Моніторинг політичних новин

15 Березня 2004
715
15 Березня 2004
11:26

Моніторинг політичних новин

715
Контент-аналіз програм новин провідних українських телеканалів за перший тиждень лютого 2004 року. Академія української преси здійснює проект "Моніторинг політичних новин" (керівники проекту докт. соц. н. Наталія Костенко, докт. філол. наук Валерій Іванов). Проект здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".
Моніторинг політичних новин
В ході проекту проводиться контент-аналіз програм новин провідних українських телеканалів за перший повний тиждень кожного місяця.

Лютий 2004 р.

Новини про Україну все більше політизуються. Частка повідомлень новинного потоку, присвячених політичним подіям в Україні, підвищується з 26% у грудні до 30% у лютому 2004.

Головний ньюзмекер — Президент. Фокус потоку подій тижня випадає на діяльність президента, чому присвячена кожна шоста новина про Україну (17%). Події, пов'язані з діяльністю політичної опозиції, локалізовані на периферії новинного потоку (закриття газети "Сільські вісті", припинення членства окремими депутатами фракції "Наша Україна”). Увага до Президента стабільно зростає. Протягом листопада 2003 р. – лютого 2004 р. увага до діяльності Президента зростає з кожної п’ятої новини до майже кожної третьої новини про Україну. Час прямого ефіру, який надається президенту в новинах, зріс в 4,5 рази в порівнянні з листопадом 2003 р (з 1% усього часу повідомлень про Україну до 4,6%). Ієрархія важливості подій розуміється каналами однаково. Діяльність Президента в центрі уваги усіх каналів, за виключенням СТБ (7-17%).

В представленні актуальних подій домінує однозначність й стверджувальність. В грудні у порівнянні з жовтнем частка новин, що потребують розгляду із відмінних перспектив, скоротилася вдвічі (з 20% до 10%) й зостається незмінною протягом двох останніх місяців. Стверджувальний контекст обговорення подій в новинах підвищується з 55% в жовтні 2003 р до 63% в лютому 2004 р.

Тенденція однозначності політичних новин посилюється Частка міжнародних подій, пов’язаних з Україною, які подані з одної політичної перспективи, зросла з 74% в жовтні 2003 р до 92% в лютому 2004 р. Частка внутрішньополітичних новин в однозначному контексті збільшилася з 64% в жовтні до 85% в лютому. Зміщення в бік однозначності характерне для більшості каналів. Діапазон відмінностей в представленні точок зору на внутрішньополітичні події визначається позиціями каналу УТ-1 (93% однозначних новин в лютому 2004) та каналу СТБ (59%). В політичних новинах інших каналів частка подій, що інтерпретуються однозначно, варіюється в межах 81-86%. Варіативність представлення міжнародних новин, пов’язаних з Україною, дещо нижче на всіх каналах.

Інтерес до політичних інститутів домінує. З жовтня 2003 р по лютий 2004 р. увага до політичних інститутів в новинах поступово підвищується з 2/3 до 3/4 усіх повідомлень про Україну, що в першу чергу стосується вищої виконавчої влади й силових відомств. Увага до політичних персон залишається відносно постійною (на рівні ½ усіх повідомлень про Україну.

ЮФрагментарна опозиція & об’єднана більшість. В новинах першого тижня лютого 2004 р основна увага розподіляється між уніфікованою парламентською більшістю й опозиційними фракціями ВР (4-7% усіх повідомлень про Україну). Фракції та групи більшості представляються як самостійні політичні суб’єкти помітно рідше (від 0,3% у випадку АПУ до 2% у випадку СДПУ(о).

Опозиція vs. Парламент. За відносно високої уваги до опозиційних структур, у згадуваннях про фракції “Наша Україна”, БЮТ, а також про опозицію в цілому переважає іронічний та негативний відтінок, тоді як більшість в цілому є безумовно позитивним лідером новин. КПУ та СПУ розміщуються в позитивному просторі політичного поля, легітимованого новинами на користь більшості.

Правила надання слова політикам зберігаються. В перший тиждень лютого ефірний час для висловлювання своєї точки зору надається опозиції в 4,5 рази менше, ніж представникам держапарату і в 2 рази менше, ніж представникам парламентської більшості. Прямий ефір лідерів “Нашої України” та БЮТ за тиждень не перевищує 20 сек.

Прем’єр-міністр – основний спікер в новинах. Від опозиції говорять соціалісти. В лютому 2004 р. час виступів прем’єр-міністра в новинах в 10 разів більше, ніж в листопаді 2003 р. (1% усього часу повідомлень про Україну vs. 0,1% ). У порівнянні з першим тижнем грудня опозиція отримує більше ефірного часу в новинах, проте показники листопада 2003 р., коли частка синхрона опозиції була максимально великою, в лютому 2004 р. не досягаються. Помітно більше прямого ефіру у представників СПУ (О. Мороз, С. Ніколаєнко, Й. Вінський), менше у лідерів КПУ та “Нашої України”.

Предмет оцінок – політичні партії та фракції. У порівнянні з груднем 2003 р нейтральність представлення інститутів й політичних персон в новинах підвищується, в той час як коефіцієнт нейтральності згадувань про політичні партії та фракції падає (коефіцієнт нейтральності: з 0,83 до 0,54). Серед опозиційних структур в лютому різко впала неупередженість обговорення фракції “Наша Україна” (з 1,0 до 0,2).

Результати моніторингу новинних програм провідних українських телеканалів за період 2-7-го лютого свідчать про збереження й посилення тенденцій політичного мовлення, які окреслилися наприкінці 2003 р:

У формуванні новинної картини стійко переважає не тільки подієва одноманітність, але також й однозначність інтерпретацій та стверджувальний контекст, що характерне для більшості каналів. Проблемні події витискуються на периферію уваги.

Центруючими суб’єктами, які організують область актуальних подій в новинах більшості каналів, виступають ключові фігури вищої виконавчої влади, в результаті чого їхня присутність фіксується в самих різних сегментах політичного поля.

Тенденції, що уніфікують, характерні й для представлення в новинах парламентських структур, де безумовним позитивним лідером уваги стає досить монолітна більшість, якої протиставляються окремі та розрізнені політичні ідентичності опозиційних партій та фракцій.

Увага до опозиції залишається фрагментарною, підвищується в залежності від ситуації, однак надання її представникам ефіру в новинах підпорядковано правилу економії, що склалося: вони отримують його в 2-4 рази менше, ніж представники більшості й держапарату.

Наявність загального епіцентру уваги каналів у вигляді подій та суб’єктів рівня центральної влади звужує варіабельність інформаційних образів політичного поля, які транслюються різними каналами. Притаманні каналам особливості стилів політичного віщання лише незначним чином коректують домінуючу модель.

Повну версію моніторингу читайте тут
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
715
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду