Новостные качели

5 Листопада 2004
908
5 Листопада 2004
13:19

Новостные качели

908
Мониторинг «Детектор медіа» эфира телеканалов после Заявления журналистов против цензуры продолжается анализом новостей СТБ и ICTV за 2-3 ноября 2004 г.
Новостные качели
С сожалением можем констатировать, что 2 ноября один из самых объективных, до недавнего времени, телеканалов – СТБ – явно работал не по устоявшимся стандартам. По неофициальным сведениям, полученным «ТК», хозяева „темникотворцев” посчитали эфир СТБ в выборную ночь слишком свободным, и усилили давление на топ-менеджемент, в частности, В.Бородянского. И это сразу сказалось на эфире: 2-го ноября телезрителям рассказали о возможной политреформе (требование провести политреформу выдвинули социалисты "нашеукраинцам"), о том, что Прогрессивная социалистическая партия решила поддержать Януковича (своими полутора процентами!), о жалобах, которые были рассмотрены в ЦИК. Однако ни одним словом не обмолвились о том, почему ЦИК до сих пор не огласил результаты выборов президента. По-крайней мере, не были предложены те версии, которые были оглашены народным депутатом от «Нашей Украины» Олегом Рыбачуком и членом ЦИК Андреем Магерой. А сюжет из Кабмина, снятый Евгенией Воробьевой, просто был похож на святочный рассказ или на предвыборную агитацию:

"РЕПОРТАЖ: Автор: Євгенія ВОРОБЙОВА. Засідав уряд після першого туру виборів у великій залі – окрім членів Кабміну тут були присутні керівники інших державних структур – податкової, Нацбанку та представники з регіонів. Засідання розпочали з політичних питань. Віктор Янукович зазначив, що деякі регіональні керівники надто захоплюються агітацією, нехтують своїми господарськими обов’язками, через що люди голосують проти влади.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України, кандидат у президенти: "Ну я сказав би так – в цьому політичному вимірі забули про свої безпосередні обов’язки. Я не ображаюсь на тих людей, хто не голосує – тому що, як кажуть до них ми ще не дійшли. Чи ті помилки, які робить влада на різних рівнях, вони не виправляються своєчасно, це справедлива реакція. Тому я буду реагувати на це так, як потрібно".

РЕПОРТАЖ: Янукович наказав роз’яснювати в регіонах, що всі урядові рішення не матимуть тимчасового характеру. Після цього в Кабміні оголосили ще кілька соціальних намірів – погасити заборгованість із зарплатні в АПК до кінця року, з наступного віддавати заборгованість працівникам збанкрутілих підприємств, продовжувати пенсійну реформу.

СИНХРОН: Михайло ПАПІЄВ, міністр праці та соціальної політики: "Ми готуємося, до того, щоб з 1 березня 2005 року підвищити пенсії на рівень 20% зростання середньої заробітної плати".


Но этого мало, журналисты СТБ показали, как премьер выступил еще в роли Деда Мороза: решил подарить трудящимся несколько лишних выходных дней.

"РЕПОРТАЖ: Потурбувався прем’єр і про дозвілля простих українців. Із власного почину Януковича до парламенту буде внесено пропонування подовжити різдвяні свята – з 1 по 8 січня. Крім того, 7 листопада має також залишитися червоним днем календаря не тільки цього року".

Подобный репортаж, с придыханиями и восторгами, был бы возможен на "Интере", но никак ни на канале, славящемся своими профессиональными новостями.

И то, что это было сделано именно под давлением, а не по доброй воле самих журналистов – показал уже эфир 3-го ноября. Во время которого «Викна» СТБ дали великолепно сбалансированный сюжет о событиях в ЦВК 4 ноября. Напомним, в этот день представители парламентского большинства (Степан Гавриш, Нестор Шуфрич) обвинили «Нашу Украину» в попытке проникновения в помещение, где находится сервер ЦВК, и чуть ли ни в желании взлома сервера. Это опровергли как сами «нашеукраинцы» (Роман Зварич), так и, в конце концов, председатель ЦВК Сергей Кивалов. Все это нашло отражение в полноценно-информативном сюжете СТБ. Более того, на СТБ в эфире был также – хоть и порезанный – но предельно важный синхрон пресс-секретаря ЦВК Зои Казанжи, которая сообщила, что никаких нападающих она в ЦВК не видела. Этого синхрона не было даже на тех каналах, которые более-менее объективно осветили события в ЦВК 4 ноября – ICTV, «Тонис», 5 канал, ТРК «Эра», «1+1» (на этом телеканале было после такого более-менее внятного информирования разными телеканалами зрителей о сути происходящего смешно созерцать в 23.15. «Эпицентр», в котором В.Пиховшек перевернул вновь все с ног на голову). Увы, на канале «Интер» эти события – в сюжете В.Левицкой – подавались далеко не столь полно, с элементами неподтвержденной информации (о, якобы, оставленных «НУ» возле помещения с сервером «коротко стриженных парней в стриженных куртках»), и без главного: синхрона С.Кивалова о том, что так называемого «нападения» нашеукраинцев на сервер ЦВК не было.

ICTV 2 ноября продемонстрировал поистине позитивную динамику. Их новости в этот день напомнили хорошо поставленную и срежиссированную пьесу: каждая фраза, произнесенная в студии, выстреливала в нужном месте и нужным образом.

Репортаж Татьяны Прудниковой и Виктора Сороки о бюджетном процессе был сбалансированным, полным, с бэкграундом и анализом ситуации.

"РЕПОРТАЖ: Автори: Тетяна ПРУДНИКОВА, Віктор СОРОКА. Проект бюджету наступного року знову провалено, Верховна Рада вдруге відправила його на доопрацювання до Кабміну. Опозиція звинувачує уряд у непрофесійності ті роздачею українцям нереальних обіцянок – наголошує голова профільного комітету Петро Порошенко.

СИНХРОН: Петро ПОРОШЕНКО, голова бюджетного комітету Верховної Ради України: "За рахунок яких джерел будуть видані машини інвалідам і ветеранам Великої Вітчизняної Війни, за рахунок яких джерел буде проведена військова реформа, за рахунок яких джерел ми вирішимо проблеми фінансування соціальних пільг?"

РЕПОРТАЖ: Третина членів бюджетного комітету звинувачує самого Порошенка у перетворенні бюджетного процесу на виборчу агітацію за Віктора Ющенка. Проурядові фракції стверджують, що всі кроки Віктора Януковича економічно обґрунтовані.

СИНХРОН: Леонід КРАВЧУК, лідер фракції СДПУ(о): "Ці побрехеньки, вибачте на слові, що, мовляв, це тільки до виборів будуть платити, вони не мають під собою ніякого підґрунтя, тому, що гроші вже є, і на листопад, і на грудень".


Кроме того, журналисты не стали делать отдельный репортаж о заседании в Кабмине, а умело вплели его в канву сюжета о бюджете.

РЕПОРТАЖ: Тим часом, в уряді на розширеному засіданні міністри та голови облдержадміністрацій аналізували організацію проведення виборів та вирішували як покращити другий тур. Про бюджет теж згадували, але тільки про цьогорічний. Прем’єр закликав урядовців всі зусилля спрямувати на виконання дохідної частини бюджету, бо від цього залежать виплати бюджетних затрат, пенсій та стипендій.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: "Я вам кажу, нічого не робіть тимчасового для мене особисто, вважайте, що ніяких виборів немає, зробіть людям роз’яснення, що це такий політичний час".

РЕПОРТАЖ: Незалежно від того, кого 21 листопада оберуть президентом, уряд піде у відставку, і вже нові міністри та прем’єр будуть пропонувати свій варіант бюджету, це одна з причин, чому депутати відмовились сьогодні щось ухвалювати. Щоб не порушити закону, в нового уряду на бюджет буде час тільки до 1 грудня, втім, за всю історію незалежної України бюджет вчасно ухвалили лише один раз".


А информацию о премьерских новациях с выходными ведущая выпуска Иванна Коберник уравновесила его явной нерешимостью Януковича идти на теледебаты.

"СТУДІЯ: Прем’єр Янукович пропонує назавжди зробити вихідними різдвяний тиждень, з 1 по 8 січня, а також узаконити вихідний 7 листопада, адже люди його традиційно святкують, про це він сказав сьогодні на прес-конференції після засідання уряду. Відповідна пропозиція, за словами Віктора Януковича, вже внесена до Верховної Ради, і парламентська коаліція, що підтримує прем’єра, вже схвально поставилася до цієї ідеї. Менш однозначно виловився прем’єр на питання, щодо своєї участі у теледебатах з основним конкурентом перед другим туром виборів."

Синхрон премьера, в котором он не слишком внятно комментирует свою позицию относительно теледебатов, еще больше усиливает впечатление неуверенности премьера в своих силах:

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр–міністр України – "УС"): "Ми дебатуємо постійно, але, як кажуть, в один бік"

Далее Иванна Коберник процитировала слова пресс-секретаря премьера:

"СТУДІЯ: Прес-секретар прем’єра Ганна Герман пояснила журналістам, що Янукович дебатує справами, а його конкурент словами".

Затем ведущая поймала на слове штаб Януковича:

"Нагадаю, раніше, зокрема 4 жовтня, штаб Януковича запевняв, що їх кандидат обов’язково дебатуватиме, якщо буде другий тур президентських виборів."

Далее Коберник процитировала Степана Гавриша, испуганного "невозможными" условиями, выдвинутыми Виктором Ющенко для проведения теледебатов:

"Сьогодні ж намір взяти участь у теледебатах підтвердив представник Януковича у ЦВК Степан Гавриш, за його словами, єдине, що стурбувало команду Януковича останнім часом, це заяви Ющенка про те, що дебати мають пройти за його сценарієм. Гавриш назвав такі заяви упередженими і сказав, що дебати мають бути прозорими і справедливими, а не з’ясування особистих стосунків".

И, наконец, ведущая напомнила, какие именно условия выдвигал Ющенко, чем полностью раскрыла зрителям суть всего происходящего:

"Нагадаю, Віктор Ющенко висунув кілька умов теледебатів: прямий ефір, незаангажований ведучий, і рівні можливості для кандидатів".

Можно сказать, что Иванна сработала просто ювелирно: не давая ни одной оценки, а лишь сообщая голые факты, она смогла нарисовать очень ясную картину.

А репортаж Виктора Сороки и Оксаны Остаховой о том, что заповедную землю под Пущей-Водицей раздадут под частную застройку депутатам и министрам, получился просто журналистским расследованием. Зрителям ясно дали понять, кто и сколько земли получил из рук щедрого мэра, а также, сколько средств в результате недополучил местный бюджет. Приводим сюжет полностью:

"СТУДІЯ: Незабаром із зони відпочинку киян можуть зникнути 230 гектарів курорту Пуща-Водиця. Саме стільки Київська міська рада вирішила надати відомим політикам та міністрам під садибну забудову та індивідуальне садівництво. Слабкі вітчизняні екологічні організації не навели переконливих доказів про шкідливість будівництва котеджів у заповідному лісі поблизу великого міста. Водночас, міська влада не зізнається, наскільки поповниться столичний бюджет після такого щедрого розпродажу у курортній зоні.

РЕПОРТАЖ: Автори: Оксана АСТАХОВА, Віктор СОРОКА. 20 хвилин від центра Києва, ліс Пуща-Водиця, вже незабаром киянам тут не вдасться відпочити, бо Київрада віддала його під забудову осель особливо відзначеним міністрам та парламентарям. Київрада перевела землі Пущі-Водиці з розряду лісового фонду до рекреації, а це вже надало законних підстав для приватного господарювання 170 громадян, по 20 соток кожен з них безкоштовно приватизував, а решту земельних ділянок вони орендують на 49 років. Найбільше землі отримав міністр транспорту Георгій Кірпа – 6,5 гектарів, другий за розмірами орендар депутат Степан Гавриш – у нього 6,2 гектара.

СИНХРОН: Степан ГАВРИШ, народний депутат України: "Я хочу побудувати там будинок, я хочу огородитися, пробачте мені, жити з своїми дітьми, з маленькою конячкою, мати грядку, маленький парничок, і іноді забувати, що я живу у баночці з кислотою".

РЕПОРТАЖ: 3 гектари отримав депутат Нестор Шуфрич, раніше він відмовився від державної квартири.

СИНХРОН: Нестор ШУФРИЧ, народний депутат України: "Я із Закарпаття, традиція жити у власному будинку у нас стародавня, і я думаю, що зможу повторити щось із того, що мені так близько і дороге: Закарпаття".

РЕПОРТАЖ: У списку нових власників землі переважно депутати парламентської більшості, є керівник Черкаської облдержадміністрації Вадим Льошенко, але й і один представник фракції "Наша Україна" – Іван Плющ має у Пущі-Водиці ділянку у 77 соток, він переконує, що державну дачу отримав майже 10 років тому, а тепер землю закріпили за ним, проте, коментувати це відмовився. Ріелтори кажуть, що максимальна орендна плата – від 1 до 10 відсотків державної, а не ринкової оцінки землі. За інформацією фахівців з нерухомості, на ринку за гектар у Пущі-Водиці можуть запропонувати від 1,5 до майже 3 мільйонів гривень, але за кадастром земля дешевше у понад 100 разів: від 5 до 30 тисяч гривень за гектар. Депутати, які не отримали землі у престижному місці, кажуть, що орендна плата за гектар сягатиме 140 гривень на рік, керівництво ж Києва не називає, скільки грошей отримає бюджет міста від нових домогосподарств.

СИНХРОН: Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО, голова Київської міської ради: "У Кабінеті міністрів працюють такі ж люди, як ми з вами, тому рішення сесії прийнято, а вже умови на яких бажаючі захочуть закріпити за собою землю, то вони визначені в земляному кодексі".

РЕПОРТАЖ: Вже у листопаді крапку у передачі заповідної землі під забудову котеджів та гаражів має поставити Міністерство екології, фахівці кажуть, останнім часом столичні зони відпочинку депутати Київради роздають під приватну забудову значно швидше ніж 5 років тому, тож чиновникам варто відкрито заявити людям, що часи прогулянок у приміських лісах добігають кінця".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
908
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 597
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду