовляється, бо зараз ця організація – монополіст у видачі прес-карт. З грудня ситуація зміниться. Крім того, встановлення єдиних прес-карт підтримане Міжнародною федерацією журналістів.

– То через кого будуть видаватись прес-карти?

– Сьогодні за прес-картами можна звернутись до апарату КНМП. Щоб отримати прес-карту, треба стати членом профспілки. З нового року прес-карти будуть видаватися і через регіональні профспілкові організації. Як буде після введення єдиних прес-карт - поки що не знаю. Скоріше за все, буде створена спільна з НСЖУ комісія. Але поки що про це зарано говорити.

– Треба, щоб критерії при видачі прес-карт були більш жорсткими, бо завдяки гонитві за кількістю членів у СЖУ там можна знайти і прибиральницю бабу Маню і слюсаря дядю Васю. Може, не варто робити журналістами позаштатних авторів, навіть дуже активних?

– Ми зараз відстоюємо позицію, що треба в новий проект Трудового кодексу ввести визначення, хто є "журналіст". Тобто статус журналіста. Його професійні та трудові права. Тоді прибиральниці, генерали міліції та СБУ, помічники народних депутатів та інші не зможуть отримувати прес-карти. КНМП видає прес-карти виключно членам профспілки. Згідно зі статутом - це творчі працівники ЗМІ.

– Яка твоя думка з приводу призначення або обрання медіа-омбудсмена? Хто має ним стати – журналіст чи юрист, шляхом обрання чи призначення і чи рекомендувала профспілка когось на цю посаду?

– Ми зробили спільну з іншими організаціями заяву стосовно омбудсмена. Але таке враження, що наша позиція не врахована. Ніхто ніяких консультацій не веде. Моя особиста думка – це повинен бути медіа-юрист.

– А чи сприйме профспілка медіа-омбудсмена, якщо його призначать зверху?

– А хіба в нас є варіанти? У цьому випадку ми будемо через омбудсмена відстоювати інтереси журналістів, і якщо потрібно - то вимагати від омбудсмена захисту наших прав.

– Скільки осіб треба, щоб створити первинну організацію і чи може вона об'єднувати так званих "вільних журналістів"?

– Достатньо трьох журналістів. Закон дозволяє об‘єднуватись і вільним журналістам, "що самостійно забезпечують себе роботою". Звертайтесь до нас, ми надамо більш детальну інформацію, допоможемо з юридичними процедурами.

– Чи можна навести вдалі спроби боротьби профспілки із власниками ЗМІ при захисті журналістів?

– Можна. Вони викладені на нашому сайті. Один лише приклад. Члену профспілки заборонили виїзд за кордон, відкрили на нього сфабриковану кримінальну справу. Завдяки допомозі юриста і гарантії профспілки, що журналіст повернеться, він зміг поїхати на висвітлення міжнародної конференції. Наскільки мені відомо, справу потім було закрито.

– Порошенко нещодавно заявив, що не має жодного стосунку до 5-го каналу. Тобто ніяк не впливає на його роботу. Твоя думка з цього приводу?

– А яка тут може бути думка? Він власник каналу, і ставитись до нього треба як до власника. У цьому він нічим не відрізняється від інших. Це моя особиста думка. Я підтримую журналістів, які намагаються працювати чесно і об‘єктивно. Скандал навколо "плівок" Порошенка – ще одне тому свідчення.

– Ти ось тут звинувачуєш власників у тиску на журналістів. Але хіба власник не має робити у своєму власному виданні те, що він вважає за потрібне? А то вже справа журналістів - залишатися чи йти, коли "редакційна політика" не подобається... Так - у всьому світі!

– Цілком згоден, що власник має роботи у виданні все, що завгодно, і нести за це персональну відповідальність. Тільки треба захистити ще й інтереси журналістів. Ми пропонуємо ввести в Трудовий кодекс норму, за якою журналісти мали б право звільнитися з роботи у разі зміни власника, редакційної політики чи з моральних причин. І в такому випадку журналісти повинні отримувати суттєву матеріальну компенсацію. Таке право, наприклад, мають французькі журналісти. Хоче власник щодня міняти "редакційну" політику – його право. Але це буде коштувати йому грошей. Тоді журналісти зможуть звільнятись, якщо політика власника несумісна з професійною етикою. І не будуть голодними. Повірте, якщо так зробити – цензура досить швидко зникне. Бо стане нерентабельною.

– Чим закінчилися історія з колективною угодою на НТКУ?

– Нічим. Зараз взагалі ситуація з профспілкою на НТКУ в підвішеному стані. Остаточно буде ясно наступного понеділка.

– На сайті www.presscounsil.org Володимир Мостовий заявлений як голова Комісії з журналістської етики, що типу є українською Радою преси. Однак, це ж фікція. НКМП буде ініціювати створення дієвої Ради преси?

– КНМП намагається підтримати Комісію з журналістської етики. При цьому у нас є свої пропозиції щодо подальшого розвитку Комісії. Наприклад, до її діяльності треба залучати представницькі організації власників ЗМІ. Як це зробити – питання дискусійне. Думаю, що на найближчому з‘їзді підписантів Кодексу етики буде прийняте якесь рішення з цього приводу. Нам не треба тут іти "своїм шляхом". Є досвід журналістів з європейських країн, і цей досвід потрібно використати.

– Проект Кодексу від Мостового мало кому відомий, хоча галасу навколо було багато. Наприклад, проект Кодексу журналістської етики , який розробила харківська "Журналістська ініціатива", обговорювався в регіональних ЗМІ, а Мостовий просто "давить" авторитетом?

– Я з вами не згоден. Бо і "проект Мостового" обговорювався в регіонах, ми навіть створили для цього електронну конференцію, ще до появи профспілки. А затверджувався Кодекс на з‘їзді у квітні минулого року, було внесено багато поправок. Що стосується Харкова, то два дні тому я був там. На жаль, це дуже важкий регіон для журналістів. Як і Донецьк та Дніпропетровськ. Харківського Кодексу взагалі не бачив. Буду вдячний, якщо надішлете.

– Щойно підключилась до розмови, тому не знаю, чи казали вже щось про те, чому профспілка так і не змогла "завоювати" центральні телеканали? Погляньте – адже ніхто майже не зголосився увійти до вашої профспілки. Це означає що - що вам не довіряють?

– У вас недостовірна інформація стосовно журналістів центральних телеканалів. Але факт недовіри до нас дійсно є, і це не наша провина. Вільні профспілки в Україні тільки-но почали розвиватись. До цього ми мали профспілки "радянського" типу, які виконували функції управління, а не захисту прав найманих працівників. Більшість телевізійників перебувають на обліку в профспілці працівників культури, яка входить до ФПУ. І як вони їм допомагають? А ніяк.

– Чому Гузь посварився із Скачком? А так добре все починалось... Статті, пиво... Що, Скачко виявився "крепким орешком", не піддався профспілково-американській пропаганді?

– На жаль, налагодити нормальні стосунки з Володимиром Скачком не вдалось. Я так і не знаю чому, це була не моя ініціатива. А гострі дискусії в нас були і раніше. Я вважаю, що це не привід для сварок між журналістами. Інша ситуація - чи можна зараз Володимира вважати журналістом, чи він уже став представником роботодавця? Цього я не знаю.

– Як профспілка ставиться до спроб Васильєва та Петренка - тобто Асоціації працівників ЗМІ - створити паралельну НСЖУ журналістську організацію? До речі, чи розповідали ваші одеські колеги, що там у них відбувалося нещодавно, коли ці "товариші" зібрали якесь начебто журналістське обговорення проблем роздержавлення? Що їм тоді вдалось?

– Погано ставлюсь до таких спроб. Вони намагаються розвалити НСЖУ не для того, щоб допомогти журналістам. На зустрічі з генсеком Міжнародної федерації журналістів ми обговорили можливий план відповідних дій. Зараз ми збираємо разом з НСЖУ необхідні матеріали. Повірте, міжнародне журналістське середовище дуже солідарне. І подібні до одеських провокації там сприймають не як жарт, а як атаку на права журналістів.

– Скажіть стисло, у чому сенс профспілки? Як вам вдається уникати профанації діяльності? Чим реально ви можете зарадити журналістам, які зазнають утисків через профдіяльність?

– Головна мета нашої профспілки - захищати свої права та інтереси. Не чиїсь – а свої, журналістські. І якщо такий підхід буде завжди - профспілка успішно розвиватиметься. Бо треба думати про людей, а не про бюрократію, хоча і без неї неможливо. Профспілкова бюрократія повинна знаходитись під контролем і в залежності від членів профспілки. Тоді все буде добре.

– А що роблять у вашій профспілці Володя Ар'єв та Андрюша Тичина? Щось я не чув про їхню профспілкову активність на їхніх каналах! Чи то так - і нашим, і вашим?

– Андрій дуже допоміг з розробкою прес-карт, фактично це його заслуга. Володимир з іншими своїми колегами намагались створити профспілку на “Інтері”. Вони працюють, кожен сам обирає, чим йому займатися. Усе залежить від кількості вільного часу.

– Скажіть, будь ласка, чи збирається профспілка проводити акції та агітацію за здоровий спосіб життя серед журналістів?

– Так. Пиво тільки членам профспілок, які мають медичну страховку.

Підготували Людмила Гуменюк, Тетяна Рябокінь, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
844
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду