Чи лише термінологічна розбіжність відрізняє Божий дар від яєчні?

20 Травня 2004
936

Чи лише термінологічна розбіжність відрізняє Божий дар від яєчні?

936
„. складається враження, що для автора статті-відповіді “Глупость как питательная среда для фашизма” словосполучення “соціал-демократія” є довічною індульгенцією для будь-якої організації, котра використовує його у власній самоназві”. Відповідь на текст Дениса Жарких, опублікований „ТК” 20 травня. Як і прогнозувала „Детектор медіа”, дискусія щодо, начебто, елементів тоталітаризму в практиці деяких українських політичних сил набуває обертів.
Чи лише термінологічна розбіжність відрізняє Божий дар від яєчні?
Опонентом наших авторів Віктора Геваріна та Сергія Грабовського виступив заступник редактора „Нашої газети +” Денис Жарких, текст якого ми опублікували вчора.

Сьогодні вже Денису Жарких відповідає відома журналістка, кандидат філософських наук Тетяна Метельова.

Дивно, однак заступник головного редактора офіційного органу СДПУ(о) – “Нашей газеты +” Денис Жарких, побудувавши свій полемічний матеріал на акцентуванні здійснюваного (на його думку) опонентами ототожнення комунізму і фашизму, якось не помітив того, що сам плідно використав прийом, якого, за його ж твердженням, намагався уникнути як недостойного. А саме той, що образно характеризується наведеною ним формулою: “Фашист!” – “Сам фашист!” І використав його аж до словесного збігу: “Можно не принимать коммунистов... но ставить знак равенства между ними и фашистами – прием весьма фашистский”. Так стверджує шановний пан, приписуючи спробу поставити знак рівняння між тими політичними силами своїм опонентам. Ба більше: порівнюючи Геваріна і Грабовського зі Сталіним, він, по суті, віддає останньому перевагу: “вождь тоже ставил знак равенства между фашистами и социал-демократами, поскольку и те, и эти «прислужники капитала». Но Сталин творец тоталитарного строя, а что хотят натворить господа Геварин и Грабовський?” , – запитує автор.

Після такого риторичного питання читач, певно, має зробити висновок: означені особи прагнуть накоїти щось гірше за тоталітарний лад. І саме через те, що певні тенденції в трансформаціях однієї з вітчизняних політичних сил – тієї, яка функціонує під офіційною вивіскою зі словами “соціал-демократія” – оцінили як небезпечні для суспільства. Назагал, складається враження, що для автора статті-відповіді “Глупость как питательная среда для фашизма” словосполучення “соціал-демократія” є довічною індульгенцією для будь-якої організації, котра використовує його у власній самоназві. Щойно якась структура візьме до рук червону троянду, то одразу, наче дружина Цезаря, опиниться поза всякими підозрами.

Та йдеться, власне, не про вивіски, які в нашій політичній дійсності здебільшого відіграють роль обраної довільно “торговельної марки”, котра дозволяє проводити ідентифікацію “фірми” за керівними персоналіями і за “продукованим товаром”, та аж ніяк не за якоюсь там ідеологією.

Утім, мовлене стосується не лише нашої дійсності. Зрештою, КПРС, КПРФ і нинішня КПУ, попри спільний термін у назві, є трьома доволі різними партіями. І не лише тому, що це – партії різних епох і різних країн, а й тому, що найенергійніші, найбільш мобільні й відкриті до новацій члени КПРС – генератори ідей і організатори – дуже швидко, ще наприкінці 80-х – початку 90-х, зорієнтувалися в нових реаліях і знайшли придатну для реалізації їхніх амбіцій нішу під іншими вивісками. А в лавах російських та українських спадкоємців комуністичної ідеї залишилися актори другого плану, виконавці за покликанням, вірні засвоєним кліше лише через неспроможність діяти інакше, ніж за кимсь наданим шаблоном.

І ще раз – “зрештою”: навіть компартія радянського зразка й та сама італійська компартія, за яку, наче за державу, “обидно” пану Жарких, це також ду-ж-же різні політичні сили. Настільки, що ставлення КПРС до італійської, португальської, іспанської тощо компартій в останні щонайменше два десятиліття існування СРСР не відзначалося особливою прихильністю, а додавання префіксу “євро” до святого слова “комунізм”, здійснюване для означення позиції тих партій, на відміну від сучасного використання цього префікса, зовсім не означало найвищого ступеню оцінки. Навпаки, “єврокомунізм” і “зрада”, “ренегатство” виконували функцію синонімів. Отож характер будь-якої політичної сили не лише в наш час і не тільки в нашій країні визначається не за самоназвою, а за цілком об’єктивними показниками, серед яких офіційно затверджені програмові гасла – не найголовніше.

Для прикладу згадаю Демократичну партію Туркменістану: саме таку назву обрала собі колишня компартія цієї країни – регіональний уламок КПРС. Що спільного має з демократією ця партія, судити, ясна річ, слід не за тим, що складається вона з тих самих членів КПРС і використовує її ж гасла, а з її реальної практики – введення “десятини”, яку їй мають сплачувати колишні колгоспи, свідомої розбудови численного бюрократичного апарату, який, за оприлюднюваними настановами вождя, функціонує на засадах самоокупності – через фактично легалізовані хабарі. Наскільки відповідає демократична партійна “лейба” вимозі побудови розвиненого феодалізму, висунутій з десяток років тому лідером ДПТ, зрозуміло й найпалкішому прихильнику об’єднаних соціал-демократичних ідей. Отож не в назві, панове, справа, чи не так?

Емоційно обстоюючи “білий і пухнастий” імідж об’єднаних есдеків (саме тому, що вони – ТЕЖ соціал-демократи, а отже – священні корови), п. Жарких аргументи опонентів перекриває звинуваченням їх у некомпетентності. І в цьому знову ж демонструє дію іншого небажаного для нього “принципу Паніковського” – “А ты кто такой?”. Я не кажу вже, що і Сергій Грабовський, і Віктор Геварін є визнаними фахівцями не лише з даної проблеми (і мають відповідну профільну освіту), а й політологами з високою кваліфікацією й ерудованістю, які займалися й займаються дослідженнями в цій галузі. Не ставлячи під сумнів кваліфікацію п. Жарких, хочу все ж звернути увагу, що дискредитація опонента – не найкращий прийом для спростування його аргументів. Отож звернімося безпосередньо до аргументації самого п. Жарких, палкого соціал-демократа чи то за переконаннями, чи то за посадою.

Уся його запальна промова ґрунтується на вихідному твердженні: опоненти “считают, что коммунисты и фашисты – это одно и то же”. Висуваючи таке “звинувачення”, бажано б було зазначити, де таке ототожнення міститься в текстах опонентів? Для демонстрації “ототожнення” автор не знайшов (і не міг знайти) кращого, ніж зацитувати вислів С. Грабовського, яким той встановлює чіткий і прозорий критерій, за котрим вимірюється політична ідентичність “здавалося б, антагоністів – більшовиків і фашистів”. Їх “порозуміння... має під собою дуже потужний ґрунт: головним ворогом для обох є демократія” – пише Грабовський.

На іншому ґрунті порозуміння закінчується: комуністи-більшовики (завважте на використання словосполучення: комуністи бувають різні, як і соціал-демократи, різницю ж маркіровано прикметником-додатком, а буває, що й однією літерою) значно більше зусиль витрачали на нищення власних співвітчизників, добираючи ворога за “внутрішньою” класовою ознакою, у той час як фашисти (націонал-соціалісти, як цілком справедливо зазначає п. Жарких, непомітно для себе таки визнаючи спорідненість між фашистами і комуністами, що мають спільний соціально означений родовід) вістря людиноненависництва спрямовували назовні – на інші етноси. І якщо прослідкувати генезу обох ідеологічних позицій, то коріння розбіжності полягатиме в економічній доктрині: фашизм, попри всі тоталітарні ознаки, залишав місце приватній власності, а отже – й феномену приватного, який є ґрунтом для поцінування людської особи, людської нетотожності всередині спільноти, межі котрої окреслювалися як етнічні – за біологічною, а не соціальною ознакою. Більшовизм становив, відтак, послідовніший варіант тоталітаризму, тотальність якого була доведена до змістовного завершення.

У чому ж полягає “злочинна плутанина” Грабовського і Геваріна? У тому, що цілком у згоді з поширеним у світі розумінням різниці між фашизмом (різновидом націонал-соціалізму) і більшовизмом (різновидом соціалізму=комунізму) обидві ідеології і побудовані на них моделі організації суспільства вони кваліфікують – знову ж у згоді з визнаним у світовому науковому товаристві використанням цих термінів – варіантом тоталітаризму?

До слова: сподіваюсь, п. Жарких зрозуміло, чому між соціалізмом і комунізмом в даному разі можна покласти знак рівняння? Якщо ні, то варто проконсультуватися з творами фундаторів “наукового соціалізму” – К. Макса та Ф. Енгельса.

І фашизму, і більшовизму, і решті тоталітарних феноменів притаманні певні спільні ознаки. Не буду повторюватись і перераховувати їх, докладніше про риси, спільні обом системам, можна дізнатися зі згаданої Геваріним роботи Ж. Желева, або ж хоч із моєї книжки “Людина в історії: пошук системних закономірностей” – К.: Українська книга, 2002.

Грабовський і Геварін, отож, стверджують лише, що ознаки, притаманні партіям з виразним тяжінням до тоталітаризму, в останні роки почали виявлятися й у практиці деяких українських партій. Ані про комунізм, ані про фашизм – ні в ідеологічному, ні в соціально-системному розумінні цих явищ – не йшлося. Виникає питання: чому п. Жарких, бувши обізнаним з тематикою, вперто намагається приписати опонентам те, чого вони не говорили? Чому він з настійливістю, вартою іншого застосування, ототожнює тоталітаризм лише з фашизмом? Чи не для того він це робить, щоб відвести від суті розмови і затемнити очевидне: політична практика СДПУ(о) дозволяє говорити про існування певних тоталітарних інтенцій цієї партії безвідносно до того, як їх класифікувати за ідеологічною чи регіональною шкалою: комуністичні або ж фашистські, чи, може, туркменбашистські, або ж полпотівські. І розбіжність між радянськими комуністами та німецькими фашистами тут ні до чого. Це – не з тієї опери. Чи вчений пан хоче довести, що комуністична система не була тоталітарною? Так для того потрібні більш вагомі докази, ніж звинувачення опонентів у тенденційності і патетичне заламування рук як доказ того, що фашизм – це погано, а комунізм – добре.

А що дивує найбільше, так це ідеолого-політична неохайність автора “Глупости как питательной среды…”. У полемічному запалі він припускається двох цікавих обмовок. Перша: “фашизм не может существовать без конфронтации с левыми” . Історична практика доводить: може. Однак не в цьому справа. А в тому, що відсутність конфронтації з лівими пан Жарких автоматично тлумачить як доказ не-фашистських засад існування політичної сили. Однак, як кажуть математики, зворотнє не є вірним. Відповідно, наявність такої конфронтації зовсім не є підставою для кваліфікації якоїсь політичної сили як фашистської, оскільки з лівими екстремістами, наприклад, такими, як ото “червоні бригади” чи “сандеро луміносо”, “конфронтує” весь світ.

І друга обмовка: “ Он (фашизм – Т.М.) служит капиталу и уничтожает достоинство наемных робочих” . Отож капітал у системі координат п. Жарких це – світове зло. Приїхали, панове! Чи пан адвокат об’єднаних соціал-демократів хоче тим самим сказати, що легальні мільйонери В. Медведчук і Г. Суркіс не є представниками капіталу? Чи він хоче сказати, що вони – носії зла, які сприяють “знищенню достоїнства найманих робітників”? А може, заступник головного редактора партійної газети есдеків – то є законспірований агент найманих робітників (захист чиїх інтересів офіційно привласнили собі комуністи), завданням якого є очищення соціал-демократії від “світового зла”, уособлюваного лідерами СДПУ(о)? Будьте обережні, п. Жарких, вас викрито!!!

Щоб не перевантажувати читача іншими прикладами логічних та ідеологічних суперечностей і неоковирностей, якими грішить гнівна “Глупость как питательна середа...”, згадаю наостанок те місце з тексту, з яким радо можу погодитися – згадані автором слова В.Піховшека: “война должна быть не между провластными и оппозиционными журналистами, а между профессионалами и непрофи ”. Залишаючи на совісті чи то Піховшека, чи то Жарких заклик до “війни” між журналістами (цікаво, у чому така війна має полягати?), приєднаюся до ствердження самої наведеної дистинкції: справді, між фахівцем і “непрофі” дистанція вельми велика, і виявляється вона не лише в термінологічному непорозумінні.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
936
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду