Артем Шевченко: «Ми намагаємося стерти межу між телебаченням, глядачем та реальністю»

9 Квітня 2008
58592

Артем Шевченко: «Ми намагаємося стерти межу між телебаченням, глядачем та реальністю»

58592
Артем Шевченко: «Ми намагаємося стерти межу між телебаченням, глядачем та реальністю»
Артем Шевченко їздить на власному автомобілі і доволі скептично ставиться до громадського транспорту як до джерел корисної для журналіста інформації. Каже, що, ставши автором та ведучим нового проекту журналістських розслідувань, ставить для себе надмету – створити нове телевізійне середовище серіального типу. Про те, що спільного між серіалом та журналістським розслідуванням, Артем розповів «Телекритиці».
 
– Артеме, 24 березня стартували «Агенти впливу». Чому це сталося на 15 хвилин раніше зазначеного у програмі часу і без попередження, адже це дало підставу всім охочим запідозрити канал «Інтер» у «цинічному контрпрограмуванні» щодо програми «За вікнами»?
– Розміщенням програм в ефірі займається програмна служба. Наскільки мені відомо, це було пов’язано із певними змінами у рекламних блоках, але повну інформацію знає програмна служба. Це її парафія. Ще на підготовчому етапі ми обговорювали, коли саме в ефірі варто розміщувати таку програму. Я як автор проекту отримав від програмної служби достатні аргументи на користь саме цього ефірного часу (понеділок о 22:25 із повтором у вівторок о 13:15. – «ТК»).
 
– Але як ти особисто ставишся до цього прецеденту, коли ви почали виходити в той самий час, що аналогічна програма на іншому телеканалі?
– Особисто я припускаю, що це може дратувати колег-конкурентів. Але з іншого боку, ні в кого немає монополії на формат чи ефірний час для нього. Телебачення – це живий організм. Ніхто ж не обурюється, що на різних телеканалах в той самий час ідуть художні фільми чи різні серіали. Канал «Інтер» формує свою сітку, виходячи насамперед із власних інтересів. Це логіка бізнесу.
 
– Підвищений інтерес української аудиторії до програм журналістських розслідувань, напевне, свідчить і про певні зміни самих вітчизняних медіа. Що це за зміни, на твою думку?
– Засоби масової інформації в Україні почали чітку ходу до правильного західного зразка медіа – ставати бізнесом, нарощувати капіталізацію, боротися більше не за політичний вплив, а за глядацький інтерес, відображений у цифрах панелі.
 
– Між іншим, як ти оцінюєш ваші перші показники рейтингу?
– Треба ще зібрати кілька пунктів. Було б дивно, якби ми одразу досягли свого максимуму.
 
– Тобі подобається, що на каналі ти позиціонуєшся як український Джеймс Бонд? Чи не псуватиме цей суто розважальний «шарм» серйозному сприйняттю твоєї програми?
– Коли я цей анонс побачив уперше, я був здивований. Ідея об’єднати старт «Агентів впливу» із початком чергового циклу з ретроспективи фільмів про Бонда, втілена промо-відділом, належить керівництву. Як на мене, це вдала маркетингова ідея, яка привернула увагу до проекту. Не більше.
 
– Де ви знімаєте такі високохудожні підводки до сюжетів?
– Шукаючи знімальний майданчик, ми хотіли знайти якусь оригінальну локацію, яка б передавала «агентурний» дух нашого проекту. Таку локацію ми знайшли у приміщенні колишнього металургійного цеху на одному з підприємств у межах міста. Колись у молодості наш продюсер працював на тому заводі. Від часів парламентських дебатів на одному з каналів ми першими наважилися зробити студію у справжній індустріальній зоні. Цей цікавий режисерський хід дозволяє не просто механічно об’єднувати сюжети підводками ведучого, а створювати внутрішню драматургію програми: використовувати простір із різним смисловим навантаженням, предмети будь-яких розмірів, що мають пряме відношення до об’єкту розслідування або яскраво його символізують.
 
– До речі, хто розробив схему студійної зйомки для вашої програми? Хто відповідає за режисуру «Агентів впливу»?
– У нас дуже талановитий режисер, але хай її ім’я залишиться комерційною таємницею. Боюсь, аби не переманили :). Взагалі, наша команда ще поповнюється. Редактор програми – Наталя Івченко (досвідчений редактор, працювала на 5-му каналі, К1), кореспонденти Олена Солодовникова (перейшла до нас із СТБ), Тетяна Шуліка (робила соціальні репортажі на К1), Ольга Руденко (працювала в «Черговій камері» на «Інтері») та молодий, але перспективний журналіст із Кіровограда Олександр Акименко. Зараз ми пробуємо ще одного журналіста. Плюс я – як репортер.
 
– А свою сестру залучаєш до «Агентів»? Здається, вона також вчилася в Інституті журналістики.
– Вже залучив :). Вона нещодавно знялася в одному яскравому епізоді у студії. Взагалі сестрі поки що більше до душі адміністративна робота. Працює в журналі «Теле-city».
 
– Як народилась ідея «Агентів впливу»?
– Я прийшов на канал із пропозицією робити цікавий проект журналістських розслідувань, на «Інтері» вже була ідея «Агентів впливу» як особливого формату в цьому жанрі. Ми почали переговори, зняли пілот, разом вигадали назву і домовились, яким саме буде цей проект.
 
– Що таке «ідея «Агентів впливу»?
– Вплив – це головний месседж нашої програми, який ми намагаємося втілювати. Ми хочемо впливати на події. Але не хочемо заміняти собою прокурорів та суддів, ставати моральними авторитетами чи добрими самаритянами. Найголовніша наша мета все ж таки – робити цікавий телевізійний продукт. І спробувати допомогти реально. Щодо сприйняття програми, то ми намагаємося стерти межу між телебаченням, глядачем та реальністю і створити нове телевізійне середовище. Звісно, дотримуючись базових стандартів журналістики – об’єктивності та неупередженості. Ми прагнемо, щоб наш глядач співпереживав «агентам впливу» та героям наших сюжетів так само, як він емоційно прив’язаний до героїв улюблених серіалів. Я говорю не про серіал як такий, а про серіал як про особливу форму взаємин телебачення та глядача, як про найефективніший механізм підтримання глядацького інтересу.
 
– Оригінальна ідея – робити програму журналістських розслідувань як серіал... Припускаю, що ставлення до реальності як до серіалу у програмі, яка ґрунтується на документальному та фактологічному матеріалі, може дозволяти вам самим режисувати цю реальність. Чи коректно та етично це, на твою думку, коли автори не розважального проекту беруться, як ти кажеш, «стирати межу між телебаченням, глядачем та реальністю»?
– Ми говоримо про серіальність не як про підміну документальної точності фактів художнім вимислом, що, звісно, неприпустимо в жанрі розслідування, а як про створення особливого довірливого контексту взаємин глядачів, журналістів («агентів впливу») і героїв сюжетів. У кожній програмі ми намагаємося подавати ретроспективу історій попередніх програм: розвиток подій, реальні позитивні чи негативні зміни у житті наших героїв.
 

– А ти ніколи не замислювався, що серіал – це зазвичай хепі-енд. Тобто, глядач, який полюбляє дивитися серіали, підсвідомо налаштований на щасливу розв’язку. Чи не стануть у зв’язку з цим «агенти впливу» агентами хепі-енду в масовій свідомості вітчизняного глядача?
– Хепі-енди бувають рідко. Я вважаю, що найголовніше – розповідати цікаві історії. В них наші герої мають стати не випадковим набором голів, що говорять, а реальними персонажами зі своїми унікальними ролями в розслідуванні кореспондента. Глядачі вже не байдужі: ми отримуємо від них листи поштою, електронкою, дзвінки з проханням допомогти. Скажімо, вчора до нас дзвонили ув’язнені прямо з камери, просили у нас допомоги. В нас вже враження, що у нас всі невинно засуджені. Але ми намагаємося розібратися, що вимагає якнайшвидшого нашого втручання.
 
– Яким є алгоритм виготовлення програми? Зокрема, що для вас є джерелами нових тем? Хто і як вирішує, яка тема йде у виробництво, а яка ні? Хто контролює проект перед ефіром?
– Джерелами є все: від власних ідей, дзвінків, листів, історій із преси – до випадків із нашого життя або реальних історій у рідних і знайомих. Теми, що будуть цікавими для якомога ширшої аудиторії – це перший критерій відбору. Водночас треба робити нетривіальний продукт, вийти за межі буденного погляду на життя та проблеми. Намагаємося бути ексклюзивними – показувати таке і так, як не показують інші. Це дуже важко, але можливо. Бо життя все одно набагато більше, ніж телебачення.
 
Працюючи над «Агентами впливу», ми мусимо долати передусім особисту зашореність. Влаштовуємо мозкові штурми, накидуємо теми, ідеї, розписуємо можливі сценарії їхньої реалізації, пропонуємо на затвердження керівництву – передусім Ілларіону Павлюку, який очолює компанію «07 Продакшн», що виробляє наш проект. Ганна Безлюдна іноді бере участь в обговоренні тем майбутніх розслідувань. Остаточне рішення приймається, коли є журналіст, який відчуває ту чи іншу тему як «свою» і горить бажанням розказати про неї. Над кожним сюжетом працює не тільки журналіст, але й режисер. Контрольний перегляд програми перед ефіром завжди здійснює юридична служба, яка стоїть на сторожі інтересів каналу. З юристами ми консультуємося, наприклад, чи варто нам закривати обличчя деяких героїв наших розслідувань і в яких ситуаціях.
 
– Чи можлива поява у вашій програмі розслідувань на теми політичної корупції? Чи ставите ви перед собою мету, скажімо, зробити власне розслідування найгучніших, але так і не закінчених справ?
– Ми жодним чином тематично не обмежені, але поки що нема якихось радикально нових і вагомих документів та доказів, які стосуватимуться, наприклад, справи вбивства Ґонґадзе чи отруєння Ющенка. Мети розкрити справи подібного калібру як такої нема. Ми все ж таки не слідчі. Однозначно, «Агенти впливу» – це не «жовтий» проект, хоча історії із жовтеньким присмаком можуть привернути увагу програми. Загалом, ми намагаємося тримати планку серйозних і суспільно значущих тем.
 
– Уже доводилося платити комусь за потрібну інформацію?
– Доводилось, але небагато :). Це лише один із останніх механізмів подібної роботи. Колеги з російських та західних ЗМІ активно цим користуються. Але я не можу стверджувати, що цей механізм є морально бездоганним і що суми справді аж такі серйозні. До того ж не все можна купити. Головне – ми повинні чітко розуміти, за що саме платити гроші. Коли ж бачимо, що джерело інформації зацікавлено «злити» якийсь компромат, намагаємося не стати знаряддям для зведення чиїхось персональних рахунків.
 
– Уже всі твої колеги-журналісти навчилися користуватися прихованою камерою?
– Навчились, але ми намагаємося використовувати її тільки тоді, коли треба відзняти щось таке, що у будь-який інший спосіб неможливо зняти. Суспільна значущість цієї інформації має була суттєвою. Також інформація, зафіксована прихованою камерою, згодом може допомогти відстояти свою юридичну правоту. Важливо одне – щоб глядач, якому взагалі подобається підглядати, розумів, чому ми використали саме такий спосіб здобуття інформації.
 
– Останнім часом коли дивишся різні програми розслідувань, складається враження, що журналістам все більше подобається не просто розповідати, прискіпливо відтворювати події, а захоплено знімати мало не детективи і блокбастери, беручи за основу дражливі соціальні проблеми та й просто наше повсякденне життя. Видовищність, емоційна насиченість чи практична користь та інформативність – як ви вирішуєте цю дилему, на чому робите акцент?
– Це класична дилема між формою та змістом. Ми усвідомлюємо ризик захопитися формою. З іншого боку, ми все-таки робимо телебачення. Мислити саме картинками – професійна ознака телевізійника.
 

– Який вплив ти маєш на контент програми? У чому полягає твоє авторство у програмі на різних стадіях її підготовки?
– Я – автор і керівник проекту, про який я давно мріяв. Разом із журналістами, редакторами, режисерами й продюсерами ми намагаємося створити атмосферу колективного творчого пошуку, де кожен робить свій внесок у створення цікавої програми.
 
– Запуск «Агентів впливу» дорого обійшовся каналу «Інтер»?

– Цифри не можу сказати через комерційну таємницю, але наш проект – це суттєві інвестиції каналу.

 

Фото Яни Новоселової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
58592
Читайте також
23.09.2009 06:16
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 287
22.10.2008 13:03
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
23 267
25.04.2008 16:04
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
13 647
04.04.2008 15:06
Николай Рашеев
, для «Детектор медіа»
25 677
19.11.2007 13:44
Николай Рашеев
для «Детектор медіа»
17 226
18.10.2007 12:08
Николай Рашеев
для «Детектор медіа»
14 326
Коментарі
33
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Стогний К.
5840 дн. тому
Артем! Просмотрел комментарии и пришел к выводу, что большинство ехидных реплик просто от зависти. Я им хочу задать один простой вопрос: Если все такие умные, то почему же нет в Украине ярких ведущих? Так что держись! Со временем все станет на свои места. Тяжело бывает нам - Звездам) особенно вначале...
просто глядач
5845 дн. тому
АРТём Шевченко...гы гы, прям какой-то САШО)))))) Амбиции через край
Пчелка
5845 дн. тому
И почему у людей столько злобы... Критиковать и опускать ниже плинтуса, эт мы, конечно, умеем! А вот самим что-нибудь сделать... Эх, критиканы великие, ну не нравится вам передача - не смотрите и все!!! Зачем человека ТАК грязью поливать? напрашивается один вывод - это просто кому-то выгодно.... а мне, как коллеге Артёма, передача нравится! какие-то сюжеты более удачны, какие-то - менее, но в целом впечатление от программы - позитивное. Так держать!
Неприхильниця
5852 дн. тому
Карочє, залишмо в спокої талановитого репортера, телегенічного Бонда вітчизняної журналістики - ліпше працювати поза і в кадрі від цього не навчиться. Просто нехай зрозуміє, що не вся аудиторія - то плебеї, яких можна готувати примітивними прийомами. Що, Артеме, окрім амбіцій, показовості і бажання лізти глядачам в ж***у без мила ти вмієш? Бажаю пошвидше найти собі місце в цьому світі і не муляти очі. Списати б тебе....
Ігнор
5852 дн. тому
Артемові хворі амбіції б"ють фонтаном, але точно не форматом і живим інтересом. Шкода лише команду, яка з ним працює.
ASD
5854 дн. тому
Тёма, фото сестры в купальнике - в студию! :)))
коллектив
5855 дн. тому
он просто {CENSORED}
Старый знакомый
5856 дн. тому
Тема не страшен, он смешон. Клоун-Бонд, "стирающий грани между телезрителем и реальностью". -)))
Переборчивой
5856 дн. тому
Это метафора: не так страшен АШ - как то, что он пытается делать...
5856 дн. тому
Грамматику, простите)
Переборчивая
5856 дн. тому
Господи, неужели журналисты забили на граматику, когда есть литредактор. Артём, ну с какой радости по-конкретней пишется через дефис??? А к фотографу - ну что ж вы такое говно сфоткали. Артём не такой уж и страшный, как у вас получился)
для понимания
5856 дн. тому
Артему вряд ли стать профессиональным журналистом. Для этого нужно учиться и расти, а он уверен что он уже Бога за бороду поймал и крепко держит.
nikolay
5856 дн. тому
Да уж, режиссура!!! Клип-монтаж, дергающиеся камеры (больше 3-х минут - начинает тошнить...) В студии - бесвкусище, плохой театр - совершенно не в жанре...... тени танцующих проституток, руки врачей влезающие в кадр - апофеоз!!! Ребята!!!! Дайте спокойно посмотреть и послушать!!! Не отвлекайте пустой мишурой!!! ВСЕ ГЕНИАЛЬНОЕ - ПРОСТО!!!!!
Артем Шевченко
5856 дн. тому
greenfoks, а ну как по сути и по делу, плиз? В чём это мы ввели обывателя в заблуждение, интересно? Давайте полемизировать, и прошу по-конкретней.
greenfoks
5856 дн. тому
хочеться пожелать Артему, стать профессиональным журналистом, а не репортером, который пытается сделать сенсацию там, где ее нет. Особенно поразил сюжет о теста на ВИЧ и гепатит, вы ввели обывателя в заблуждение, хорошо, что пока вашу программу смотрят не так уж много людей, иначе у врачей были бы очень неприятные разговоры с пациентами. Перед тем, как браться за такой матриал советуйтесь со специалистами!!!! Иначе, простите вы несете в эфире ахинею.
правнику
5856 дн. тому
цікаво, чому тоді стільки шуму навколо плівок мельниченка? адже тоді вони теж не мають жодної сили, бо зроблені "без відома об"єкта"? і хто вам узагалі дасть знімати такі речі "з відома"?
:::::
5857 дн. тому
Програмка - це профанація жанру. Творчий колектив - рівня районки
правник
5857 дн. тому
Тьома, ніколи зйомки, зроблені прихованою камерою, не будуть аргументом в суді, оскільки зроблені без відома об"єкта. Можеш тільки зафіксувати факт - не більше. Тому не сподівайся довести юридичну правоту, спираючись на приховану камеру. Краще перед тим, як займатися розслідуваннями, почитай законодавство, бо влетиш добряче.
piton
5857 дн. тому
Які всі ви злі!! Легше всього критикувати. Спробуйте самі щось зробити! Артем - не слухай їх! Не читай цього! Ти - кращий! І програма твоя - краща! Балотуйся в мери Києва!!
Анвар
5857 дн. тому
Успіхів новій програмі та колективу! Але одразу маю попередити, що їх не буде, якщо Тьома виглядатиме так убого, як у розмові з Портніковим на "Свободі". Бо це ж був просто капєц! Москалики, я думаю, зловтішалися дуже - оце у хахлів провідні журналісти!!! Мустафа, дак той хоч дурно "умняк нє мастиріл"! Беріть вантаж, який вам до снаги і з Богом!
Взрослый
5857 дн. тому
ни сматрю и ни хочицца проект-КГ/АМ
5857 дн. тому
кто был никем тот и остался никем. вот так тьома
Неприхильники
5857 дн. тому
Навіть про сестру треба було запитати....Браво, авторе! Відтепер будемо чекати на екранах!!!!
тоніс
5857 дн. тому
Ну, якщо Артем створить "нове телевізійне середовище", таке як створив на Тонісі у новинах, це, звісно, буде круто. Тьома, ти спочатку хоч один нормальний сюжет у своїх Агентах зроби, а тоді вже будеш говорити про "нове телевізійне середовище".
медведь
5857 дн. тому
так вот я о нем и говорю. В чем собственно там был вплив?
rlk
5857 дн. тому
сюжет про конкурси краси вже був саме цього понеділка : ))))
гость
5857 дн. тому
так ыл же сюжет про конкурсы красоты и моделей
медведь
5857 дн. тому
для не профі , але цікаво в том то и дело, что первые выпуск всегда вылизаны. Вот только у За вікнами первая программа була лучшая, а агенты начали непонятно с чего.... а что дальше будет???? сюжеты о конкурсах красоты?
Чебуратор
5857 дн. тому
КГ/АМ. Причем, что статья, что сама программа
я не профі, але цікаво
5857 дн. тому
медведь, а що, програма "за вікнами" зразу була хорошої якості?
Кукушка
5858 дн. тому
Зокрема, що для вас є джерелами нових тем? - спросила журналист. Такі програми як "За вікнами", "Надзвчайні новини", "Свідок", "Максимум" - саме сюжети з цих програм надихають мене і наших талановитих журналістів до копіювання тем, які з успіхом у нас виходять в ефір, - відповів автор та ведучий Артем Шевченко.
фунтік
5858 дн. тому
Перше фото у у матеріалі - справжній Джеймс Бонд. А взагалі закузушні матеріали геть не цікаво читати ні про "За вікнами" ні про "агентів". Пішов переключю канал на Дом2
медведь
5858 дн. тому
Программа далеко не лучшего качества. Наверное, поэтому и комментариев для Шевченко нет.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду