Андрій Єрмолаєв: «Порівнювати Куликова з Шустером і Кисельовим – невдячна справа»

18 Лютого 2010
43155

Андрій Єрмолаєв: «Порівнювати Куликова з Шустером і Кисельовим – невдячна справа»

43155
На «Телекритиці» відбулася чат-конференція з політологом, президентом Центру соціальних досліджень «Софія» Андрієм Єрмолаєвим на тему: «Оцінка ролі ЗМІ під час виборчої кампанії».
Андрій Єрмолаєв: «Порівнювати Куликова з Шустером і Кисельовим – невдячна справа»

На обговорення було винесено питання: чого бракує українським телеканалам у висвітленні виборчого процесу,  як боротися з політичною джинсою тощо. Проте наших читачів, як завжди, зацікавило і ширше коло питань щодо діяльності ЗМІ під час виборів, якості політичної журналістики в Україні й «телегенічності» української політики. 

 

Пропонуємо вашій увазі повну версію чату.

 

- Приветствую всех неравнодушных!

 

- Андрію, мені здається, що представники деяких професій, наприклад, вчителі, журналісти, політологи, повинні бути політично незаангажованими. Чому ж майже всі політологи є або помаранчевими, або синьо-білими? Чи можна вважати думку таких політологів об'єктивною?

- Проблема перша пов'язана з тим, що більшою мірою коментарі й оцінки, які з'являються у ЗМІ та на прес-конференціях, є радше реакцією на поточну політичну кон'юнктуру і не мають прямого відношення до політичної науки. А відповідно, такі оцінки також хворіють на «кон'юнктуру моменту». В таких випадках експерти чи журналісти мимоволі висловлюють скоріше власні симпатії та рефлексії, аніж позицію спостерігача-дослідника. Слід визнати, що і 100, і 200 років тому відомі літератори, філософи, маючи високий фаховий рівень і авторитет у власній царині, в публічній сфері також займали конкретну політично ангажовану позицію. Врешті-решт, вони також небайдужі люди, громадяни. Тому, підводячи риску, я б запропонував такий підхід: чітко розрізняти для себе інформаційні війни й обмін думками у поточній ситуації і власне фахові знання, пов'язані з теорією і практикою політичного процесу, економічного розвитку чи аналітичної соціології. І останнє. На жаль, дуже часто навіть максимальне намагання бути об'єктивним нівелюється тим, що експерт чи журналіст «вбудовується» в інформаційні війни, які ведуться в медіа. І з цим також доводиться рахуватися.

 

 

- Как бороться с грубостью, прямыми оскорблениями в СМИ? Этим грешит «Обком», УП... Особенно «Обком», который под видом юмора допускает обыкновенное хамство. Причем, издание закрылось от критики, и ему нет возможности ответить.

- В очном общении все проще. Хама нужно ставить на место. Со СМИ - сложнее. К сожалению, хамство и грубость в прессе отражает наш общий уровень культуры и очень высокий уровень общей нервозности. Поэтому остается лишь надеяться на ответственность и профессионализм редакторов, которые несут ответственность за свои издания. Кроме того, информационная сфера - это тоже рынок. Чем выше уровень культуры читателя, тем меньше спрос на дикарство в СМИ. В общем, не читайте советских газет:). И пусть их тиражи и интернет-рейтинг станет для них непроходящей головной болью.

 

- Добрий день! Який телеканал, на вашу думку, працював найбільш збалансовано й об'єктивно під час виборчої кампанії? Аргументуйте, будь ласка, чому саме його ви виокремлюєте.

- Мені важко відповісти на це запитання, оскільки я не є уважним глядачем, а тим більше експертом інформаційної політики каналів. Крім того, я думаю, що є сенс оцінювати роботу тих каналів, які мають вагомий блок із інформаційно-аналітичних та новинних програм. Тому я все ж таки залишу це запитання для фахових експертів, які уважно слідкують за новинною політикою телеканалів.

 

- Окей, ви не готові оцінити весь телеефір і визначити найоб'єктивніший канал. Але ж вас запрошували на різні політичні ток-шоу. Згадайте, де була найконструктивніша дискусія, найзваженіший добір експертів, найпрофесійніші дії модератора.

- Це запитання для мене простіше. Без сумніву, 5 канал, ток-шоу «Я так думаю з Анною Безулик».

 

- Чи можна, на вашу думку, побороти джинсу? Яким чином?

- Маємо визнати: джинса була, є і, мабуть, буде. Журналісти працюють на ринку і вимушені грати за його законами. Вихід тут полягає в одному: підвищення аналітичного рівня редакцій, формування стабільних і незалежних від зовнішніх замовників колективів редакцій, де буде цінуватися авторське ім'я, дослідницький підхід і де авторитет журналіста завойовується й оцінується не за кількістю надрукованих знаків чи вигідних контрактів, які він приніс до редакції, а резонансністю та популярністю його матеріалів. Я думаю, чим швидше буде розвиватися сучасна українська публіцистика як один із найбільших жанрів журналістики, тим складніше буде виживати джинсі і тим примітивнішими виглядатимуть джинсові тексти. Розумію, що більшість колективів приватних видань залежать від своїх власників, і дуже часто для них джинса - це додаткове джерело заробітку. Вважаю, що журналісти повинні отримувати гонорари, які не принижують їхню гідність і роблять сумнівними вигоди від заробітку на джинсі.

 

 

- Хто з українських ведучих може на рівні Кисельова чи Шустера вести політичні ток-шоу? Як вам Юрій Громницький, В'ячеслав Піховшек?

- З ведучих, які витримують високий рівень модератора складних політичних та економічних дискусій, я б відзначив лише Анну Безулик: високий інтелектуальний рівень, вміння вести дискусію і не допускати «боїв без правил», самоповага і гідність ведучого - це ті риси, без яких телевізійне шоу перетворюється на «Дом-3», «Дом-4» і т. д. Не хочу нікого образити, але мені здається, що і Шустеру, і Кисельову є чого повчитися в Ані. Стосовно інших ведучих: мені здається, що кращі часи шоумена Піховшека в минулому, сьогодні він більшою мірою висококласний медіаменеджер, політолог і журналіст. Проект Громницького на Першому я вітаю, і гадаю, що в нього велике майбутнє. Мені також дуже подобаються ведучі 5-го каналу, які мають гарний досвід ведення телемарафонів. Як на мене, Роман Чайка мусить робити більше, він давно переріс свої «5 копійок» і вже може претендувати на «гривню»:).  На жаль, мушу визнати, що я погано орієнтуюся в середовищі молодих тележурналістів та ведучих, тому готовий їм допомагати.

 

- За вашою особистою шкалою, хто є кращим модератором: Шустер, Кисельов чи Куликов? Оцініть їхній професіоналізм, адже ви були на програмі в кожного. Які в кожного з цих людей недоліки та переваги?

- Справді, перепрошую в Андрія Куликова. Його програма на ICTV в моєму особистому рейтингу займає позицію 1.2. Андрій дуже виріс за час роботи в цій програмі. Моє побажання: зменшити кількість банальних говорунів від різних партій, працювати над темами, які справді можуть бути цікаві глядачам, - освіта, охорона здоров'я, екологія, економіка і бізнес, виховання. І країна зможе відкрити для себе завдяки саме такій «Свободі слова» не лише нові імена, але й нові реальності. Порівнювати Куликова з Шустером і Кисельовим - невдячна справа. Скажу так: класний український журналіст виграє у варяга.

 

- Хто з кандидатів найбільш ефективно використав медіаресурс? За рахунок чого йому це вдалося  - грошей, менеджерів кампанії тощо?

- Як на мене, медіаресурс - це не просто бочка з медом, яку можна вимірювати кількістю літрів. Медіаресурс - це, насамперед, максимальна якість використання можливостей. В цьому сенсі я б не порівнював кількості годин і обсяги реклами. Це невдячна справа. Максимально ефективно використав медіаресурс Сергій Тігіпко.

 

- Як ви оцінюєте показ українськими каналами телезвернення Януковича 10 лютого, коли його 10-хвилинний виступ виходив у межах новин (приміром, на «Інтері», «1+1»)?

- Соромно визнати, але я не бачив цієї медіаподії. Можу лише припустити, що це була продумана медіатехнологія максимальної присутності в новинному праймі. Мені не відомі умови розміщення цього звернення, тому важко давати оцінку.

 

- Як ви оцінюєте першу практику такого масового замовлення каналами екзит-полів? І що їх перш за все до цього спонукало? Тільки потреби глядачів?

- Ми маємо досить суперечливий досвід впливу соціологічних даних на політичний процес - другий тур президентських перегонів 2004 року. Саме цим я пояснюю велику кількість замовлень з боку власників медіа та політичних інвесторів на проведення екзит-полів у 2010 році. Зверну вашу увагу на той факт, що цього разу до проведення екзит-полів були залучені практично всі відомі соціологічні служби, які мають високий рейтинг довіри і в професійному середовищі, і серед політиків. Як на мене, це привело до диверсифікації ризиків, пов'язаних із маніпуляцією даними. Сумна ситуація з даними Національного екзит-полу після першого туру засвідчила, що політизація і маніпуляція соціологічними даними стає вже неможливою. Коротше кажучи, висновок один - більше екзит-полів, хороших і різних:). І додам ще один момент. Будь-які політичні потрясіння після виборів - це величезний ризик для бізнесу, а тому бізнес страхується і хоче гарантувати собі чітку картину того, що відбувається під час політичних змін. У 2010 році екзит-поли перестали бути партійно-штабною зброєю. І це також позитивний факт.

 

- Андрію, вас часто запрошують до різних ЗМІ як незалежного експерта - коментатора політичних процесів. Але чи є ви і справді «незалежним»?

- Як запитали, так і відповідаю: є. Я був і залишаюся незалежним у поглядах, оцінках і позиціях. І немає моєї провини в тому, що комусь мої погляди не подобаються. Водночас працюю на ринку політичних консультацій та стратегічних розробок, але це не має ніякого відношення до моєї громадянської і фахової позиції. А якщо вас взагалі цікавить філософський феномен незалежності, то незалежність - це, в першу чергу, негативне самоствердження, яке є проявом внутрішньої невпевненості і бажанням за рахунок показушного егоїзму прикрити власну неповноцінність. Я залежна людина - від сім'ї та друзів, від партнерів та замовників, від життя. Моя незалежність у моїй свободі дотриматися слова і водночас реалізувати своє «я», ствердити свою позицію.

 

 

- Мені цікаво, як Андрій Єрмолаєв оцінює політичні рекламні кампанії кандидатів у президенти. Вам не здається, що пора шукати нові ходи? Що думаєте про кампанію Яценюка? Всі хвалять Тігіпка, але, як на мене, там більшу роль зіграли гроші, ніж ідеї. А як думаєте ви?

- Відверто кажучи, це велика розмова, і навряд чи я зможу обмежитися однією тезою. Рекламна кампанія - це не лише і навіть не стільки вдалі образи, популярні слогани та дорогі носії. Це в першу чергу мистецтво «впіймати» настрої і запити суспільства, і зокрема тієї його частини, на підтримку якої ти розраховуєш. Вдалість кампанії Тігіпка не лише в кількості рекламної продукції. Команді Сергія Тігіпка справді вдалося віднайти той образ і стиль поведінки кандидата, який віддзеркалив пошуки суспільством нового стилю в політиці загалом. Дуже простий тест, який вам пропоную: покладіть перед собою календарик Тигрюлі і через хвилину поряд із ним календарик із фото Тігіпка. І ви самі зрозумієте, чим була забезпечена така велика увага до Тігіпка в першому турі. Тому і я теж ставлю рекламну кампанію Тігіпка по її адекватності і досягненню мети на перше місце. Водночас, найефективнішою кампанією стала кампанія Януковича. Всі види реклами, які застосовувала його команда, підтверджували і посилювали його вже відомий образ технократа. Він нікого не заплутав своїми меседжами і не допустив рекламної агресії, яка б відтворила старі стереотипи про реванш, помсту чи політичну війну. І саме за рахунок цього Янукович виграв рекламну кампанію у Тимошенко. ЮТ проводила найкреативнішу кампанію (і, судячи з усього, найдорожчу), але і найсумбурнішу. Я вже давав оцінки цій кампанії, не буду повторюватися. А ось невдалими кампаніями вважаю кампанії Яценюка і Ющенка. Перший дезорієнтував і навіть злякав свого потенційного виборця, оскільки виборець відсторонюється від незрозумілого, як від загрозливого. Мій колега з «Софії» якось зазначив, що розбазарити такий високий потенційний рівень довіри - це ще треба вміти. А ось Віктору Ющенку слід було б поцікавитись у Леоніда Кравчука, чому рекламний лубок від влади програє. Забронзовів Віктор Андрійович :).

 

- Вы когда-нибудь были без бороды? Может, вам так лучше будет?

- Я не знаю, какой я без бороды. Поэтому поостерегусь пока экспериментировать :)

 

- Андрей, как вы относитесь к политической сатире наших дней? Вам нравятся шутки «95-го квартала», к примеру? Расскажите какой-то свеженький политический анекдот, а то скучно что-то.

- К сатире отношусь хорошо. «95 квартал» смотрю с удовольствием и часто вживую. Ребята жгут:). Очень нравится проект «Параска». Вообще, мне кажется, что остается огромный, пока еще невостребованный потенциал политической карикатуры. Перелистайте еще раз карикатуры Херлуфа Бидструпа - супер. С анекдотами посложнее - я плохой рассказчик.

 

- Если бы вы баллотировались в президенты, то какой бы слоган был у вас? «Выбери зануду - застрахуйся от разочарований»?

- Даже в страшном сне я себе не представляю такую ситуацию. Несмотря на древнегреческие заблуждения о мудрых правителях-философах, у власти должны быть все-таки профессиональные политики и госменеджеры.

 

 

- Як ви думаєте, чи виконає Янукович свою обіцянку створити суспільне телебачення і радіомовлення?

- Тема заерзанная, и давно уже мистифицированная. По существу: общественное телевидение - это телевидение, которое финансируют граждане. Учитывая капиталоемкость медиапроизводства и бедность нашего общества, в этом смысле общественное ТВ - это задача практически невыполнимая в ближайшие лет пять. Другое дело, если рассматривать общественное ТВ как определенный критерий и требования к государственной политике в сфере государственных медиа. Я не исключаю, что на базе Первого национального и канала «Культура» можно развивать современные интерактивные, хорошо технически обеспеченные телепроекты, которые бы стали прообразом, экспериментальной площадкой для будущих проектов собственно общественного ТВ. Иначе же мы можем оказаться в ловушке российской версии ОРТ времен Березовского.

 

- Андрей, как вы относитесь к творчеству Сергея Дацюка?

- К Сергею отношусь с большим уважением, знаю его много лет еще со студенческой скамьи. Он сложный человек, со специфическим взрывным характером, но вместе с тем он самостоятельный оригинальный мыслитель, и его работы по теории виртуальной реальности, онтологическим проблемам, несомненно, еще будут перечитываться и обсуждаться. Проблема Сергея, как, впрочем, и многих других талантливых людей, - в дефиците профессионального круга общения. Знаю, что он пользуется уважением и как преподаватель, лектор. Наверное, это еще не его время.

 

- Есть ли в Украине, по вашему мнению, по-настоящему независимые (политически) СМИ? Какие?

- По определению, если СМИ - политическое, оно уже зависимое. Если же говорить об изданиях, которые работают в сфере журналистской аналитики, то это, прежде всего, «Зеркало недели», «День», «Детектор медіа»:).

 

- Скажите, Андрей, вам никогда не хотелось послать все это к чёртовой матери?

- Хотелось. Я дорожу своим коллективом: и центра «София», и редакции «Диалог UA». Наверное, по складу характера и по непростому опыту походов на госслужбу, я все больше склоняюсь к кабинетной работе, внешнему созерцанию. Много недописанного и недодуманного. Но пока еще повоюем :).

 

- Всего вам доброго, храните себя и свой мир!

 

 

 «Детектор медіа»

 

Фото Павла Старостенка

 

 

Біографічна довідка:

 

Андрій Єрмолаєв народився 1969 року в м. Красногорівка Донецької області. 1992 року закінчив філософський факультет Київського державного університету ім. Т.Шевченко (кваліфікація - «викладач суспільно-політичних наук»).

 

1994-1996 рр. - головний консультант інформаційно-аналітичної служби Адміністрації Президента України (Леоніда Кучми).

 

1996-1997 рр. - виконавчий директор, керівник інформаційно-аналітичної служби Всеукраїнського благодійного фонду «Наше майбутнє».

 

1997-1999 рр. - експерт служби прем'єр-міністра України, помічник прем'єр-міністра Валерія Пустовойтенка.

 

З 2000 року був членом Народно-демократичної партії, с 2002-го - заступником голови НДП Валерія Пустовойтенка з ідеологічної роботи. 2002-му балотувався в народні депутати України під №157 списку лояльного до президента Леоніда Кучми блоку «За єдину Україну!».

 

З 2000 року - президент Центру соціальних досліджень «Софія». Центр заснований 1999 року, спеціалізується на дослідженні і проектуванні стратегій розвитку, політико-економічному аналізі діяльності корпоративних і державних структур, розробці і впровадженні політичних і соціальних технологій.

 

Співзасновник експертного семінару «Український клуб».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43155
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
laslo
5174 дн. тому
Жаль, Ермолаев вымазал себя пиховшеком!
Кукумберу
5179 дн. тому
Пiховшек медiаменеджер, полтолог i журналiст це ще смiшнiше. Особливо на УТР сьомого числа цього мiсяця))
Кукумбер
5179 дн. тому
Ну, знаєте, питати в Єрмолаєва про збалансованість! Це що, гумор такий?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду