Керівництво та ініціативна група 5 каналу оголосили безстрокове голодування

26 Жовтня 2004
1029

Керівництво та ініціативна група 5 каналу оголосили безстрокове голодування

1029
За останню добу учасники акції отримали більше 15 тисяч звернень підтримки від людей з усіх частин світу. І жодної реакції від Національної ради та Уряду. Журналісти вирішили у такий спосіб висловити протест проти тиску на телеканал та невиконання висунутих десять днів колективом 5 каналу тому вимог.
Керівництво та ініціативна група 5 каналу оголосили безстрокове голодування
Про початок голодування журналісти повідомили учора у випуску новин. З того часу в ефірі каналу глядачі можуть спостерігати за перебігом акції. 25 журналістів у фірмових футболках з написом "Захисти 5 канал" і білими символічними пов'язками цілодобово перебувають у приміщенні телеканалу, відмовляючись від їжі.

Керівництво каналу вважає, що у такий спосіб змусить Нацраду та Кабінет Міністрів України відреагувати на їхні вимоги та протистояти тиску на канал, зокрема, й через репресивний апарат влади. Як відомо, міліція та органи влади на місцях задіяні у тиску на регіональних кабельних операторів, які всупереч угодам з 5 каналом викидають його зі своїх мереж.

Нагадаємо, що канал вимагав від Печерського районного суду зняти арешт з рахунків каналу. Однак, за словами шеф-редактора інформаційного мовлення 5 каналу Андрія Шевченка, юридична служба каналу подала апеляційну скаргу, тому відмовилися від підписаного В.Сівковичем в ефірі програми "Післязавтра" (ТК "Інтер") звернення до Печерського суду про зняття арешту з рахунків каналу.

Крім того, 5 канал висунув вимогу до Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення скликати позачергове засідання, на якому остаточно визнати 5 канал переможцем першого, а не повторного конкурсу на мовлення на 48 ТВК в м.Києві. Також до Нацради висунуто вимогу привести до відповідності ліцензійним угодам трансляцію 5 каналу в кабельних мережах у регіонах України.

Як вже повідомляла "Детектор медіа", минулого тижня, у четвер, Національна рада таки зібралася на засідання. Однак розмова між членами Нацради відбувалася без присутності як журналістів, так і керівництва 5 каналу. Дискусія, очевидно, була досить гострою, і зрідка члени Нацради продовжували дебатувати на підвищених тонах за межами кабінету Бориса Холода, де останнім часом відбуваються усі засідання цього органу.

Тим паче, що за ініціативою голови Нацради Б.холода, на розгляд цього органу було винесено питання про виконання відомої постанови Київського апеляційного господарського суду від 14.10.2004 року щодо визнання недійсним рішення Національної ради в частині ліцензування 48 ТВК у Києві (на якому мовить у столиці 5 канал) та визнання недійсною ліцензії, виданої ТК "Експрес-Інформ".

Питання було знято з розгляду "до з'ясування". Однак, це не вирішує проблеми взагалі. Мовлення каналу у Києві залишається під питанням.

Питання ж про відключення каналу у регіонах та невиконання партнерами каналу – кабельними операторами – своїх ліцензійних умов взагалі не розглядалося. Два тижні тому члени Нацради навіть не проголосували за включення цього питання у порядок денний.

Сьогодні "Детектор медіа" намагалася отримати коментарі щодо цієї ситуації у членів Нацради, однак, їхні кабінети були порожніми.

Врешті член Нацради Віктор Лешик відповів на запитання "ТК" по мобільному телефону. Він сказав, що скликання засідання залежить від Голови Національної ради Бориса Холода. До речі, В.Лешик зауважив, що знаходиться далеко за межами Києва і не знає про голодування журналістів П'ятого. Однак на пряме запитання: невже добитися вирішення питання в Національній раді можливо лише таким способом? – Віктор Лешик не відповів.

"Я можу сказати наступне, - сказав він, - Телебачення, яке у нас почали часто називати бізнесом, суто бізнесом не є. Воно трохи більше, ніж бізнес. Це соціальне явище. Як людина, яку у 1994 році спіткала подібна ситуація, як і з 5 каналом, не можу не підтримати цих людей. Я їх підтримую. І влада робить, на мій погляд, дурниці. І цього достатньо".

Планове засідання Національної ради заплановане на 10-ту ранку середи. Однак, у затвердженому попередньо порядку розгляду питання 5 каналу не значиться.

Аби підтримати колег-учасників акції, Андрій Шевченко закликав колег-журналістів нести символічну їжу до стін Нацради та КМУ.

Про те, що зараз відбувається на каналі, "Детектор медіа" розповів учасник акції голодування, ведучий каналу Данило Яневський:

- Яка зараз ситуація на каналі?


- Робоча. Участь у голодуванні беруть 25 чоловік. Хто сидить, хто лежить, спілкуємося, дивимося новини. Приймаємо телефонні дзвінки і в інших формах висловлювання підтримки та подяки.

- Як ви вважаєте, наскільки такий спосіб протесту буде ефективним?

- Важко сказати. Наступні дні покажуть це.

- Щойно ми намагалися отримати коментар з приводу вашої ситуації у Національній раді. І ніхто не реагує на вашу акцію.

- Так, вони будуть ігнорувати це. Як вони ігнорували закон і порядок в країні у всі роки свого існування.

- Чи отримали ви вже якусь реакцію з Кабінету Міністрів?

- Ні, ніякої. Але ми отримали на наш сайт за ніч більше 15 тисяч звернень від людей з усіх частин світу на нашу підтримку.

- Як довго ви плануєте продовжувати цю акцію?

- До перемоги.

- Що ви маєте на увазі?

- Мається на увазі те, що ми не козли (так кандидат у президенти В.Янукович публічно назвав усіх тих, хто "заважає здоровим людям”, тобто, його прихильникам – прим. "ТК"). Ми не будемо жити в країні, де 80% громадян трактуються як козли.

- Тобто ніяких переговорів поки що не ведеться?

- Ні.

- Чи не вважаєте ви, що акцію слід вивести за межі каналу і перенести її до стін Кабінету Міністрів чи Нацради?

- Кожен сам за себе повинен вирішувати, що йому робити в цій ситуації. Якщо люди будуть вважати, що наші вимоги не є суто корпоративними, що вони стосуються не тільки людей, які працюють у цій компанії, а зачіпають і інтереси інших громадян - щодо забезпечення безпеки в країні, можливості громадян вільно і безперешкодно висловлювати свої погляди - тоді вони до нас приєднаються.

Фото з сайту 5 каналу
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1029
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду