Крига скресла

10 Листопада 2004
850
10 Листопада 2004
13:24

Крига скресла

850
У Донецьку почався процес відновлення справедливості в ЗМІ.
Крига скресла
За останній рік мені доволі часто доводилось писати про видання, що як гриби після дощу появлялись в Донецькій області. Існують вони, за звичай, не довше за час, відведений на передвиборчі баталії, а направлені своїми жалами проти опозиційних донецькій владі політиків. В донецькім краї вони по праву заробили назву ЗМД (засоби масової дезінформації). Серед таких видань сміливо можна назвати і “Голос Донбаса”, виданий так званим “Комітетом виборців Донбасу”, і “Свободное слово” Володимира Аверіна, і так званий “Вибір 2004” і, звичайно, донецьке видання «Рикошет», перший номер якого від 6 жовтня майже повністю був присвячений лідерам опозиції.

В матеріалах «США грозят Украине», «Кто стоит за спиной?» та «Демократический выбор» звучить «американська тема» та йдеться про, начебто, зв’язки опозиції з політиками США. Врешті, таких матеріалів зараз у донецьких ЗМІ з’являється настільки багато, що вийшов явний перебір і можна прогнозувати, що населення просто втратить до них цікавість.

З іншого боку, регіональний штаб Віктора Ющенко почав кампанію звернень до суду. Щодо видання „Рикошет” позов був поданий у зв’язку, як вважає штаб, порушенням п.5. статті 64 Закону України «Про вибори Президента України». Як на диво, донецький суд, за звичай спрямований в бік облдержадміністрації, на цей раз спрацював у відповідності з законом. Мабуть, не перевились на Донеччині праведні судді, що пам’ятають своє покликання, яким був Віталій Бойко, екс-голова Верховного суду України, чи то суддя Корчастий , що виправдав Юрія Вередюка, якого було притягнуто до суду по справі Александрова.

В редакції „Рикошету” подібного розвитку подій ніхто не чекав. Мабуть, вважали себе захищеними міцною “кришою”, тому й почали вдаватися до примітивних спроб уникнути відповідальності за свої публікації.

Тому й не з’являлись на суд, хоча повістки отримували регулярно. Виходячи з такого підходу відповідачів, Ворошилівський районний суд Донецька взявся розглядати скаргу без участі відповідача. Заступник голови районного суду Станіслав Кутья об'єктивно розглянув справу і виніс рішення в відповідності до закону — “...визнати інформацію, розповсюджену даними публікаціями, недійсною”. Редакцію газети «Рикошет» зобов'язали опублікувати спростування недостовірних відомостей про кандидата в президенти України Віктора Ющенка, надавши для цього таку ж площу. В виділений законом строк відповідач рішення суду не оскаржив і воно набуло законної сили.

За відомостями з регіонального штабу Віктора Ющенка, підготовлено позови на адресу ще двох редакцій місцевих газет. Так, офіційне видання Донецької міськради «Наш дом плюс» знехтувало положенням про рівність умов агітації для всіх кандидатів. Тижневик надрукував програми всіх кандидатів в Президенти України за винятком Віктора Ющенка. Як повідомив відповідальний працівник регіонального штабу Ющенка, редактор цього видання заявив, що програму Віктора Ющенко надрукувати не зможе з технічних причин.

В той же час, газета, яку видає Будьонівска районна рада м. Донецька - «Наш регион» - видала кольоровий спецвипуск, присвячений одному кандидатові (догадайтесь, якому). Регіональний штабу Віктора Ющенко висунув вимогу до редакції випустити за аналогічних умов агітацію й за Віктора Ющенка. А оскільки газети та їхні засновники вперто мовчать, то теж уже готується відповідне звернення до суду. Можливо, до суду будуть притягнуті й інші видання, які розповсюджували незаконну інформацію на протязі багатьох місяців. Початок відновленню справедливості щодо діяльності донецьких ЗМІ покладено.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Донецьк, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
850
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду