Чому насправді було заблоковано сайт «Піар»?

17 Червня 2005
1417

Чому насправді було заблоковано сайт «Піар»?

1417
Як вже сьогодні повідомляли ЗМІ, учора ввечері без попереджень провайдером було заблоковано сайт www. piar. org. ua (Івано-Франківськ). (оновлено).
Чому насправді було заблоковано сайт «Піар»?
Володимир Гарматюк, Івано-Франківськ, для «Детектор медіа» Як вже сьогодні повідомляли ЗМІ, вчора ввечері без попереджень провайдером було заблоковано сайт www.piar.org.ua (Івано-Франківськ). (обновлено) Інтернет-сайт «Піар» розпочав роботу в 2001 році, підписавши договір про отримання послуг на розміщення сайту у львівського провайдера. Щодня на "Піар" заходило близько 13 тисяч користувачів. Найцікавішу інформацію журналісти видання традиційно викладали ввечері. Інформацію зазвичай перевіряли й затверджували 2 редактори. Так було щодня. 15 червня о 21.00 на комп'ютерах редакції та користувачів з'явився напис: «Рахунок для домену piar.org.ua заблокований».

Юрій Друк, директор "Піару" : "Учора сайт надрукував матеріал про «хатинки» в Івано-Франківській області, які будуються для Президента Віктора Ющенка та міністра транспорту України Євгена Червоненка. Того ж дня, трохи пізніше, у нас з'явилася інформація від львівського провайдера “Укрхостинг», що наш рахунок заблоковано. Ми надіслали запит до нашого провайдера і сьогодні зранку отримали відповідь, що рахунок заблоковано через якесь порушення правил користування мережею".

“ХАТИНКИ" ДЛЯ ПРЕЗИДЕНТА І "ЩЕ ЯКОГОСЬ МІНІСТРА"…

Старт цій “дачній” історії дав новопризначений голова Івано-Франківської ОДА Роман Ткач, коли в інтерв’ю обласній газеті “Галичина” на запитання “Чи є правдою те, що нова влада “будується” в Яремчі?”, відповів: “Це ніякі не чутки. Віктор Анд­рійович ще десь два роки тому викупив ділянку у власника і на ній розпочав будівництво звичайної хати, по-моєму, навіть за власним проектом”.

Наш кореспондент вирішив подивитися на цю “хатинку”. В Івано-Франківську довідатись про новітню “будову століття” ми не змогли. Зате в Яремчі про будову знають всі. Кажуть: “Знаємо, знаємо... То там, за Татаровим направо, будують дачу для Ющенка і ще якогось міністра”. Інші яремчанці уточнили, що "ще якимось міністром" є Євген Альфредович Червоненко – міністр транспорту та зв’язку. Напевно, це доля міністерств транспорту в новітній Україні – будувати дачі для президентів. Колись – Гута, тепер – Татарів...

Коли, проїхавши Татарів, ми повернули праворуч і заїхали в Карпатський національний природний парк, то одразу помітили, що тут "щось відбувається". Уздовж дороги вишикувались самоскиди та дорожня техніка, проводяться роботи по укріпленню берегів, а за шлагбаумом красуються дві “хатинки” з дерева й каменю. Будівельники, які працюють на цій території, відмовились повідомити про те, “на кого витрачають свою робочу силу”, але кажуть, що роботи проводяться швидко і якісно: “Тут працює дуже багато фірм, одні виконують роботи по дереву, другі по каменю, інші будують дороги та майданчики і впорядковують територію”. Платять добре, “за день найменше робочим – 50 грн., у нічну зміну – 80, а взимку платили 120. А "майстрам" ще більше”.

Колись на цьому місці жили дві родини – Юркевичів та Мотруків. У 2003 році Анна та Марія Мотруки продали свою халупу та 30 сотих землі “якомусь щедрому покупцеві з Києва”. Згодом приклад сусідів наслідувала і родина Юркевичів. Василь Юркевич погодився на пропозицію “поважних панів”, адже запропонована сума була чималою...

Ще свіжою в пам’яті є історія про “хатинку” Віктора Януковича. Це дійсно хатинка розмірами, як стверджують інтернет-видання, 6 на 6 метрів. Не були, не знаємо... В Івано-Франківської міліції щодо цієї “хатинки” є багато запитань: як виділялась ця земельна ділянка, хто дозволив будівництво на території заповідної зони, за які гроші підведено газ до будинку...

“Хатинки” за Тата­ровим також можуть викликати ряд подібних запитань: за яким проектом і з чиїм погодженням ведуться будівельні роботи на території національного природного парку, за які гроші будується дорога та проводяться масштабні роботи по берегоукріпленню? Звичайно, якщо івано-франківські міліціонери є послідовними та не сповідують подвійних стандартів, то можливо, що найближчим часом Івано-Франківське обласне управління Міністерства внутрішніх справ викличе на бесіду і “деяких міністрів”...

Бо не хочеться думати, що в Україні починає діяти принцип “Друзям – все, недругам — закон”...


Саме ця стаття, зауважує Юрій Друк, і могла стати причиною відключення сайту. Проте це лише версія. Адже "Піар" неодноразово видавав інформацію, через яку, за словами Ю. Друка, могли бути неприємності. Наприклад, статті про осіннє перебування Віктора Януковича на Прикарпатті та звільнення прокурора області.

16 червня у другій половині дня львівський провайдер "Піару" - “Укрхостинг» - пояснив, що сайт закрили через навмисне розсилання спаму. А це, мовляв, заборонено. Однак і в цьому випадку закон зобов'язує провайдера заздалегідь попередити про відключення. Категоричними є норми закону і щодо обмеження доступу до інформації.

Тарас Шевченко, директор Інституту медіа-права (Київ), коментує законодавство в цій галузі так: "Українські закони дозволяють забороняти публікації певної інформації як до, так і після її оприлюднення. Але процедура, передбачена Цивільним Кодексом України, говорить про судовий порядок укладання такої заборони. Тобто, особа має звернутися до суду. І суд, зваживши всі "за" і "проти", має право заборонити оприлюднення інформації, у тому числі і через інтернет".

Зранку "Піар" намагався розташувати доменні імена у інших провайдерів. Зібрану інформацію працівники "Піару" розсилали користувачам, інтернет-адреси яких їм відомі. Подавати до суду на провайдера "Піар" не має наміру.

А майже через добу від моменту блокування хостингу ПІАР повернувся в мережу. Отже, хронологія подій була такою:

- увечері 15 червня хостинг ПІАРу блокують;

- вранці 16 червня провайдер повідомляє про блокування "через порушення правил користування мережею";

- о 14 годині провайдер пояснює ці "причини" тим, що з сайту, буцімто, свідомо розсилали СПАМ;

- у цей час інформацію про блокування і здогад редакції про реальну його причину (тиск на редакційну політику) розповсюджують ЗМІ.

- наразі сайт розблоковано.

У той же час, за повідомленням “Львівського порталу”, яке процитував ІМІ з посиланням на менеджера “Укрхостингу” (ukrhosting.com) Лідію Валько, вони дійсно отримали повідомлення з сервера, що було надіслано близько семи тисяч повідомлень без зворотної адреси. Але, як з’ясувалося потім, це робили не працівники “ПІАРу”. Як виявилося, незручність спричинили хакери з Росії. Лідія Валько зазначила, що прикрість сталася через те, що сайт мав застару версію форуму і утворилася так звана “діра” для зловживань, чим і скористалися зловмисники.

ІМІ ж зауважує, що більшість користувачів Інтернету щодня отримують чимало спаму (листів з рекламною інформацією). Як правило, це роблять агенції, що займаються рекламою. Саме такою діяльністю займається фірма «ПІАР».

17 червня на сайті "І-Репортер" було опубліковане пояснення провайдера сайту "ПІАР". Передруковуємо його повністю:

На нашому форумі з`явилося офіційне повідомлення провайдера сайту "ПІАР", про блокування якого і можливий зв`язок із публікаціями про "хатинки" Ющенка та Червоненка ми вчора писали. Надаємо текст цього повідомлення без змін та доповнень.

"Ввечері, 15 червня 2005 року виник збій у роботі веб-серверу UKRHOSTINGу (http://ukrhosting.com/). Сервер перестав працювати разом зі всіма сайтами наших клієнтів. Причиною збою була масова розсилка спам-кореспонденції через акаунт одного з наших клієнтів. Вражає лише кількість так званих «отлупів» (повідомлень сервера про неіснуючу поштову скриньку) – 10 000 листів. Загальна кількість повідомлень могла сягнути відмітки 443 467 повідомлення, якби наші співробітники вчасно не зреагували. У результаті загальний час, коли сервер не працював складає менше 12 годин. Розмір збитків як UKRHOSTINGa, так і всіх наших клієнтів важко підрахувати.

Після відновлення працездатності сервера об 11 годині 16 червня, акаунт клієнта (Івано-Франківський сайт “ПІАР”, www.piar.org.ua), через який зловмисники розсилали СПАМ, був заблокований до вияснення обставин, щоби зловмисники не мали можливості повторно скористатись «дірами» у програмному забезпеченні нашого клієнта.

Після вияснення обставин виявилось, що на сайті “ПІАР”у стояла надто стара версія форуму 3.3,тоді як зараз існуює вже версія 5.0.16. І саме через так звані «діри» у коді форуму зловмисники-хакери з Росії (Самара) розіслали СПАМ. Зауважимо, що зміст повідомлення ніяк не стосується протистояння між певними політичними силами в Україні, безпосередньо нашого клієнта, чи UKRHOSTINGу (див. нижче). Це звичайне порушення Норм користування мережею Інтернет, а особи, які скористались «дірами» та розіслали СПАМ, є кримінально відповідальними. В результаті перестав працювати як сайт “ПІАР”у, так і більше 500 сайтів наших клієнтів, оскільки сервер UKRHOSTINGу не витримав перенавантаження.

Отож, можна спростувати швидкорозповсюджену хибну думку про те, що «блокування роботи їхнього інтернет видання зумовлене тим, що вчора на сайті „ПІАР” було опубліковано фотографії будинків, котрі ніби-то будують Ющенкові і Червоненку в природоохоронній зоні Яремча на Прикарпатті».

Особливо талановиті видання опублікували технічно неграмотну інформацію, навіть не проконсультувавшись із хостінг-провайдером тимчасово закритого сайту.

З повагою, Лідія Валько, менеджер проекту UKRHOSTING".


Володимир Гарматюк, Івано-Франківськ, для «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1417
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду