Жанна Мазицька: «Якщо зміняться джерела фінансування, зміниться й сам канал ‘Культура’»

9 Листопада 2007
21282
9 Листопада 2007
11:26

Жанна Мазицька: «Якщо зміняться джерела фінансування, зміниться й сам канал ‘Культура’»

21282
Формат ДТРК «Культура» універсалізується, в ефірі з’явиться реклама. Про плани розвитку розповідає гендиректор каналу
Жанна Мазицька: «Якщо зміняться джерела фінансування, зміниться й сам канал ‘Культура’»
Телеканал «Культура» разом із кількома іншими телеканалами, за словами Андрія Шевченка, мусить у майбутньому утворити технічну базу для суспільного мовлення. Між тим, реформування каналу починається вже сьогодні. Так, Едуард Прутнік запевняє, що ізольованість каналу від світового інформаційного (не кажучи вже про культурний) контекст є неприпустимою і тому «тамзараз нове керівництво». Із новим гендиректором ДТРК «Культура» Жанною Мазицькою «ТК» і поспілкувалася – стосовно планів на майбутнє та вже втілених змін.
 
– Пані Жанно, з чим була пов’язана зміна керівництва на каналі «Культура»?
– У колишнього гендиректора каналу Олеся Зоценка закінчився контракт і керівництво Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення його не продовжило, бо за п’ять років канал не став таким, як було заплановано. Він повинен був доносити до глядача все, що відбувається в українській культурі, але цього не вийшло. Тож вони вирішили запропонувати очолити цей канал мені.
 
– Ви прийшли сюди сама чи зі своєю командою?
– Звісно, однієї людини замало, щоби змінити все. Потрібен колектив, який би прагнув іти з тобою в одному ритмі… Але так трапилося, що я прийшла сюди сама. Забрати свою команду з Одеси було би надто складно, адже зарплата і в Києві, і там однакова, але умови життя різні.
 
– І що ви вже встигли змінити?
– Протягом двох місяців після мого призначення ми вирішували, яким повинен бути канал, і тепер знаємо, чого прагнемо. Державна телерадіокомпанія «Культура» має ліцензію на супутникове мовлення на двадцять чотири години на добу, але вони не використовуються так, як нам би цього хотілося. Ми прагнемо, щоби в ефірі були програми, які справді заслуговують на увагу нашого глядача.
 
У нас будуть програми про події культури по всій Україні, а не тільки в Києві. Щоби стільки охопити, потрібно багато відряджень у регіони, тому ми уклали угоди з усіма обласними телерадіокомпаніями. Вони даватимуть нам інформацію про все цікаве, що в них відбувається. Також плануємо наповнити канал цікавими документальними та художніми фільмами.
 
– А чи будуть на каналі новини?
– У нас є програма «Події культури», яка виходить тричі на тиждень, але людям цікаво дізнаватися про події вчасно, а не два-три дні потому. Тож ми плануємо, що ця програма виходитиме щодня. Але для цього потрібен час.
 
– Тобто, людського та технічного ресурсу для цього у вас уже вистачає?
– Державний комітет з питань телебачення та радіомовлення виділив бюджетне фінансування на розвиток цього каналу, тому нове обладнання ми вже закуповуємо. А от із людським потенціалом складніше. Можна придбати будь-яку техніку, але знайти кваліфікованих фахівців на заробітну плату державних установ дуже складно.
 
Річ у тім, що значна частина колективу «Культури» до цього працювала над документальними фільмами. Перехід із однієї галузі виробництва на іншу був для них досить складним. Сьогодні вони готові робити саме телевізійні програми. Крім того, ми залучаємо молодь. Зараз у нас проходять стажування кілька випускників різних вузів, які працюватимуть над новинами, а також над власними проектами.
 
– А хтось із колективу пішов після вашого приходу?
– Колектив майже не змінився. Хоча де з ким нам довелося розпрощатися. Ми розуміли, що не зможемо співпрацювати.
 
– Скільки людей наразі працює у вас у штаті?
– Близько шістдесяти чоловік, але ми плануємо ще розширювати штат. Канал із 24-ма годинами мовлення на добу неможливо робити з дуже маленьким колективом.
 
– А який їх середній вік?
– Середній вік – 47-50 років. Усі вони творчі люди, кожен має своє бачення каналу і хотів би за п’ять років уже мати результат. Адже це вже достатній строк для каналу. Але я вважаю, що колектив не повинен просто сидіти та чекати чогось кращого. Наприклад, є російський канал «Культура», в який вкладаються великі кошти. Хай до його висот ми не тягнемо, але ми намагаємося зробити неможливе, щоби наш канал був цікавий глядачам, щоб вони знали, що в нас є повноцінний канал «Культура».
 
–А не боїтеся постійних порівнянь вашого каналу з російським?
– Навпаки, намагаємося підписати з ним угоду. Нам пропонують співпрацю подібні канали з Молдови, Болгарії, Румунії. Тож ми вирішили звернутися до російських колег. Це і нам не завадить, і, сподіваємося, буде цікаво їм.
 
– Плануєте домовитися про обмін продукцією?
– Так. Адже в нас теж є гарна, конкурентоспроможна продукція. Ми сподіваємося, що протягом року наш канал зможе наблизитися до рейтингу найкращих. Зараз ми створили при каналі художню раду. Це добре забуте старе, яке не можна відкидати. У кожного в колективі є своє бачення, своя думка. Наприклад, зараз ми завершуємо роботу над студійним павільйоном. Нам запропонували декілька ескізів, які треба розглянути. Серед них ми колегіально обираємо той, який найбільше підходить із фінансової та з естетичної точки зору. 
 
– І коли студія буде готова?
Вона вже майже готова. Залишилося зробити тільки художнє оздоблення. Ми планували, що вийдемо в ефір з неї вже 1 вересня, але трохи не встигли, тому ефір з неї можна буде побачити пізніше.
 
– Які радикальні зміни ви готуєте в новому сезоні?
– Радикальних поки що не буде. Плануємо робити прямі ефіри, запрошувати в студію гостей. Взагалі, є багато цікавих ідей, які ми не мали змогу реалізувати, поки не був готовий студійний павільйон. Багато нових програм робить молодь. Кожна з них цікава по-своєму. Навіть якщо людина їсть щось смачне, воно також приїдається. Можна сказати, що ефір буде змінено повністю, але поступово.
 
– Який вік людей, котрі дивляться ваш канал?
– Важко відповісти. Мабуть, за 50. Раніше нам не було чим зацікавити молодь. Сьогодні ситуація покращується, аудиторія молодшає. Усі напрацювання для цього у нас є.
 
– Що вам найбільше не сподобалося, коли ви прийшли на канал?
– Я звикла працювати у комфортніших умовах. У людей повинні бути всі умови для творчої роботи, сьогодні кожен намагається зробити своє робоче місце більш затишним, тож ми починаємо робити ремонт.
 
Приємно, коли твої підлеглі не чекають, що і як ти їм скажеш, а самі проходять і кажуть, що хочуть зробити. Навіть якщо вони критикуватимуть, може у них щось і не виходить, але вони з тобою сперечаються та доводять, що вони мають рацію.
 
– «Культура» – досить об’ємне поняття. На що саме ви будете робити акцент – на давню або сучасну культуру?
– Не можна забути старе або відкинути сучасне. Кожному подобається щось інше. Це поняття включає в себе і культуру буття, і культуру одягу. У нас є рубрика «Здрастуйте, лікар», бо це культура здорового образу життя, культура їжі.
 
– А які музичні жанри будуть представлені на каналі?
– Всі. Й естрада, і рок, і джаз, і класика, й опера, й оперета.
 
– Як ви ставитися до думки, що культура – це не зовсім телевізійна сфера? Адже телебачення – це перш за все бізнес.
– Телебачення – це дуже дорога іграшка навіть для бізнесмена. В нього треба вкладати гроші. Якщо не вкладаєш кошти – нічого не матимеш із цього. Давайте подивимося на різні канали. У кожного є своє обличчя. Хіба це не культура каналу? Сьогодні, перемикаючи телевізор і навіть не побачивши логотипа, ми можемо зрозуміти, що це за канал. Хоча дуже багато каналів, схожих одне на одного. Ми живемо в одній і тій же країні, але одну подію кожен канал подає по-різному. Так що каналам таки притаманна своя культура – ведучі по-своєму вдягаються, студія по-своєму оформлена, подання матеріалу зовсім інше. Бізнес – це бізнес, культура – це культура, але не можна їх роз’єднувати.
 
Так, це правда, що дитячі, культурологічні програми не приносять великого прибутку та високих рейтингів. Але навіть ті фільми, які запускають комерційні канали, також несуть певну культуру. Хоча сьогодні можна невигідно показати оперету або оперу.
 
На кожну програму є свій глядач. Нам часто телефонують глядачі і дякують за те, що мали можливість подивитися балет або послухати органну музику. Але я розумію, що хтось у цей час перемикає канал, бо їм нецікаво. Може, на сотню десять чоловік подивляться, а інші дев’яносто перемкнуть. Але нам треба працювати на цих десятьох. Адже це наша аудиторія. Кожен має переглядати те, що йому до душі. Сьогодні о 8-й вечора в одного є настрій подивитися новини, а в іншого – художній фільм.
 
Я вважаю, що на кожному каналі повинні бути заповнені всі ніші – і культура, і спорт, і художнє та документальне кіно. Якщо я дивитимусь новини тільки на одному каналі, мені це дуже швидко набридне. Адже я постійно бачитиму один і той самий почерк. Тим більше, власне враження можна скласти, тільки подивившись кілька репортажів із тієї чи іншої події.
 
А наш канал говоритиме про все – тут будуть і новини, і музика, і кіно, і дитячі програми, й архітектура. Навіть політичне життя – це також канал «Культура». Ми не ліземо в політику, а охоплюємо суспільно-політичне життя країни. Адже це складова нашої культури.
 
– Які культурологічні проекти на інших каналах вам подобаються?
– Я не хочу нікого образити або виділити. В кожного ми знаходимо щось цікаве. Критикувати – дуже легко, а чи зможеш ти сам зробити краще. Завжди є у кого чого повчитися. Нещодавно ми проводили фестиваль дитячих програм «Золоте курча», де було два журі – одне доросле, інше дитяче. Ми помітили, що дітям більше сподобалися програми, які робили їх однолітки. Хоча з професійної точки зору там можна було знайти багато недоліків, але ці програми краще передають дитячий світогляд. Тому на нашому каналі до створення дитячої програми ми активно залучатимемо школярів.
 
– А ви зацікавлені в людях, які приходять до вас зі своїми проектами?
– Так, і можливості, і ресурси для їх втілення зараз є. Після Нового року ми будемо оголошувати кастинг, але зараз намагаємося створити умови для того, щоб людина прийшла зі своїм проектом та почала працювати. Наші постійні глядачі вже до Нового року побачать суттєві зміни на каналі.
 
– Ви згадували, що на каналі з’явиться кіно. Що це буде – роботи українських чи закордонних режисерів?
– Так, ми закуповуємо художні фільми, бо без них наш канал буде нецікавий. Вже підписано угоду з Міністерством культури та туризму, воно надасть нам перелік фільмів, що зберігаються в його архівах. Здебільшого це стрічки, створені на Одеській кіностудії та кіностудії імені Довженка. Продукція українського виробництва – це те, на чому б ми хотіли базуватися. Проте продукція іноземного виробника також уже присутня на нашому каналі.
 
– А чи будуть у вашому ефірі роботи молодих режисерів?
– Сьогодні тривають переговори із навчальним закладами, які готують фахівців цієї галузі. Ми хочемо запропонувати глядачам найкращі дипломні роботи випускників із коментарями фахівців.
 
– Раніше на вашому каналі зовсім не було реклами. Чи буде так і надалі?
– Ні. Раніше вважали, що канал «Культура» повинен працювати без реклами, але, виходячи на медіапростір, ми розуміємо, що реклама – це необхідний чинник. Одного державного фінансування недостатньо для розвитку каналу. Я поки не знаю, чи будуть це програми на замовлення, чи просто рекламні блоки, але це потрібно для конкурентоспроможності каналу. Якщо зміняться джерела фінансування, то зміниться й сам канал.
 
Довідка «ТК»:
Жанна Мазицька у 1986 році закінчила факультет журналістики Київського інституту імені Тараса Шевченка. Після закінчення за розподілом потрапила до Одеси. Працювала редактором багатотиражки судоремонтного заводу. В 1996 році прийшла на Одеську обласну державну телерадіокомпанію. Спочатку була редактором, потім старшим редактором. Останні три роки працювала генеральним директором. У травні цього року була призначена керівником телеканалу «Культура».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21282
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду