„Молодість” перестає бути „промінчиком світла” посеред кінематографічної темряви

4 Листопада 2004
1531
4 Листопада 2004
14:14

„Молодість” перестає бути „промінчиком світла” посеред кінематографічної темряви

1531
Зате підтверджує свою репутацію однієї з головних культурних подій року.
„Молодість” перестає бути „промінчиком світла” посеред кінематографічної темряви
Свою „Молодість” українське кіно (і українські глядачі) переживають щороку. Щороку в Будинку кіно можна побачити кінодебюти з усього світу і зрозуміти, куди рухається світовий кінематограф, побачити українські стрічки, зняті протягом останнього року (українському кіно, навіть не дебютному, завжди знайдеться місце в позаконкурсних показах „Молодості”), дізнатися від учасників програми про те, як робиться кіно. У принципі, в нашій некінематографічній державі – „Молодість” довгий час лишалася оазисом кіно. Цим пояснюється і її ні з чим не порівнянна популярність: уже кілька років обстановка під час фестивалю в кінозалах Будинку кіно могла бути прирівняна хіба що до бойової, а глядачі зачаровували своєю готовністю дивитися 3-годинні стрічки, стоячи щільно зімкненими лавами, наче солдати естетичного фронту. В найжахливіші часи українського кіно „Молодість” лишалася мало не єдиним промінчиком у темному українському кінематографічному царстві, де можна було подивитися нормальне кіно. Причому з усього світу, і навіть українське. Потім у країні став з’являтися кінопрокат, і треба відзначити, що перший же український кінотеатр – „Кінопалац” – радо зав’язав зв’язки із фестивалем. У міру того, як в країні відроджувалися – як то кажуть – кінотеатри, роль фестивалю мінялася: якщо раніше кіно можна було подивитися тільки в одному специфічному місці – в Будинку кіно, на „Молодості”, то тепер „Молодість” стала не місцем зустрічі, а часом, коли прокатники показують у своїх кінотеатрах глядачам нормальне кіно. Дуже прикметний факт: цього року напередодні фестивалю в столиці відкрився ще один відремонтований кінотеатр – „Братислава”. І прокатники, чудово усвідомлюючи значення фестивалю та фестивальної преси, одразу запропонував свої послуги „Молодості”. І ще дуже цікава особливість: українські телеканали – „Інтер” та „1+1” – свої кінопрем’єри теж традиційно приурочили до фестивалю: „Ігри дорослих дівчат” (film.ua) та „Украдене щастя” („1+1”) пройшли у позаконкурсній програмі.

До чого веду: зовнішній тиск і моральне навантаження, що лежали на фестивалі протягом dark ages українського кіно, зараз відчутно зменшилися. І „Молодість” тепер не „оазис” і не „лінія кінофронту”, а просто кінофестиваль. Дебютів. Єдиний міжнародний фестиваль в Україні, визнаний ФІАПФ. Сюди приїжджають відбірники інших міжнародних фестивалів – великих і маленьких, тут працює міжнародне журі кінопреси – ФІПРЕССІ. Власне, цього року я вперше відчула себе не на фронті, а на фестивалі.

Дві особливості: багато більше зацікавила не позаконкурсна програма, а саме конкурс. І це теж прикмета поліпшення загальної ситуації; адже дещо з позаконкурсного кіно уже була змога подивитися і в кінопрокаті (sic!), і на відео (відеоринок хоч і лишився піратським, проте став значно витонченішим). Кіноголод зник, і можна вже було сито відмовляти собі в задоволенні переглянути дещо з ретроспективи ДОГМИ, чи ретроспективи Іоселіані, чи з ретроспективи Жана Габена... Ця відмова вже не сприймалася як професійна самопожертва, як щось таке, що ніде і ніколи ні за яких інших обставин не побачиш.

Цього року були надзвичайно насиченими як студентський, так і короткометражний конкурс, у яких, до речі, чимало було й українських робіт. Хоча жодна з них призів, на жаль, не отримала (про нагороди фестивалю „ТК” дала інформацію 31 жовтня одразу після церемонії закриття). Надзвичайно потужним були й повнометражні стрічки, як ті, що отримали призи, – „Після меси” (гран-прі – режисер Паприка Стеен, Данія), „Контроль” („найкращий повнометражний фільм” – режисер Німрод Антал, Угорщина), „Уно” (призи за кращу режисерську та операторську роботи – Аксель Хенні, Норвегія), так і ті, що залишилися без нагород – приміром, дуже цікава білоруська стрічка „Окупація. Містерії” (режисер Андрій Кудіненко) та польська картина „Варшава” (Даріуш Гаєвські).

По-друге, надзвичайно насиченою виявилася й програма майстер-класів КАМПУС ТАЛАНТІВ (на мій суб’єктивний погляд, майстер-класи були найцікавішим, що було цього року на фестивалі). Причому в майстер-класах викладали не імениті кінопенсіонери з відомими обличчями. Можна лише тішитися тим критеріям, за якими цього року на „Молодість” було запрошено гостей: як робити кіно вчили – Отар Іоселіані, Кіра Муратова, Вадим Перельман, який, до того ж, очолював фестивальне журі. (Якось мені довелося читати репортаж однієї журналістки про „Кінотавр”, який називався „Побачити Міхалкова та померти”; так от, розмову про цьогорічну „Молодість” можна було би назвати „Побачити Іоселіані й померти” – чесно кажучи, особисто мені померти за Іоселіані якось не так прикро, як через Міхалкова.) „Детектор медіа” неодмінно напише детальніше про ці майстер-класи, але от що цікаво: режисери виявилися різними не тільки на екрані („Молодість” показала усі фільми Іоселіані, останню картину Муратової – „Настроювач” та єдину, дебютну, проте таку, що вже мала кілька номінацій на „Оскар” стрічку Перельмана „Дім з піску та туману”), а й у своїй філософії кіно. Приміром, Отар Іоселіані порадив кіномолодняку не переводити час на екранізації – знімайте про своє, а не якусь -надцяту „Анну Кареніну”, радив метр. Кіра Муратова розказувала, як шукає натхнення у невідомих або маловідомих творах, які знаходить іноді й у своїх улюблених авторів, приміром, у того самого Чехова. А Вадим Перельман наголошував на позитивних моментах екранізації літературних творів, головне – душевний резонанс, який виникає у режисера та знімальної групи, яка завзятіше працює, коли „поважає матеріал”. З того, що в кожного майстра були свої аргументи (включно із головним аргументом – їхнім кіно), випливає лише те, що вчитися варто у всіх, але знімати все одно кожному доведеться по-своєму.

І ще одне. Фестивальний тиждень „Молодості” припав на найгарячішу пору життя в країні – передвиборчий тиждень. І фестиваль, так само як і його гості, досить чітко позначив свою громадянську позицію – у прес-центрі висів банер на підтримку Ющенка, а оргкомітет страшенно тішився, що в офіційного спонсора фестивалю – „Стелли Артуа” – теж футболки помаранчевого кольору. Іншими проявами громадянської свідомості (та й суто людської порядності) були і слова поваги, що їх зі сцени висловив директор фестивалю Андрій Халпахчі на адресу колишнього заступника міністра культури Ганни Павлівни Чміль (пані Чміль було зі скандалом знято з посади), і реакція залу, що освистав депутата Володимира Сивковича на закритті кінофестивалю. Багато хто з наших кінематографістів відверто висловлював сподівання на те, що нова демократична влада буде проявляти більше інтересу до свого кіно. З цією надією на майбутнє 31 жовтня розходилися з Палацу „Україна” гості „Молодості”, переживаючи, зрештою, ті самі почуття, що й уся країна.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1531
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду