Ми можемо створити систему саморегуляції галузі

18 Лютого 2005
995

Ми можемо створити систему саморегуляції галузі

995
Національна конференція журналістів України запланована на 4-5 березня 2005 року. Її мета – розробити план подальшого реформування галузі, який би відповідав потребам журналістів. «Детектор медіа» розпочинає широку корпоративну дискусію до проведення Національної конференції журналістів України. На початку ми публікуємо розширене повідомлення щодо тих проблем, які організаційним комітетом пропонується винести на обговорення учасників конференції.
Ми можемо створити систему саморегуляції галузі
Сподіваємося, що серед колег знайдеться доволі бажаючих як до участі у формуванні остаточного порядку денного конференції , так і думки з приводу вже заявлених тем. Всі пропозиції та точки зору нами будуть опубліковані. Зміна політичного середовища в країні відкрила для журналістів унікальну можливість створити ефективну систему саморегуляції галузі. Фактично, мова йде про підсилення впливу вже існуючих журналістських організацій та створення нових, якщо це необхідно. Зараз відбуваються дискусії щодо принципів функціонування редакційних статутів чи редакційної політики, відповідальності журналістів та редакторів за інформаційну політику засобу масової інформації та інші.

Ідей з подальшого реформування галузі ЗМІ дуже багато, і всі вони потребують аналізу та широкого обговорення. З метою реформування всього спектра стосунків між журналістами, редакторами, власниками ЗМІ та владою Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка України ще рік тому розпочали переговори з Міжнародною федерацією журналістів про проведення конференції вітчизняних журналістів. Окрім зазначених вище організацій, в конференції візьмуть участь Комісія з журналістської етики, Громадська «Детектор медіа» представники журналістських спілок з Великобританії, Швеції, Норвегії, Хорватії та інших вітчизняних організацій.

Національна конференція журналістів України запланована на 4-5 березня 2005 року. Її мета – розробити план подальшого реформування галузі, який би відповідав потребам журналістів.

Це можливість публічно оголосити всі пропозиції щодо майбутніх реформ, підготувати необхідні документи чи проекти рішень і вже з цим планом вийти до політиків, насамперед до нового керівництва країни, з метою укладання довгострокової угоди про стосунки між владою та медіа середовищем.

На конференції пропонується розглянути три блоки питань:

I. Статус журналіста, його визначення в Україні. Професійна етика журналістів

II. Редакційна політика, незалежність та безпека журналістів в Україні

III. Власники та реформування власності у сфері ЗМІ


Для підготовки конференції створено робочу групу, до якої, крім представників журналістських організацій, входять медіа-юристи та експерти. На сьогодні робочою групою напрацьовано документи і пропозиції для обговорення на конференції, а також визначено дискусійні питання для обговорення журналістами та громадськими організаціями.

І. Статус журналіста, його визначення в Україні. Професійна етика журналістів

В цьому розділі пропонується обговорити:

1. Визначення статусу професійного журналіста як особи, яка професійно збирає, обробляє та готує інформацію для ЗМІ, отримує доход від цієї діяльності та дотримується професійної етики.

2. Оскільки такий статус надає журналісту права та покладає обов’язки щодо дотримання професійних стандартів, журналістські організації беруть на себе зобов’язання створити механізми саморегуляції галузі шляхом укладання галузевої угоди. Однією стороною такої угоди будуть власники ЗМІ або об’єднання власників, другою - журналістські об’єднання, які представляють інтереси журналістів – найманих представників.

3. Саморегулювання галузі буде охоплювати питання: єдиної прес-карти, яка підтверджує статус професійного журналіста (проект угоди друкуємо в цьому ж числі); створення Кваліфікаційної комісії як спільного органу організацій галузі для видачі/відкликання прес-карт журналістів; позбавлення журналіста прес-карти виключно Кваліфікаційною комісією у разі попереднього рішення Комісії з журналістської етики про порушення ним професійної етики.

4. Для підвищення професійних стандартів Кваліфікаційна комісія також бере на себе громадський контроль за рівнем викладання журналістських спеціальностей та створення системи підвищення кваліфікації журналістів.

5. Розробити заходи щодо легалізації оплати праці журналістів. В тому числі шляхом надання пропозицій законодавця щодо реформування оподаткування засобів масової інформації та фонду оплати праці. Розробити галузеву тарифну угоду, яка б визначила мінімальні рівні оплати праці журналістів відповідно до їх кваліфікації та стажу роботи. Встановити рівні соціальні гарантії, в тому числі пенсійні, для всіх журналістів, незалежно від форми власності ЗМІ, в якому вони працюють.

6. Запровадити єдиний стандарт професійної етики для журналістів України. Визнати єдиний орган професійного саморегулювання, який має право виносити рішення про порушення журналістом професійної етики.

ІІ. Редакційна політика. Незалежність та безпека журналістів в Україні

В цьому розділі пропонується обговорити:

1. Визначити зміст терміна “редакційна політика” та його відмінність від загальних принципів діяльності медіа і новин.

2. Закріпити обов’язок власника ЗМІ визначити редакційну політику в окремому документі – колективному договорі, редакційному статуті. А також обов’язок власника оприлюднювати визначену редакційну політику, ознайомлювати з нею журналістів під час прийому на роботу.

3. Затвердження редакційних статутів або змін до них повинно відбуватись виключно шляхом переговорів з профспілковими організаціями журналістів у цьому ЗМІ, або іншими представницькими організаціями журналістів. Розрізнити вимоги до редакційної політики друкованих та електронних медіа.

4. Гарантувати право журналіста на звільнення з виплатою заробітної плати не менше ніж за 6 місяців та додатково 1 місячної з/п за кожен рік роботи (для фінансового забезпечення під час пошуку журналістом іншої роботи) у разі:

a. Політичної цензури та тиску.

b. Примушування з боку роботодавця до порушення журналістом норм професійної етики.

c. Зміни власника засобу масової інформації.

d. Зміни редакційної політики ЗМІ.

5. Рекомендації щодо безпеки та страхування журналістів. Обов’язків роботодавця щодо забезпечення заходів безпеки та страхування журналістів.

ІІІ. Власники та реформування власності у сфері ЗМІ

В цьому розділі пропонується обговорити:

1. Принципи створення єдиного реєстру власників ЗМІ.

2. Обов’язок власників та тих, хто впливає на діяльність ЗМІ, повідомляти державним органам та громадськості про свій вплив. Визначити критерії ступеня впливу на редакційну політику ЗМІ третіх осіб. Визначити обсяг даних про цих осіб та закріпити вимогу оприлюднення даних.

3. Встановити негативні наслідки для власників та ЗМІ неоприлюднення даних про свій вплив.

4. Іноземці як власники ЗМІ в Україні.

5. Розробка заходів для запобігання монополізації ЗМІ.

6. Визначити принципи створення громадського мовлення в Україні.

7. Розробити рекомендації щодо роздержавлення ЗМІ з урахуванням інтересів журналістів, працюючих в державних та комунальних ЗМІ, особливо в частині гарантій права на працю, існуючих соціальних зобов’язань перед ними, можливості підвищення чи зміни кваліфікації журналістів. Можливо, передбачити виділення ресурсів на самостійне видання журналістським колективом ЗМІ (2 роки) або на компенсацію трудовому колективу, або технічний одноразовий кредит, але з 5-річною забороною продавати, передавати в оренду або іншим чином відчужувати передане їм майно. У разі неспроможності трудового/журналістського колективу видавати ЗМІ відбувається реприватизація. У разі роздержавлення районні газети можуть об’єднуватися у холдинги.

Закликаємо журналістів вносити свої пропозиції щодо плану Конференції та її рішень. Журналісти повинні заявити про своє бачення подальшого розвитку галузі, про забезпечення своїх прав та інтересів, “оскільки саме журналісти в кінцевому підсумку мають виступати як останнє джерело інформації”.

Із запитаннями та за додатковою інформацією можна звертатися до членів оргкомітету:

Ігоря Лубченка, тел. (044) 234-52-09, 234-49-60, administrator@nsju.org

Тетяни Котюжинської, тел. (044) 234-52-09, tk@irex.kiev.ua

Сергія Гузя, тел./факс (044) 220-71-97, golova@profspilka.org.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
995
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду