Чи смакує Янукович із сиром?

25 Серпня 2004
878

Чи смакує Янукович із сиром?

878
Наїздам вірних владі ЗМІ на опозиційних кандидатів не те щоб не вірять, однак ставляться до них як до обов’язкового ігрового елементу, який чогось вартує лише тоді, коли вирізняється з-поміж інших “ігрових ходів” своєю оригінальністю. Нинішня виборча кампанія, всупереч песимістичним прогнозам фахівців, значно веселіша за попередні.
Чи смакує Янукович із сиром?
Наїздам вірних владі ЗМІ на опозиційних кандидатів не те щоб не вірять, однак ставляться до них як до обов’язкового ігрового елементу, який чогось вартує лише тоді, коли вирізняється з-поміж інших “ігрових ходів” своєю оригінальністю. І, реагуючи на очікування мас, команди кандидатів змагаються у вигадливості.

Платити гроші збирачам підписів на підтримку кандидата і перевершити конкурента тим, що сплатиш більше? – Яка банальність! А ми будемо оригінальні, ми заздалегідь попереджаємо, що грошей за виконану доволі нелегку роботу може й не бути. І не тому, що їх не виділяє центральне керівництво виборчої кампанії кандидата, а тому, що, спущені “згори”, вони можуть не дійти до “низу”, осівши десь на рівні обласних і районних штабів. Приблизно такі міркування висловлюють організатори збору підписів на підтримку одного з опозиційних кандидатів (з поваги до нього не називатимемо його), аргументуючи нормальність ситуації тим, що конкуренти, мовляв, накрали, їм є з чого сплачувати, а ми не крали, ось і платити за роботу не будемо.

Утім провладний кандидат у питанні оплати роботи на нього теж не особливий оригінал. Його штаби просто знімають робочий люд з робочих місць та примушують ходити збирати підписи на його підтримку. На щастя “збирачів”, їм хоча б на роботі зарплату платять. А так - офіційно люди на роботі, а фактично бігають по містах та селах, виваливши язики, підписи збирають. Теж робота... Принаймні, так стверджують самі збирачі – мешканці Донбасу.

Ну хіба справді не оригінальний хід? І, головне, спрацьовує. Збирають з ідейних міркувань, знаючи, що виділені на цю роботу гроші дозволять збагатитися декому з тих, хто “не крав”. І то не позбавлене сенсу: навіщо збагачувати багатьох на кілька гривень, коли можна кількох – вельми суттєво.

Ще веселіше виглядає перебіг виборчих перегонів у ділянці агітації та пропаганди. Недалеко від центру Києва, біля станції метро “Університет”, веселі бабусі недорого продають сир, пропонуючи покупцям на додаток до придбаного листівки із зображенням головного претендента від влади. І не зрозуміти, чи то папірець з усміхненим обличчям влади має слугувати за обгортку, чи то лагідна посмішка пана Януковича закликана стимулювати апетит споживача молочної продукції. А найімовірніше, що організатори акції розраховували на цілком практичний виборчий ефект: заповнюючи бюлетень для голосування, виборець підсвідомо згадає приємний смак дешевого сиру і суто емоційно зробить вибір на користь потрібного претендента. З погляду оригінальності, здається, теж непогано.

Якщо так піде й далі, то незабаром ми хрумтітимемо печивом, виготовленим у формі голови того чи іншого кандидата, хліб їстимемо не житній, а, скажімо, ржавський і запиватимемо вітренкою на розлив чи тризірковим кінахом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
878
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 208
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду