Наталя Катеринчук: Остання спроба протидіяти цензурі закінчилась для мене погано

8 Червня 2010
56493

Наталя Катеринчук: Остання спроба протидіяти цензурі закінчилась для мене погано

56493
Заступник головного редактора каналу ТВі – про те, як розвиватиме власне виробництво, за яких обставин вона позбулась роботи в ТСН і що робитиме, якщо стикнеться із спробами запровадження цензури на новому місці
Наталя Катеринчук: Остання спроба протидіяти цензурі закінчилась для мене погано

Як уже повідомляла «Детектор медіа», Наталя Катеринчук стала заступником генерального директора телеканалу ТВі.

 

У минулому пані Катеринчук очолювала інформаційні служби каналів НТН (2004-2006 роки), «Сіті» (2007-2008), «1+1» (2008 - 2009). У серпні її було формально переведено на посаду керівника власного виробництва каналу ТЕТ. Однак співпраця із групою «1+1» не склалася, тож тепер Наталя Катеринчук керуватиме власним виробництвом ТВі. У розмові з ТК вона розповіла, чому пішла з групи «1+1», про плани щодо розбудови власного виробництва ТВі та готовність звільнитись у разі спроб нового роботодавця запровадити цензуру.

 

- Пані Наталю, чому ви вирішили прийняти пропозицію ТВі?

- На це є кілька причин. По-перше, канал демонструє доволі демократичну поведінку, відсутність цензури та тиску з боку власника й топ-менеджменту. Це мене влаштовує. По-друге, канал молодий і хоче розвиватись, а я хочу бути корисною й займатись розвитком власного виробництва. Це саме те, що мені зараз цікаво.

 

- Але ж переговори з ТВі ви вели ще з жовтня минулого року. Чому ж відразу не погодились на пропозицію каналу? У переговорах виникли якісь труднощі?

- Це ж не переговори між державами. Ми зустрічались, спілкувались, пили каву. Не можу сказати, що це були якісь труднощі: мене запрошували, я розмірковувала. У мене були власні обставини, не пов'язані з професійною діяльністю, які не дозволяли ухвалити негайне рішення. Я хотіла спершу вирішити певні проблеми, а потім віддатись новій роботі.

 

 

 

- Чому ви не залишились на ТЕТі, де вам пропонували розвивати власне виробництво?

- Деклароване власниками ТЕТа бажання розвивати власне виробництво за той час, що я перебувала на посаді заступника гендиректора цього каналу, не перейшло у фазу конкретних дій, планів, ідей та бюджетів, із якими можна було б працювати. На жаль.

 

-  Ви шість років очолювали служби новин, а тепер до сфери вашої відповідальності належатиме ширше коло проектів. Готові до такої зміни?

- Власне виробництво включає в себе й новини. Програми, що плануються до запуску в перспективі, також будуть мати вагому інформаційну складову. Так, мені хочеться розвиватись і йти від новин далі.

 

- Як розмежовуватимуться ваші повноваження з шеф-редактором Романом Скрипіним та головним редактором каналу Віталієм Портниковим?

- Це не становить проблеми, адже кожен має свою сферу відповідальності. Роман безпосередньо відповідає за контент. Він щоденно відстежує якість продукту, вичитує тексти, себто займається поточним управлінням. Віталій, як головний редактор каналу, більше зосереджений на загальних та ідеологічних питаннях. Тут немає суперечностей: ми регулярно зустрічаємось, розмовляємо, й розбіжностей у поглядах між нами немає.

 

- Що ж належатиме до ваших безпосередніх обов'язків, які завдання ви виконуватимете?

- Зараз завдання в каналу одне - вижити. Загострилось судове протистояння і тиск на канал із боку Валерія Хорошковського. ТВі має відстояти своє право на мовлення, а якщо воно буде реалізоване, тоді можна буде говорити конкретно про продовження наявних проектів і запуск нових. Однак із тих розмов, що в мене були з генеральним директором і засновником каналу, я зрозуміла, що вони вважають розвиток власного виробництва пріоритетним завданням.

 

- На сьогодні, крім новин, ТВі має аналітичні проекти «Правда Романа Скрипіна/Віталія Портникова», програму розслідувань «Знак оклику» та проект кримінальних хронік. У якому напрямку розвиватиметься далі власне виробництво?

- Розвиток ітиме в тому ж напрямку. Канал позиціонується як чоловічий, адресований людям розумним, думаючим і діяльним. Жодних змін, спрямованих на перехід до іншої цільової аудиторії, не передбачається. Думаю, розмовні студійні програми треба поступово перетворювати на якісне соціально-політичне ток-шоу. Також вважаю, що каналу потрібна якісна економічна програма. Але на четвертий день роботи мені ще важко говорити про кількість майбутніх нових проектів. Ми будемо пропонувати багато, але в процесі переговорів із власником щодо бюджетів щось, безперечно, відсіється.

 

 

 

 

- Чи приведете ви на ТВі когось із своєї колишньої журналістської команди?

- Про це рано говорити, але я не ставлю перед собою на сьогодні завдання когось працевлаштувати.

 

- Як ви оцінюєте формат новин ТВі? Чого, на вашу думку, бракує, що ви хотіли б у них змінити?

- Протягом останнього місяця політична ситуація дещо загострилась. Я спостерігала й моніторила новини більшості телеканалів. І мені було приємно, що жодної дражливої політичної теми ТВі не оминув, не приховав, не зманіпулював. Зараз у журналістів ТВі встановлюється така собі юридична традиція подачі матеріалу - в хорошому сенсі слова. Думаючій аудиторії це багато про що говорить. Хочеться більшої видовищності, кращого технічного забезпечення, більшої кількості творчих кадрів, хочеться розширити інформаційну службу та більш якісно організувати її роботу.

 

- Формат новин ТВі істотно відрізняється від того, з яким ви працювали в «ТСН». Чим вас цікавить саме він?

- Формат новин «1+1» не був для мене єдиним: раніше я керувала новинами на НТН і на «Сіті». Кожен канал має своє обличчя і своє бачення інформаційного продукту. Поставлена планка якості та обличчя новин ТВі мені подобаються, і жодного внутрішнього опору чи незадоволення в мене з цього приводу не виникає.

 

- Повертаючись до теми «ТСН»: як ви зараз оцінюєте новини «1+1»?

- За часів моєї роботи в «ТСН» ми почали масштабні зміни з суттєвого розширення регіональної кореспондентської мережі, створення нових корпунктів та технічних засобів передачі матеріалів із регіонів. Зараз я не бачу, щоб канал використовував ці можливості в повному обсязі. Також особисто для мене, на жаль,  є очевидним факт наявності в інформаційній службі «1+1» цензури.

 

- Коли ви керували «ТСН», спроб запровадити цензуру не було?

- Чому не було? Спроби були завжди. Думаю, вони були, є й будуть, допоки існуватиме журналістика, політики, медіавласники, і їхні інтереси перетинатимуться. Інша справа - який бар'єр можна створити для захисту від цих спроб, як поводиться топ-менеджмент каналу та його власники.

 

- Що це були за спроби? Як ви намагалися їм протидіяти

- Протидіяти вдавалось жорсткою відмовою: я цього робити не буду. Щоправда, остання спроба закінчилась для мене погано. Думаю, це загальновідома історія, коли після сюжету про наслідки нестворення парламентської коаліції Партії регіонів із Блоком Юлії Тимошенко, де була фраза Юлії Володимирівни «Пропало всьо!» (але подана, як на мене, коректно, із поясненням, що пролунала вона через відсутність тексту на суфлері), мені запропонували звільнити випускову бригаду. Я відмовилась, от і все...

 

- За неофіційною інформацією, звільнення Максима Шиленка також пов'язане з занадто сміливим сюжетом у «ТСН. Тижні»...

- Максим також тримав оборону досить тривалий час. Він стримував колектив і давав можливість журналістам нормально працювати й почуватися вільно. Моральний клімат у кожному колективі також відіграє важливу роль, а його формування значною мірою залежить від керівника інформаційної служби: він бере весь негатив на себе, тож 90% не доходить до людей. Але про випадок Шиленка краще запитати в нього самого. Скажу лише, що подібні інциденти часто є лише наслідком накопиченого топ-менеджментом чи власниками бажання позбутись людини, яка не виконує їхніх вимог або видається їм не досить професійною.

 

- Ви говорили, що на ТВі цензури бути не може. Звідки така впевненість?

- Я не кажу, що цензури не може бути. Кажу, що на цей момент власник і менеджмент каналу демонструють саме таку політику. А що буде завтра - невідомо. В нашій країні можливе все.

 

 

 

- Ви обговорювали це питання із власником і менеджментом каналу перед тим, як погодитись на пропозицію обійняти топ-менеджерську посаду? Вони дали вам гарантії?

- Так, я обговорювала це з Костянтином Кагаловським та Миколою Княжицьким. Вони не те, щоб пообіцяли... Зараз вони утримують таку ситуацію і вважають, що вона залишиться такою в перспективі. Наскільки адекватною в Україні є влада, думаю, відомо не лише мені, а й усім. Якщо сьогодні голова Служби безпеки, член Вищої ради юстиції, людина, що має безпосередній вплив на канал величезного телехолдингу, поводиться таким чином, які прогнози можна робити? Сьогодні у тебе є можливість працювати вільно, а завтра тебе поставлять у такі умови, що тобі доводиться робити вибір. Або служиш, або звільняєш місце для того, хто готовий служити.

 

- Якщо будуть спроби запровадити цензуру, ви готові піти з ТВі?

- Я пішла з НТН, коли мені запропонували служити. А зараз я в такому віці, коли вже пізно змінювати свої принципи.

 

Фото Яни Новосьолової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
56493
Читайте також
Коментарі
2
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
aqua
5067 дн. тому
Гидко взагалі це читати, згадуючи те, що вона робила на 1+1. Давайте ще про "професійні стандарти журналістики" поговоріть з Ганею Безулик :)))
Ivan
5067 дн. тому
О чем говорим? О службе? О принцыпах... продажности? Тут Наталя Катеринчук сказала правду "вже пізно змінювати свої принципи". Продавалась, продаюсь и буду! Бедный Коля, Николаша. Не удивляйтесь, в скором будущем Наталя будет руководить ТВі, а Коля, в лучшем случае, как всегда будетстроить новую компанию.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду