Володимир Голосняк: „На Першому національному відбулася революція. Всі прокинулися”

5 Листопада 2004
1781
5 Листопада 2004
14:08

Володимир Голосняк: „На Першому національному відбулася революція. Всі прокинулися”

1781
Як уже повідомляла „Детектор медіа”, у середу, 3 листопада, ведучого вечірнього випуску новин Першого Національного Володимира Голосняка відсторонили від ефіру Як уже повідомляла „Детектор медіа”, у середу, 3 листопада, ведучого вечірнього випуску новин Першого Національного Володимира Голосняка відсторонили від ефіру о 21. 00 за відмову зачитати рекомендовану до оприлюднення заяву про теледебати штабу кандидата в Президенти Віктора Януковича.
Володимир Голосняк: „На Першому національному відбулася революція. Всі прокинулися”
Як повідомляє прес-служба журналістського руху за професійні права, таке рішення - за згодою ведучого - прийняв Микола Канішевський, перший віце-президент Національної телекомпанії України.

Голосняк наполягав, що разом із заявою Януковича слід подати інформацію, на яких умовах погодився дебатувати його конкурент Віктор Ющенко.

На прохання „Детектор медіа” прокоментувати ситуацію, що склалася, Володимир Голосняк, зокрема, зазначив:

-У моєму вчинку немає нічого особливого, я просто відмовився в озвучувати ту брехню, на якій наполягав „темник”.



-Чому ти вчинив так саме зараз, невже раніше не було приводів до цього?


- Чому не було? Були. Просто мені вдавалося уникати цих речей неконфліктними способами, оскільки на цьому етапі свого життя я не є конфліктною людиною. Ти пам’ятаєш мене в інституті. (Під час навчання у Київському театральному інституті ім. Карпенка-Карого, який закінчували одночасно, Володя – акторський, я – театрознавчий, Голосняк відзначився активною участю у студентських акціях протесту 90-го року, навіть опинився серед затриманих, і визволяла його особисто худрук курсу Ірина Олександрівна Молостова Ганна Шерман). Тоді я справді був конфліктною людиною. Зараз я взагалі далекий від політики і мене більше цікавить моя акторська професія. До того ж, мені довгий час вдавалося уникати інформації, яку я не вважав за можливе озвучувати у студійних підводках. Я домовлявся з журналістами, щоб вони забирали її до тексту сюжетів, які все одно робилися за „темниками” і, до того ж, підписувалися вигаданими іменами. Мені просто лишалося коротко назвати подію і сказати, що докладніше – в сюжеті. А безпосередньо перед виборами я взяв відпустку.

Коли повернувся, виявилось, що на Першому національному відбулася революція. Всі прокинулися. Журналісти більше не хочуть робити сюжети за „темником”, не хочуть озвучувати „темникові” рекомендації у своїх текстах. І таким чином всю ці брехню змушені озвучувати ведучі. Тобто, я просто був позбавлений можливості уникнути брехні у той спосіб, як робив це раніше. І змушений був відмовитися . В цьому немає нічого такого. Я просто перший з ведучих, хто так вчинив. А справжні молодці - журналісти каналу.



-Ти не підписував Заяву журналістів проти тиску та цензури?



-Ні, і не буду підписувати, бо не маю бажання займатися боротьбою.

Я пишаюся нашими журналістами, які свідомо відмовляються робити брехливі сюжети, я буду їм допомагати, чим зможу. Але робити з цього якийсь розголос – не хочу.



-Як може позначитись цей епізод на твоїй подальшій роботі на Першому національному?



-Думаю, ніяк не позначиться, формально моя відмова озвучувати „темник” не є приводом до звільнення. Максимум, що мені загрожує – не будуть випускати в ефір.

Також „Детектор медіа” звернулася за коментарем до віце-президента НТКУ Миколи Канішевського:

- Ми отримали інформацію про те, що ви відсторонили учора Володимира Голосняка від ведення ефіру.


- Хто таке розповсюдив?

- Він говорить, що ...

- Він наполягав на тому, що він не буде читати заяву штабу В.Януковича з певних міркувань, а ведуча, яка була перед ним, сіла в ефір і прочитала.

- ...Він наполягав на тому, що разом із цією заявою потрібно було подати інформацію про те, на яких умовах Ющенко погодився дебатувати із своїм опонентом. Але йому не дали це зробити.

- Я про це нічого не знаю. Мені здається, що він трохи себе нечемно поводить. До побачення.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ганна Шерман, „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1781
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду