Андрій Шевченко: „Тиску і тону “я начальник – ти дурак” з Петром не було ніколи.”

19 Листопада 2003
1081
19 Листопада 2003
19:26

Андрій Шевченко: „Тиску і тону “я начальник – ти дурак” з Петром не було ніколи.”

1081
Безумовно, для будь-якого професійного журналіста не є новиною те, що будь-який політик та будь-яка влада, дійсно, намагаються використовувати ЗМІ як інструмент для досягнення своїх інтересів – політичних, економічних та інших. І демократичні суспільні системи насправді різняться від недемократичних лише наявністю та, головне, задіяністю механізмів, які змушують-таки політиків та бізнесменів рахуватися ще й із інтересами громадянського суспільства.
Андрій Шевченко: „Тиску і тону “я начальник – ти дурак” з Петром не було ніколи.”
Власне, саме з бажанням дізнатися, чи вдалося журналістам 5 каналу задіяти такі механізми відносин з власниками, які б залишали їм простір для незалежної позиції, а також для впливу, зі свого боку, на тих політиків, з якими вони свого часу підписали угоду про відкриту редакційну політику, – і звернулися ми із запитаннями до голови правління 5 каналу Владислава Лясовського та редактора інформаційної служби каналу Андрія Шевченка.

- Пане Владиславе, після оприлюднення запису вашої розмови з Петром Порошенком декому здалося, що ви фактично здали команду 5 каналу. Це так чи ні?

- Могу ответить только одно: выводы следует делать только на основании фактической информации. А факты таковы: команда работает, ни один журналист не уволен, не „сдан” (как вы выразились), наша редакционная политика – неизменна. Более того, мне кажется, что этот инцидент лишь укрепит нас в уверенности, что мы на правильном пути. А попытка очернить 5 канал мне представляется вполне логичной со стороны тех, кому не нравится то, что мы делаем, и кто привык пользоваться грязными технологиями и черным пиаром.

Нас хотят подогнать под общий ранжир и показать, что наша модель взаимоотношений между собственниками и журналистами не имеет права на жизнь. Конечно, и у нас не все идет гладко, конечно, есть и споры, и ругаться приходится. Но моя принципиальная позиция состоит в том, что все проблемные вопросы, которые есть у руководства канала, проговариваются с редакторами оперативно и откровенно.

Наши планы неизменны: мы работаем на усиление этого коллектива, а не на кадровые перетряски в начале пути.

- Що ви сказали після оприлюднення компромату Андрію Шевченку та іншим людям з вашої команди?

- Честно? Андрей зашел ко мне, и мы посмеялись. А я сказал: то ли еще будет!..

- Як поставився до цього колектив?

- Спросите у коллектива, это будет правильно!

*****

- Андрію, ви не боїтеся, що після оприлюднення цієї розмови у ваших опонентів з'явиться привід говорити, що на вашому каналі відносини між власником і журналістами складаються так само, як і на каналах, які, наприклад, належать есдекам?

- Порівнювати нас з іншими каналами – це буде як в анекдоті: не машина, а мотоцикл, не в лотерею, а в карти, і не виграв, а програв, а все інше – абсолютно правильно… У нас інші правила, про що всі навколо знають.

Зараз канал готується до нового сезону, ми купляємо техніку і набираємо журналістів. І, мабуть, тому саме зараз знайшлися “доброзичливці”, які намагаються, по-перше, нас розсварити поміж собою, по-друге, зіпсувати ту особливу, позитивну розмову, яка є навколо каналу.

Чесно кажучи, нам не до цього – ми на марші.

- І все ж таки, чим же ваша ситуація відрізняється від ситуації на тих каналах, де працюють із темниками?

- Насамперед, немає темників – скучили навіть якось за цим ділом...

У питаннях політики - це як порівнювати працю у концтаборі і роботу у себе в саду, який любиш і яким пишаєшся.

Тут дуже вільно дихати і ще є несамовите задоволення від того, як на твоїх очах вибудовується дім або, як каже Роман Скрипін, складається “пазл”.

- А що може сказати про цей компромат Петро Порошенко?

- Думаю, він міг би колись розказати, що канал - це один із його найсміливіших експериментів за останні роки. Можливо, також поділився би, що він живий чоловік – з емоціями і своїми політичними інтересами, і розказав би про те, що інколи виникає спокуса натиснути на “червону кнопку”...

Чому цього не відбувається? Тому що і він, і менеджмент каналу, і журналісти бачать величезну цінність у тому, щоб канал ріс саме так, як заявлено з самого початку – вільно і чесно.

- Та все-таки, наскільки часто вам доводиться гостро сперечатися з власником? Чи було таке, що не вдавалося його переконати?

- Петро Порошенко – голова громадської ради каналу. З ним ми бачимося рідко.

Востаннє зустрічалися після Донецька - Петро тоді залишив свій прямий номер телефону: дзвони, якщо потрібно. Досі потреби не було. Просиділи тоді вночі зо три години, саме говорячи про канал. Був серйозний розбір технології і планів – з емоціями, суперечками і навіть з “міцними” словами. Результат – той самий, що і після попередніх зустрічей: 5 канал - це канал чесних новин, який збирається стати лідером інформаційного ринку. Зараз завдання наших новин – завоювати максимальну довіру, насамперед, поміж “інформаційними маніяками”. Усе це – скажу чесно – непросто з огляду на обмежений ресурс та брак досвіду.

Тиску і тону “я начальник – ти дурак” з Петром не було ніколи. Насправді це зовсім інший рівень стосунків поміж менеджментом, журналістами та інвесторами. Це спільні цілі та тверезий розрахунок.

- Як ви вважаєте, кому потрібно було друкувати цю емоційну розмову?

- Мені це не цікаво. Чесно.

- А як ви вважаєте, чи був би подібний компромат ефективним на Заході?

- Я знаю, який ефект буде тут. Для нас це PR, можливість заявити про себе як про особливий канал.

- І все-таки, якою буде концептуальна відповідь на цю ситуацію від 5 каналу? Що підтвердить дійсно незалежну політику?

- Наш ефір. Треба судити за результатом. Можна, наприклад, подивитися наші програми за останні пару тижнів: Хорошковський, Рябець, Яворівський, Симоненко, Гербст, Гавриш, Катеринчук, Шурма, Філарет – усі ці люди з діаметрально різними поглядами були у нашій студії. Така редакційна політика незмінна, а якщо зміни будуть, ми про це скажемо.

Це моя особиста ціль – канал чесних новин. Таке ж бачення і у моїх колег.

Наш розрахунок дуже простий – глядач скучив за вільними новинами, за живим спілкуванням з ньюзмейкерами, а не підтасованими коментарями. Ми хочемо бути каналом, в ефірі якого народжуються новини.

Я вірю, що все це зробить нас найбільшою подією в інформаційному мовленні у цьому сезоні.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1081
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду