Виступ керівника робочої групи Верховної Ради з вивчення ситуації навколо виборів у Мукачевому, віце-спікера Олександра Зінченка повна версія

21 Квітня 2004
1004

Виступ керівника робочої групи Верховної Ради з вивчення ситуації навколо виборів у Мукачевому, віце-спікера Олександра Зінченка повна версія

1004
Сьогодні в ході пленарного засідання Верховної Ради Олександр Зінченко звітував про висновки спеціальної робочої групи з вивчення ситуації, що склалася навколо виборів міського голови Мукачева. Нижче ми наводимо повний текст цього виступу:.
Виступ керівника робочої групи Верховної Ради з вивчення ситуації навколо виборів у Мукачевому, віце-спікера Олександра Зінченка повна версія
- Шановні колеги, шановні народні депутати, гості, журналісти! Треті за останні роки вибори міського голови міста Мукачеве відзначені подіями, які пригорнули до цього закарпатського містечка, де мешкає біля 120 тисяч чоловік, з яких 82 тисячі мають право приймати участь у виборах, увагу громадськості, політиків, депутатського корпусу, журналістів, міжнародних організацій та спостерігачів. Задовго до дня виборів 18 квітня атмосфера накалялась і переросла в численні порушення законодавства як під час підготовки, проведення, так і навіть вже після завершення виборів. Відповідно з зверненням народних депутатів та доручення Погоджувальної ради комісія під моїм головуванням протягом доби працювала в місті Мукачевому. Ми проаналізували результати виборів, офіційні повідомлення, з'ясували обставини конфліктних ситуацій та порушень під час виборів. В групі були представлені керівники 4-х профільних парламентських комітетів: з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Матвієнка, з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Мойсик, з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Стретович, з питань правової політики Онопенко. Для того аби зробити процес вивчення ситуації максимально відкритим та прозорим, ми залучили до участі практично у всіх офіційних зустрічах народних депутатів від фракції СДПУ(о) Зайця, Гайдаша, Шепетіна, Шуфрича. Крім того, у місті Мукачевому паралельно з нами працювали представники центрального апарату МВС, Генеральної прокуратури та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Я вдячний Уповноваженому з прав людини Ніні Карпачовій та її команді за співпрацю і особисту присутність на виборах у Мукачевому. Український омбудсмен під час цих подій виявила свою політичну незаангажованість та здатність піднятися над виборчими страстями заради головного: захисту прав людини на вільне волевиявлення. Власний погляд на події Ніна Іванівна висловить у своєму виступі.

За добу роботи ми зустрілися з головою облдержадміністрації та головою облради, керівниками обласного та міського управлінь внутрішніх справ, обласним прокурором, депутатами мукачівської міської ради, обома найбільш рейтинговими кандидатами на посаду міського голови міста Мукачеве Віктором Балогою та Ернестом Нусером.

Відразу хочу зазначити, ці зустрічі не мали жодних ознак слідчих дій. Робоча група абсолютно усвідомлювала межі своїх повноважень визначених Конституцією та законом України. І тому керівники відповідних владних та силових структур області на прохання, підкреслюю, саме на прохання робочої групи Верховної Ради висловили свою позицію та своє ставлення до подій навколо виборів мукачівського міського голови. Крім того, ми спілкувалися з самими виборцями, з мешканцями Мукачево і, так би мовити, мали змогу відчути загальну атмосферу цих виборчих перегонів.

Після короткої зустрічі з керівниками області після приїзду члени робочої групи відразу ж відбули до Мукачево. По свіжих слідах оглянули три виборчих дільниці: 1-шу, 3-тю і 26-ту. На перших двох ми мали нагоду особисто побачити результати "штурмів", які здійснювалися невідомими молодиками в ніч з неділі на понеділок після підрахунку голосів. Ми на власні очі бачили розбиті шибки, виламані двері, виламані вікна другого поверху, мали бесіди з охоронцями та місцевими мешканцями. Переконані: мета нападників була одна - залякати членів виборчих дільничних комісій чи присутніх спостерігачів.

Нормально налагодити взаємодію з міського владою та представниками територіальної виборчої комісії нам не вдалося, просто не було з ким.

Пан Нусер, який був оголошений ТВК переможцем, мав з нами коротку зустріч і після того зник у невідомому напрямі. Аналогічно зник і його попередник, який відповідно до Указу Президента виконував обов'язки міського голови до виборів. Дивна епідемія зникнення охопила всіх членів ТВК. Тому ми не змогли почути хоч якісь коментарі від представників центрального суб'єкту виборчого процесу, від самої виборчої комісії. І головне - побачити протоколи, згідно з якими ТВК зробила свої висновки щодо результатів голосування. Взагалі склалося враження, що місцевого самоврядування у місті Мукачево просто немає. Міліція і прокуратура є. Відповідні таблички на кабінетах є. А самоврядування немає.

Це яскраво проілюструвало і абсолютно міфічне засідання міськради, на якому пан Нусер склав присягу і отримав посвідчення міського голови. Ми не змогли отримати жодного документального підтвердження як самого факту проведення засідання, так і його легітимності. З 43 депутатів міськради на засіданні були лише 14, але це не завадило голові скласти присягу та встановити табличку на кабінеті.

Мушу також зауважити, що надзвичайно серйозний інцидент відбувся вже під час роботи групи. В ніч з понеділка на вівторок, приблизно о другій годині, група невідомих молодиків увірвалася до приміщення міськради, побила чергового, зламала двері в приміщенні територіальної виборчої комісії та викрала, або, як на нашу думку, могла викрасти виборчі бюлетені. Причому, напередодні від депутатів міськради ми отримали відповідну інформацію про можливість цього напряму. І на моє прохання Голова облради звернувся до керівника міської міліції, зауваживши на необхідність підсилення охорони приміщення міськради. Але натомість, приблизно через годину після цієї розмови, охорону взагалі було знято. Охорона була знята по команді. Кого? Чому всупереч домовленості щодо підсилення охорони міськради було здійснено протилежне. Я зараз не буду зупинятися на питаннях: хто і як не забезпечив належної охорони? То не справа робочої групи. Але наше попередження було грубо проігноровано.

Взагалі дії місцевої міліції викликають меншою мірою здивування. Складається враження, що правоохоронні органи свідомо втягувалися в здійснення невластивих їм функцій. Говорячи про правоохоронців, я не хотів би узагальнити цей висновок на всіх без винятку. Адже ми пересвідчилися, що багато міліціонерів чесно виконували свій обов'язок на дільницях навіть під тиском зухвалих молодиків.

Тепер декілька слів про загальні враження від поїздки та проведення роботи. Переш за все робоча група не ставила перед собою завдання провадити якісь слідчі дії і тим більше впливати на результати виборів. Метою нашої роботи було максимально об'єктивно відстежити ситуацію, виявити організаторів конфліктів, скласти об'єктивну та системну картину подій. І вважаємо її критичною. У результаті жорсткого протистояння під сумнів поставлені цінності демократії. У людей виникає зневіра у можливість впливати на події, зневіра у демократичні механізми. У багатьох з них викликає обурення, цинізм та зухвалість, з якими діяли порушники законів.

Тепер конкретно щодо обставин проведення виборів. У всіх членів групи щодо цього є консолідована позиція. Я думаю, що і інші народні депутати, які були присутні на наших зустрічах, не заперечуватимуть цю позицію. Порушення закону відбувалося на всіх етапах виборчого процесу і продовжуються зараз. Чи чинився тиск, чи мали місце переслідування людей за політичними мотивами? Так. Чинився тиск, і мали місце переслідування за політичними мотивами. Були і непоодинокі. Ми мали зустріч із людьми, які письмово підтвердили факти погроз та звільнення з роботи, моральний тиск тощо.

На виборах зіткнулися за великим рахунком дві сили. Різниця між ними принципово в тім, що одна з них використовувала владні можливості, інша таких можливостей не мала. Я не маю можливості докладно зупинятися на всіх обставинах виборчого марафону. Лише зауважу, що рівність умов проведення передвиборної агітації, м'яко кажучи, можна поставити під величезний сумнів. Це зокрема стосувалося і тимчасового закриття телекомпанії "М-студія" і висвітлення позицій кандидатів у місцевих та навіть в центральних засобах масової інформації. Але це ще, як з'ясувалося, були квітки. Найцікавіше розпочалося після голосування.

В день голосування у неділю 18 квітня до 20 години, я хотів би це підкреслити у місті було відносно спокійно. У нас є заяви клубу виборців та численних спостерігачів про порушення, що мали місце, але вони в цей час ще не носили тотального характеру. Але в ніч після виборів декілька дільниць були атаковані невідомими особами. За дивним збігом обставин ці атаки розпочалися після того, як почали надходити відомості про перевагу одного з кандидатів. Складається враження, що організатори провокацій зважили на той факт, що у Мукачеві були присутні аномально висока кількість спостерігачів. І вирішили перенести процес корегування та впливу на результати виборів на нічний час.

За словами практично всіх очевидців, в день та ніч виборів у місті спостерігалася висока концентрація груп людей певної специфічної зовнішності. Дії цих груп явно координувалися. Крім власне нападів на виборчі дільниці, у ту ж ніч відбувалося декілька зіткнень, і є постраждалі. Зокрема, відбулися сутички між присутніми на всіх виборчих дільницях народними депутатами від "Нашої України" з невідомими людьми міцної статури, що зосередилися навколо дільниць після їх закриття.

У понеділок троє представників "Нашої України" звернулися до судмедекспертизи. Відповідні матеріалі будуть передані тимчасовій слідчій парламентській комісії та відповідним слідчим органам. Названі факти підводять до висновку про існування окремого, специфічного і абсолютного неконституційного і незаконного фактору впливу на виборчий процес з боку, скажемо прямо, кримінальних або напівкримінальних структур. Це, звичайно, не є правовим висновком. Але після зустрічі та розмов із виборцями, із обласними можновладцями склалося саме таке враження.

Далі - підрахунок голосів. До третьої години ночі на абсолютній більшості виборчих дільниць підрахунок голосів було завершено. Представники "Нашої України" передали зведений результат підбиття підсумків на всіх, крім 26 дільниці. 26 дільниця, зазначу, має біля трьох тисяч голосів і принципово не могла вже вплинути на результати виборів.

За їх даними перевага Віктора Балоги над Ернестом Нусером складає більше п'яти тисяч голосів. Висидів з майже десятком депутатів міськради, які були в більшості теж спостерігачами від Компартії, Соцпартії, "Зелених", "Нашої України" та інших, було підтверджено саме такий розклад на користь Балоги. Але вже о 4.30 територіальна виборча комісія оголошує результат - переміг Ернест Нестор, Нусер, майже з такою ж різницею. Я невипадково обумовив... (Оплески) Як могли змінитися результати? Просто зайвих не буває. Відповіді на це питання немає. Ми не змогли зустрітися з представниками ТВК і не змогли ознайомитися з протоколами дільничних комісій та з підсумковим протоколом, на підставі якого голова ТВК оголосив одного з кандидатів переможцем.

Сама робота ТВК відбувалася у досить дивному режимі секретності. Так, на засіданні був запрошений прокурор області, і я особисто вважаю це нормальним фактором у цій ситуації жорсткого протистояння, але на це ж засідання не були допущені спостерігачі? Чому? На яких підставах? Ми не змогли отримати відповіді на ці питання. Робота ТВК була нетрадиційно, в лапках, зорганізована і в територіальному плані.

Так, до роботи в приміщенні ТВК був прямий і неконтрольований доступ із приміщенні міського голови та штабу одного з кандидатів. Нарешті, повним “апофігеєм” стала спроба легітимізувати результатів виборів завдяки пожежній сесії міськради, яка не залишила по собі жодних матеріальних свідчень, а також подальший нічний напад на приміщення ТВК і зникнення всіх документальних підтверджень підрахунку голосів разом із самими членами ТВК. (Оплески)

Я, звичайно, не стверджую, що ці протоколи зникли, але і підтвердження їх існування поки що немає. У всякому разі жоден з народних депутатів не зміг отримати ці підтвердження.

Завершуючи короткий огляд фактологічної частини нашої роботи, хочу зазначити, що за твердженням прокурора області після приїзду нашої робочої групи по фактам конфліктів та порушень під час виборів відкрито п'ять кримінальних справ. Шоста справа, за його твердженням, буде відкрита щодо нападу на приміщення ТВК.

Які ж висновки можна зробити з аналізу цих обставин? Перше, чи мали місце грубі порушення, які вирішальною мірою впливали на результати виборів? Так, ми вважаємо, що такі порушення мали місце. Можна сперечатися і про їх кількість, але ігнорувати наявність грубих порушень виборчого законодавства просто неможливо. При цьому, як я вже показав, порушення закону відбувалося на всіх етапах виборчого процесу і продовжується зараз.

Ми, звичайно, не претендуємо на роль судової влади, і тому прошу не сприймати цю заяву як вирок. Це оцінка ситуації і позиція всіх членів групи щодо такої оцінки повністю співпадає.

Друге, в чому причина загострення ситуації і в чому небезпека мукачівських подій? Тут варто зауважити, що комплекс проблем накопичувався протягом років, він має декілька складових - економічну, політичну, суто кримінальну тощо. Але зараз це не головне...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, продовжіть.

ЗІНЧЕНКО О.О. ... тут важливе інше.

На жаль, в місті Мукачево ми спостерігаємо тісне переплетіння інтересів влади, силових структур та криміналітету. Це вкрай небезпечна ситуація, яка вимагає термінового втручання, інакше далі мова йтиметься вже не про порушення виборчого законодавства та адміністративні зловживання, а про цинічне і системне нехтування правами громадян. Тобто під загрозу постають базові конституційні принципи.

Зважаючи на це ми просто не маємо права допустити зневіри громадян у Конституцію та дієвість демократії.

Окремо хочу зауважити на тому, що мукачівські події виявили новітні технології фальсифікації виборчого процесу, з'явилася власна українська виборча арифметика. Це тоді, коли абсолютно не важливо, як проголосували, необхідний результат, відомий наперед. При цьому не важливі складові суми, головне, щоб ця сума свідчила про переконливу перемогу. Звичайно, не можна сказати, що це лише вітчизняне ноу-хау. Так, Йосип Віссаріонович ще в 30-ті роки зауважив, що головне: не власний факт голосування, а його підрахунки. І значно пізніше ще один великий демократ Самоса цинічно заявляв про те, що його супротивники виграли вибори, а він виграв підрахунок голосів.

Але у Мукачевому наші доморощенні генії чорних тенологій пішли ще далі і досягли раніше не знаних обріїв. Ми виявилися у глухому куті. Третій день після виборів минає, а правової бази для оскарження їх результатів немає, як немає легітимних результатів та правових підстав виконання обраною особою своїх службових обов'язків. Тобто наявний якнайширший простір для будь-яких маніпуляцій.

І тут я хочу зауважити нам, законодавцям, адже режисери мукачівського дійства значною мірою використали дірки виборчого законодавства для того, щоб завести ситуацію у цей глухий кут правового ...............

Не можу не згадати і роль ЗМІ, особливо центральних, які висвітлювали ситуацію відверто необ'єктивно і заангажовано.

І, насамкінець: який вихід із ситуації. Вважаю, що для її розв'язання необхідні безпрецедентні дії всіх структур: від Верховної Ради до Ради національної безпеки, із залученням кращих спеціалістів силових органів, їх центральних апаратів. Верховна Рада може і повинна забезпечити постійний нагляд за розвитком ситуації і чітко відстежувати всі дії міського самоврядування, виконавчої та судової влади, використовувати наявні правові та політичні механізми для забезпечення об'єктивного розслідування подій і, головне, задля недопущення їхнього повторення.

Я вважаю, що зараз зарано ставити остаточну крапку. Двоє члені групи - Матвієнко і Стретович - вчора ще залишалися у Мукачевому. Там ще працює голова тимчасової комісії. Крім того, як ви знаєте, Президент дав відповідні доручення Генеральній прокуратурі. Тобто ми можемо сподіватися, що вже ближчим часом правові підстави розв'язання ситуації будуть певним чином з'ясовані.

Щодо постанови, то треба розглядати всі альтернативи, зваживши, що люди чекають не політичної риторики, а конкретної правової допомоги, задіянння правових механізмів і захисту їхніх інтересів. З подій навколо Мукачево всім треба зробити найсерйозніші висновки.

Дякую за увагу. (О п л е с к и)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1004
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 208
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду