Чи потрібен меморандум,, дублюючий закон?

18 Травня 2005
921

Чи потрібен меморандум,, дублюючий закон?

921
У Запорізькій області намагаються налагодити співпрацю засобів масової інформації та облдержадміністрації на нових засадах. Запорізьким журналістам з приходом нової влади гріх скаржитися на неувагу до своєї професійної діяльності.
Чи потрібен меморандум,, дублюючий закон?
Під узагальненням «нової влади» мається на увазі губернатор Юрій Артеменко – колега по цеху, журналіст за фахом, колишній головний редактор регіональної газети, який свою роботу на губернаторському поприщі розпочав з ініціатив по реформуванню ЗМІ (зокрема, щодо роздержавлення – «ТК» про це писала) і невтомно продовжує продукувати ідеї у цьому напрямку. Остання реалізувалася у вигляді «Меморандуму про співробітництво засобів масової інформації Запорізької області та облдержадміністрації», підписаному головними редакторами більшості провідних електронних та друкованих ЗМІ області та Артеменко, відповідно, з боку ОДА (хоча слід зауважити, що підписанти – керівники лише регіональних медіа, а «районщиків», які також належать до ЗМІ області, чомусь дискримінували).

Багатьма редакторами ідея була сприйнята скептично, а первинний текст – критично. Після першої зустрічі і обговорення він став майже вдвічі коротший. Внаслідок «редакторської правки» «постраждала» - як договірна сторона - облдержадміністрація: від вилучення такого зобов’язання: «У разі подання ЗМІ однобокої чи недостовірної інформації про ту чи іншу подію стосовно діяльності влади або її представників, облдержадміністрація має право на висловлення через ЗМІ власної точки зору на подію. А ЗМІ, в свою чергу, зобов’язуються надати газетну площу чи час в ефірі для цієї точки зору в тому обсязі, який регламентований законами про пресу та інформацію». З одного боку, аргументація редакторів логічна: хто буде визначати «однобокість та достовірність», адже кожна сторона буде відстоювати свою правду, що, врешті-решт, перетвориться на банальну «розборку» чи гірше – у взаємні звинувачення. З іншого, відмову від цього положення можна розцінювати як небажання ЗМІ зв’язувати собі руки моральними зобов’язаннями. Бо юридично ця норма не є винаходом велосипеда, вона виписана і закріплена в законі, але щоб її виконати, треба помарудитися в суді. Що ж, хай живе верховенство закону. Зрештою, і у всіх інших положеннях Меморандуму нема абсолютно нічого такого, чого немає у законодавстві. Тож питається: навіщо город городити?

Очевидно, що глава області намагається публічно зафіксувати особисту позицію і відданість задекларованим принципам демократії на засадах розвитку вільної преси і свободи слова. Навіть якщо це робиться для політичного піару, то журналісти, у разі чого, отримують додаткову можливість апелювати до Меморандуму, яким гарантується невтручання влади в редакційну політику та у роботу журналістів. І це не єдина його практична цінність. Журналістам, йдучи на інтервю до небалакучого чиновника, я б радила прихопити примірник Меморандуму, де чорним по білому написано, що облдержадміністрація гарантує надання повної і прозорої інформації з будь-яких (!) питань. Не те, щоб чиновники цієї норми закону не знали. Але закон – річ абстрактна і сам по собі не карає. А цілком конкретний губернатор, який підписався під вимогою про його дотримання, може по голівці - за ігнорування закону - не погладити. Це потенційні дивіденди, які, на мій погляд, варті підписання такого нічого не вартого, з точки зору принципової новизни, Меморандуму.

Чи зуміють (захочуть) ними скористатися журналісти, а відтак виконати і свою частину зобов’язань, зокрема, щодо збалансованості у висвітленні суспільно важливих подій, подачі повної і чесної інформації, яка на рівних умовах висвітлює різні точки зору – це вже інше ВЕЛИКЕ питання, яке постає зі специфіки запорізьких регіональних ЗМІ. Тут доречне таке протиставлення: якщо критики, у т.ч. «ТК», закидають столичним журналістам, що вони реалізовують інформаційні приводи майже під копірку, то у Запоріжжі – все з точністю до навпаки. Якби якийсь допитливий гість потрапив до Запоріжжя у четвер (день виходу всіх газет) і вирішив дізнатися з них про місцеві новини, то був би вражений рівнем плюралізму в оцінці важливості подій – настільки високому, що в одних виданнях вона (подія) артикулюється мало не як доленосна, а в інших й згадки про неї немає. Насправді ні плюралізмом, ні незалежністю, що дає право вибору, тут і не пахне, а маємо справу з таким сумним у журналістиці явищем, як «кишенькові», «підручні» (синонімічний ряд можна продовжити) ЗМІ.

Медійні бізнес-проекти, які не мають постійного «даху» і заробляють на життя відносно самостійно, що дозволяє їм балансувати, не виходячи за межі пристойності, можна перелічити на пальцях однієї руки. Всі інші (подобається їм чи ні) чемно виконують соціальне, політичне чи бізнесове замовлення, часто навіть не намагаючись це дезавуювати. Більш-менш зрозуміло з опозиційними медіа. У Запоріжжі такими є видання близькі до соціалістів, у яких свій рахунок до губернатора та його команди (через кадрові образи) та стійка антипатія до мера з його прісними. «Стандартом» у висвітленні діяльності цих гілок влади вони обрали принцип «як про небіжчика навпаки» - або погано ( причому роблячи ставку на «смажене»), або нічого. Цих журналістів не те що якийсь меморандум місцевого значення, а й резолюція ООН не спонукає до збалансованості та подання різних точок зору.

А ось ряд редакторів поставили свої автографи під цим документом суто формально, добре знаючи, що співробітництво їхнього мас-медіа з облдержадміністрацією не вписується у формат, скажемо так, засновника. Найдивовижніше, що до цього числа втрапляє комунальне видання Запорізької міськради «Запорозька Січ». Інформацію про роботу органів обласної влади там можна знайти лише на великі свята. З цього неважко здогадатися про «плідну» співпрацю мерії й обладміністрації. Але при чому тут читачі, на чиї податки виходить газета, і які мають ПРАВО на ПОВНУ суспільно важливу інформацію про діяльність всіх органів влади – від дільничного інспектора до президента? Питання залишається риторичним.

На врахування декларацій Меморандуму у редакційній політиці ЗМІ, контрольованих бізнесом, годі й сподіватися. Там чітко діють кілька ключових правил: хто платить, той замовляє музику; чужі там не ходять; хто не з нами – той проти нас. Дотримання професійних стандартів, які передбачають висвітлення різних позицій, представлення протилежних точок зору навіть теоретично не може співпадати з обслуговуючою функцією таких ЗМІ, бо захист певної сфери інтересів завжди однобічний.

Але справу зроблено, більшість керівників ЗМІ на угоду пристали. Хочеться сподіватися, що не на знак вияву лояльності до губернатора. Як прокоментувала досвідчений редактор одного видання, яка зовсім не носить рожевих окулярів: треба йти на будь-які кроки, якщо вони зможуть призвести до позитивних змін. Позитивні ж зміни уже в тому, що влада (чи окремі представники) готова до діалогу з пресою, що є добра воля сторін до співпраці, що є розуміння і прагнення до однакових цілей. Дай Боже, не на папері.

Читайте також:

"Артеменко запропонував запорiзьким ЗМI спiвробiтництво i пообiцяв не втручатися в їх дiяльнiсть

Районні газети у вільному плаванні

Юрий Артеменко: «Власть должна иметь не средство влияния, а средство информации»

Запорожские журналисты против «хозяина»

Ставки на політичних гравців зроблені
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Запоріжжя
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
921
Читайте також
11.10.2001 09:02
«Детектор медіа»
1 016
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду