Стрімголов за калейдоскопом

14 Лютого 2005
1161

Стрімголов за калейдоскопом

1161
Телебачення, а за ним і інші засоби масової інформації вітчизни стрімголов пересуваються від міністерства до міністерства за кортежами найвищих посадовців.
Стрімголов за калейдоскопом
Країною котиться калейдоскоп призначень. Телебачення, а за ним і інші, менш оперативні засоби масової інформації вітчизни, намагаються встигати скрізь, але найчастіше встигають лише в Києві (та й то «всі разом»), стрімголов пересуваючись від міністерства до міністерства за кортежами найвищих посадовців.

На цьому тлі найбільш неквапним виглядає 5 канал. Лише він нікуди не поспішає, розважливо, майже по-мюллерівски, допитуючи кожного новопризначеного урядовця, прискіпливо довідуючись про його плани, найбільш амбітні ідеї та думки стосовно «малої революції» в підпорядкованому відомстві.

Що ж до інших, то на більшості телеканалів вочевидь дається взнаки стара звичка до раз і назавжди невідомо ким визначених форматів подачі таких матеріалів: Президент, президія, мовчазний та невеселий старий міністр та піднесений новий, у залі напруження, почервонілі від хвилювання та поту обличчя й поквапливе нотування у службові блокноти…

Та навіть недосвідченим кадровим оком видно, що прийшли зовсім інші люди! Та хіба не видно, що такого міністра, як Юрій Луценко, в МВС ніколи не було, навіть незважаючи на те, скільки він ним протримається!

Теперішня зміна влади не є вже простою зміною караулу біля постаменту держави, як це було ще зовсім недавно. Тож можна було би бодай спробувати подавати ці повідомлення в якійсь більш глибокій формі. Але ж відомо, що глибокою та високою одночасно може бути лише думка…

Думок, на жаль, поки що замало. Ну хіба можна до них зарахувати ідею репортажу в «Подробностях» на «Інтері» 8 лютого про дитячі на юнацькі роки нового керівника вітчизняної спецслужби та донедавна полум’яного «бютівця» Олександра Турчинова і щирі, але стовідсотково підказані дорослими, дитячі плани щодо випуску про славетного учня шкільної газети? Це щось нагадує із далекого минулого…

А можливості для медіа відзначитися навіть тут були й є. Як відомо, перший кадровий «прокол» нової влади стався з призначенням хмельницького губернатора. Про настрої хмельничан стосовно цієї кандидатури було відомо принаймні декілька днів. Чому ж жодний телеканал не поставив це питання другого дня після указу Президента, спитавши думку людей безпосередньо в Хмельницькому? Це була б і допомога владі, за яку боролися, і демонстрація власної принциповості, та що завгодно.

Але зручніше, нікуди не виїжджаючи, похапцем зняти пікети в Києві – та й годі. Спокійніше, не покидаючи столиці, розповідати на всіх каналах, що той же Ю.Луценко пообідав у міністерській їдальні й заплатив за обід («культурний шок»!), а Червоненко планує продавати не зрозуміло яким чином придбаний міністерський «Майбах»…

Дійсно – чим більше засобів, тим коротша назва цілі…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1161
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду