Відкритий лист Романові Скрипіну

7 Травня 2009
27663

Відкритий лист Романові Скрипіну

27663
Відкритий лист Романові Скрипіну

У відповідь на заяву голови Незалежної медіа-профспілки України щодо неприпустимості припинення колективних переговорів у редакції журналу «Український тиждень» та звільнення Сергія Гузя через його профспілкову діяльність у блозі журналу було опубліковано відкритий лист шеф-редактора Юрія Макарова. Публікуємо цей лист повністю.

 

Романе, правила складання відкритого листа мені мало знайомі, досі я спеціалізувався на інших жанрах. Чи має в ньому бути заголовок? Чом би й ні, якщо в ньому міститься основне моє запитання до Вас і до тих, хто підняв кампанію проти нашого видання?

 

Я завжди зі співчуттям і жалем ставився до людей, які в будь-яких своїх проблемах чи конфліктах бачили приховану руку, змову недоброзичливців, всілякі підступи - коротше кажучи, конспірологію. Пошуки за принципом «кому це вигідно» здавалися мені принизливою й непродуктивною справою. Сьогодні я змушений питати себе: а чи не надто я необачливий? А що, як наступ на «Український тиждень» має якусь додаткову мету?

 

Ваша заява мене засмутила своєю категоричністю, упередженістю, готовністю робити скоростиглі висновки. Одна річ, коли такі звинувачення кидають люди, зацікавлені корпоративними чи особистими стосунками, інша - людина з досвідом і репутацією.

 

Розгляньмо суть Вашого звернення. Ідеться, цитую, про: 1) «зрив колективних переговорів у виданні, де працюють члени НМПУ», та 2) «фактичне звільнення профспілкових активістів за їхню громадську діяльність». Оскільки мій лист відкритий, розшифрую для тих, хто не в курсі справи: наказом по редакції 13 квітня ц. р. було скорочено посаду оглядача відділу економіки «Українського тижня» Сергія Гузя. Тобто не «профспілкових активістів», а одного «профспілкового активіста». Скорочено нібито внаслідок його діяльності в якості голови осередку НМПУ - Вас так інформували чи Ви хочете саме так бачити конфлікт?

 

Хтось робив спробу об'єктивно дослідити ситуацію? Ні, перебіг подій був зворотній: спочатку заява британської Національної спілки журналістів (NUJ), потім серія статей у Інтернет-виданні, яке останнім часом зарекомендувало себе палким викривальником «Тижня» та особисто його керівників, потім заява Європейської федерації журналістів (EFJ), потім Ваша заява й, нарешті, через три з половиною тижні поява в редакції кількох функціонерів НМПУ, як вони заявили буквально, з метою «інспекції» - без попередньої домовленості, за дві години до здачі номеру... У мене є всі підстави очікувати, що з тією самою мірою об'єктивності з боку профспілки конфлікт розглядатиметься й надалі.

 

Отже, всі переконані, що п. Гузя вигнали за його профспілкову активність. А якщо я поставлю питання інакше: звільнення відбулося через активність чи активність «активізувалася» через загрозу звільнення?

 

Геть усі українські видання нині переживають важкі часи внаслідок падіння рекламного ринку. Перед «Тижнем» в останні місяці постало подвійне завдання: а) різко підвищити якість і конкурентоспроможність; б) мінімізувати видатки. Довелося міняти структуру, підсилювати одні відділи за рахунок інших, набирати людей, комусь підвищити платню й водночас економити, економити, економити. Ми робили спробу обійтися малою кров'ю. Можливо, треба було діяти радикальніше, тоді не було б галасу. Ні, намагалися тягнути до останнього, чаклуючи над бюджетом. Переїхали в недобудований офіс. Когось таки скоротили. Когось перевели на півставки. Комусь підшукали іншу роботу. Звісно, колектив колотило від невизначеності. Колотило й тих, кому доводилося вирішувати людські долі - сподіваюся, Ви не вважаєте, що звільнення колег приносить комусь із нас задоволення? Раптом, коли остаточний список заходів був майже готовий, різко нагадала про себе профспілкова організація... Витік? Збіг?

 

Сергій Гузь працює в «Тижні» півтора року. За цей час до мене доходили звістки про його профспілкову діяльність виключно з преси - ішлося про суперечки всередині КНМП влітку-восени 2008 року й вичавлення зі спілки одного з її лідерів Олександра Тертичного. Під час січневого конфлікту в редакції, про який Вам, мабуть, відомо, я так само не відчув надмірної активності п. Гузя. Можливо, я необ'єктивний, адже знаходився по інший бік барикади, але «осад залишився». І ось раптом - вимога переговорів з адміністрацією з приводу проекту Колективної угоди. Текст угоди надзвичайно вразливий, місцями комічний. Якщо Вам буде цікаво, можу надати копію. Але керівництво ТОВ «Український тиждень» погодилося її підписати, викресливши окремі нісенітні пункти. Ні, якщо бути точним, поряд із безглуздими вимогами, з яких уже встигли посміятися в Інтернет-форумах, було прибрано одну справді суттєву: про індексацію платні відповідно до рівня інфляції. Звісно, розмовляти про це до покращення економічної ситуації означає поставити хрест на виданні. Мені здалося, що члени колективу це врешті-решт усвідомили. Домовилися повернутися до цієї теми наприкінці року. Можна назвати це зривом колективних переговорів?

 

Під час тих самих переговорів (на вимогу профспілкового осередку, під диктофон) я запитав без жодної задньої думки: в яких ще українських редакціях друкованих чи електронних ЗМІ укладено такий чи хоча б схожий документ? Виявилося: у жодній. Тобто реальної практики підписання колективних угод із адміністрацією поки що в НМПУ немає. Чи маю я підстави запідозрити, що в нашому випадку ініціатива була передусім викликана конкретною загрозою одній конкретній людині?

 

Щодо п. Гузя: написати, що він поганий журналіст, у мене рука не підніметься. Назвати блискучим - так само. Можу лише відповідально висловити свою думку: на посаду редактора відділу він не тягнув (довелося шукати іншого кандидата). Звісно, як у кожного журналіста, в нього були сплески й спади. Була невеличка вимушена пауза, зумовлена проблемами зі здоров'ям. Редакція поставилася до цього з розумінням. Чекали одужання, знаючи про витрати на операцію, намагалися допомагати, в тому числі й преміями. Але коли постав вибір між ним і молодою перспективною журналісткою, що працює в редакції від минулого літа, вагань майже не залишилося. Про це й повідомили п. Сергія. Далі всі знають, що сталося: вибух благородної образи, звинувачення керівництва в утисках профспілок, врешті-решт Ваша заява.

 

Чекайте. Впродовж останніх місяців лише в столиці тихо, без галасу скорочено чи просто викинуто на вулицю десятки журналістів - не те, що без вихідної допомоги, навіть без відшкодування заборгованої платні (якщо я не помиляюся, обставини Вашого особисто звільнення з П'ятого каналу виглядали теж не ідеально). Викинуто безцеремонно, по-хамськи. Серед них є справжні зірки, які складають гордість вітчизняної журналістики. Хочете список? За ними не обстали міжнародні організації, ані вітчизняне професійне середовище. Так, пара заміток. Авжеж, корпоративна політика, потужні власники, знову-таки криза... Виявляється, для того, щоби тебе захистили колеги, треба вдавати з себе профспілкового активіста?

 

Отже, перше пояснення безпрецедентного наступу на наш журнал можна шукати саме в громадській діяльності того, на кого ми необачно замахнулися. Але, повертаючись до початку цього листа, можливе й друге пояснення, так би мовити, конспірологічне. Я питаю себе, чому саме навколо «Українського тижня» розгорнулася кампанія дискредитації? Знайомі відверто дивуються: «кого, мовляв, ти зачепив?» Не знаю. Я тільки напевне відчуваю, що видання останнім часом «вилюдніло», стало менше грішити самозахопленням, піднімати гостріші теми, не боятися ображати тих, хто, на нашу думку, це заслужив... Я так само переконаний, що в жодному матеріалі не стирчать «вуха» чиїхось політичних чи бізнесових інтересів, що ніхто не може нам дорікнути замовністю чи анґажованістю. І, не в останню чергу, «Тиждень» жодного разу не дозволив піддати сумніву свою україноцентричну позицію, як він її розуміє - візію сучасної, модерної, динамічної, не шароварної України. Чи маю я підстави бодай припустити, що ми когось дратуємо чи комусь заважаємо? Адже чому немає претензій - в усякому разі такого розмаху - до жодного з відверто партійних бойових листків, до квазі-комунальних стінгазет, до демонстративно антиукраїнських видань, у тому числі й тих, які не дуже-то приховано фінансуються з-за кордону? Що це - збіг, прояв глибоко вкоріненої звички топити своїх чи все ж-таки план?

 

Боронь Боже, я не ідіот, щоби звинувачувати саме Вас чи якесь окреме видання у виконанні чиєгось завдання. Але знайомство з професією навчає зважати на прості технології вкидання потрібної інформації, яка далі починає жити власним життям, не кажучи вже про реалії Інтернет-парканів, де можна безкарно, анонімно й досить ефективно розповсюджувати з мінімальними трудовитратами й максимальним ефектом будь-який бруд (у Росії ці технології досить поширені, в Україні вони особливо помітні, коли зачіпаються російські інтереси). Відтак кожен наступний, хто повторює брехню або бере участь у її розповсюдженні, стає об'єктом чужої маніпуляції. Повторюю, не хочеться бути параноїком, але залишатися наївним дурником не менш образливо.

 

Наразі це все, що я хотів сказати з приводу Вашої заяви. Якщо захочете посперечатися чи справді дізнатися якісь подробиці, я до Ваших послуг. Хоча напередодні своєї заяви Ви й не схотіли скористатися моїми телефонами, вони Вам відомі.

 

Юрій Макаров,

шеф-редактор журналу «Український тиждень»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Макаров
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27663
Читайте також
12.11.2010 13:27
Ирина Панченко, «Публичные люди»
19 153
13.06.2009 13:43
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
23 528
26.05.2009 17:19
Юрий Константинов, «Столичные новости»
50 893
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
molfar
5457 дн. тому
суцільна єрєсь! Фу...
Уучхе
5464 дн. тому
До речі, в останньому номері журналу наведено захоплені дані про те, що за другу половину 2008 - початок 2009 "Тиждень" показав якісні результати по розширенню читацької аудиторії. Дивні люди засновники - звільнили Кульчинського за прекрасний результат? І дали, щоб із ним ще четверо людей пішло, які на цей результат працювали?
гість
5464 дн. тому
"Романе, правила складання відкритого листа мені мало знайомі, досі я спеціалізувався на інших жанрах." - це початок Вашої відповіді Скрипіну, пане Юрію. У мене виникло закономірне запитання - а на яких формах епістолярного жанру Ви спеціалізувалися раніше, якщо форма Відкритого листа є для Вас незнайомою????!!!! :-)
темасісєг
5465 дн. тому
а журнальчик-то нуднуватий став після звільнення кульчинського і солодька. неінтєрєсний. я само можу таке написать. моя версія - журнал хотіли нагло положить під юлю, а кульч, чий папа затятий ющенкавєц, не давав. солодько взагалі за неупередженість. тепер вмєсто інтерєсного журнала об українской жизні імєєм нудну плохо напісану падборку банальних псевдоострих матеріалоф. так шо дарагая редакція ваш тираж зростав у кризу не благодаря рожи макарова а благодаря інтерєсним матеріалам, зарєзалі курку шо нєсла золоті яйця, а тут опа - криза! і тираж перестав розкуповуваться. бо нада було думать галавой а не інвесторськой жопой, і шо ето за інвестор який зарізав команду каторая з номера в номер підіймала тираж? какойта вредітєль палучаїца. ожидовую з нетєрпєнієм новава праекта кульча і солодька.
Про Гузя
5465 дн. тому
Даремно у2003 р. ідеологи цієї профспілки Ігор Куляс і Андрій Шевченко витягли з Дніпродзержинська цього Гузя. Він там в газеті був якимсь продюсером-адміністратором. Ну то хай би там і сидів. ОК, добре - вже 5 років, як витягли, можна і подякувати, що працевлаштували в столиці і сім"я отримала до хліба ще й масло. Але ж якби Гузь справлявся з роботою! 5 років пройшло і не видно прогресу ані в профспілці, ані в творчості... І цей галас, ініційований Гузем, Макаров чітко, влучно і по поличкам розклав. В нормальній країні такий би Гузь більше б не знайшов собі роботи в ЗМІ. Але ж у нас кургова порука, блат і т.д. Десь Гузя знову БЮТівці прилаштують якимсь начальником у справах свободи слова, от побачите. (А насправді жалко пацана. Ще більш жалко, що він, дурень, навіть не уявляв, що в УТ є Макаров і зі скандалу вийде пшик...)
я в шоке
5465 дн. тому
Ну что вы сопли жуете???? Захистыла, незахистыла, прикрыла, подтерла попу..... А на месте Гузя мне было бы до тошноты противно. Работал с людьми, смотрел им в глаза, а сейчас этих людей каждый ущербный считает своим долгом грязью полить, не говоря уже об издании. Какого ж ты там так долго сидел, если все так хреново было??? А вы ребята-серунята Макарова на улице встретите, штаны запачкаете. За монитором все герои, а чуть что - под юбку профспилки лезете.
солодько
5465 дн. тому
ну от, приміром, коли нас звільняли, то профспілка наші права захистила і дуже непогано.
U
5465 дн. тому
Ви заведіть у пошук на "Телекритиці" слова КНМП і про ті справи, в яких Київська незалежна медіа-профспілка бере участь
Перехожий
5465 дн. тому
У мене тільки одне питання: якби звільняли не "профбоса" - те ж піднялась би така катавасія? Фіг його знає , що у вас там коїться в редакції, але але якось гидкувато. А колектив мовчить?
Уучхе
5465 дн. тому
Ну чому ж одразу "На Профспілці можна ставити хрест..."? Ця переписка - якраз свідчення того, що профспілка є дуже вагомим учасником медіа-процесу. А ця от заруба - конфлікт між засновниками тижневика, які оголосили про свою європейськість, і чільним "профбосом" Гузем - ця от заруба є зразково-показовою, і всі, хто має членський квиток НМПУ, з цікавістю стежать за розвитком ситуації.
brodskij
5466 дн. тому
Прошлый раз макарушка ловко отсиделся за спиной недавно принятого на работу ген.директора "Тижня", хоть тот имеет минимальное отношение к нынешнему подличанью топ-менеджеров, заложенному еще в основание журнала (использовать оранжевых дурней для имиджа украинского издания, затем их пинком под мягкое место). А когда же свое профессиональное слово скажет деревообработчик с большим стажем, посланный жириновскими энд компани с деревообрабатывающего комбината в Костополе Житомирской области рукой водить в Киеве журналистами? Как имя того панка, представителя инвесторов - Круцик или Ицык - точно фамилию не припомню. Но то, что мастер стружку снимать, это уже очевидно! Гаспадин Макаров, вам стыдно... очень стыдно... или не очень стыдно? Ответьте, интеллигент вы наш, образцово показательный.
"досі я спеціалізувався на інших жанрах"
5466 дн. тому
http://www.ut.net.ua/art/169/0/2481/
Лук"янчук
5466 дн. тому
Макаров - цього разу публічно - демонструє визначний талант зраджувати й здавати своїх. Не ворогів, інтриганів чи "руку Москви" - а колег, більше того, членів колись єдиної команди. Коли він, зраджуючи, мовчав і "демонстрував страждання" (Іуда, кажуть, теж страждав) - це ще можна було б якщо не виправдати, то принаймні зрозуміти. Але коли він заговорив і почав з вправністю інтелектуального холуя виправдовувати ті паскудні речі, які відбуваються в "Тижні" протягом останніх 6 місяців - це вже за межею не просто розуміння, але й елементарної людської порядності. Ганьба.
Hoch
5466 дн. тому
знатний вужака
OBI-Consulting.eu
5466 дн. тому
Ще пару таких переписок на телекритиці - і на Профспілці можна сміливо ставити хрест.. і на грошах Сороса шо на це йшли кілька років. я член профспілки, і мені від того дуже сумно.. А угоди та активність - так - часто бувала і є на велику потребу - коли вжде когось почали смажити.. Землятобіпухом, профспілко! :(
ЖИРИНОВСКИЙ
5466 дн. тому
Гоша, ты правильно написал. Немного перекосило тебя в сторону интеллигента, иногда обстоятельства требуют говорить круто и четко. Бери с меня пример, всегда выигрываю. Тебя взяли не для того, чтобы интеллигентские сопли размазывал. Этих оранжевых активистов гнать и только гнать! С белогвардейским приветом, не падай духом, если надо, поднимем, отутюжим, на место поставим, Владимир Вольфович. P.S.Твою заявку на отдых на Сейшелах рассмотрим в конце месяца.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду