Аліна Трубенкова: „Я не вважаю, що ситуація в УНІАНі журналістами програна”

4 Жовтня 2002
948

Аліна Трубенкова: „Я не вважаю, що ситуація в УНІАНі журналістами програна”

948
На противагу думці, висловленій вчора у „Телекритиці”, з точки зору Альбіни Трубенкової, заввідділом політики агентства УНІАН, триденним конфліктом в агенстві досягнуто двох важливих речей. Публікація в „Телекритиці” під назвою „Журналісти УНІАНу називають ситуацію в агентстві програною” викликала реакцію і в самому УНІАНі, і в інших ЗМІ.
Аліна Трубенкова: „Я не вважаю, що ситуація в УНІАНі журналістами програна”
Проблему можна було сформулювати так: чи є досягнутий компроміс виграшем – або програшем - для журналістів? Чи треба виставляти й боротися за глобальні вимогоги – або варто добиватися й якогось відсотку свободи?

На противагу думці, висловленій вчора у „Детектор медіа”, з точки зору Альбіни Трубенкової, заввідділом політики агентства УНІАН, триденним конфліктом в агенстві досягнуто двох важливих речей, які вказують, що ситуацію не програно, а журналісти отримали перший важливий досвід. Альбіна Трубенкова, заввідділом політики агентства УНІАН:

- Я допускаю, що у кожного журналіста свій погляд на проблему, але я особисто не вважаю, що ситуація програна. Та й не можу сказати так про колектив загалом –таких настроїв немає. Тепер ми будемо слідкувати за тим, як виконуються вимоги нашої заяви. Зараз ми працюємо абсолютно спокійно. І я думаю, зараз ніхто не може оцінити, хто програв, хто виграв.

По-перше, відбувалися тривалі переговори і ми знайшли компроміс. Це перший важливий досвід. Адже ми знайшли можливість зрозуміти один одного. Ми вказали у заяві, як одну з вимог, не допускати фактів цензури. Ми писали про це, думаючи про майбутнє.

Другий важливий результат здобутого – ми прорвали інформаційну блокаду. Адже учора сюжети про події в УНІАН та про засідання Громадської ради з питань свободи слова, яка нас підтримала, показали по всім каналам центрального телебаченні. Я можу сміливо сказати, що до нас це не вдавалося нікому з протестуючих журналістів. Я не оцінюю, що це лише наша заслуга. Багато у чому нам допомогло й засідання Громадської ради, та круглий стіл „Політична цензура в українських ЗМІ”.

Простежуються тенденції. В перший день конфлікту в УНІАН цей факт викликав реакцію лише у тих ЗМІ, що підтримують опозицію або є закордонними, чи фінансуються грантами. А вже на другий день – з’явилася „внутрішня” реакція усіх решти ЗМІ. Щодо учорашніх сюжетів по ТБ – так, є певні неточності. Але у головному викривлення інформації не було. - Автори сюжетів „Тоніса” та ICTV знайшли у конфлікті в УНІАН інше підЄрунтя: невиплату зарплати та той факт, що ви добивалися лише закріплення посад та окладів у випадку, коли відбуватиметься реорганізація агентства. Чи це так?

- Мені не дуже б хотілося це коментувати... В агентства немає фінансових проблем. УНІАН приносить прибуток і дуже важко його розхитати. Нам говорять, що реорганізація агентства буде. Тому ми цього боялися і в спільній заяві ми намагалися закріпити, щоб нас не звільнили з роботи, а наші посади не скоротили. Ми були готові піти на радикальні кроки, на що нас і штовхали, однак, добре, що ми змогли домовитися і нам пішли на зустріч. Кожному з нас є куди піти з агентства. І за ці три дні багато хто отримав пропозиції про працевлаштування. Однак ми хочемо працювати цим колективом і у цьому агентстві. Саме цього ми й добивалися. Я не бачу сенсу у тому, щоб піти з роботи на знак протесту. Ми просто хочемо нормально працювати.

- У новинах „Тоніса” прозвучало твердження, що хтось із журналістів вже звільнився і це затівалося заради власної слави та амбіцій.

- Наскільки мені відомо, поки що ніхто не написав заяву про звільнення. Хоча я не можу гарантувати, що цього не станеться. Але нам би дуже хотілося утримати від такого кроку усіх журналістів агентства, у тому числі й радикально налаштованих.

Читайте також:

04.10.2002 Аліна Трубенкова: „Я не вважаю, що ситуація в УНІАНі журналістами програна”

03.10.2002 Заява

Громадської Ради з питань свободи слова та інформації з приводу ситуації, що склалася в інформаційному агентстві УНІАН.

03.10.2002 Переворот в УНІАНі

03.10.2002 Ситуація навколо УНІАНу загострюється

02.10.2002 Колектив УНІАН очікує офіційної заяви керівництва агентства щодо шляхів вирішення конфлікту

01.10.2002 КОЛЕКТИВ АГЕНСТВА УНІАН ЗАЯВЛЯЄ ПРО ПОЛІТИЧНИЙ ТИСК ВЛАДИ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
948
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду