В Україні докопуватися до правди небезпечно

16 Вересня 2003
959
16 Вересня 2003
14:54

В Україні докопуватися до правди небезпечно

959
Про це нагадали вчора британському міністрові Денісу Макшейну молоді українські журналісти Про це нагадали вчора британському міністрові Денісу Макшейну молоді українські журналісти
В Україні докопуватися до правди небезпечно
„Моє послання до України просте: дивіться на Захід і пов’язуйте своє майбутнє з Європою”, заявив вчора на прес-конференції д-р Макшейн, Міністр з питань Європи у Міністерстві закордонних справ Великої Британії.

Перебуваючи в Україні з триденним візитом, британський міністр повідомив про прагнення Лондону бачити Україну партнером №1 у новій Європі, а переговори у Києві з питань двосторонніх британо-українських інтересів д-р Макшейн означив як „дуже корисні”.

„Перед Україною розкриваються великі перспективи, бо зі вступом до Євросоюзу Польщі, а за нею – Румунії, Болгарії, Туреччини кордони ЄС наближаються до кордонів України. Тобто Євросоюз буде не десь далеко в Брюсселі, а зовсім поруч – на кордоні з Польщею”, - зазначив д-р Макшейн.

Перше велике розширення Євросоюзу завершено, – додав міністр. – Україна має підвищувати свої прагнення інтегруватися до європейських та євроатлантичних структур й провести глибокі реформи. І тоді настане день, коли український посланець займе місце у Брюсселі, а українські депутати будуть в Європарламенті та Раді Міністрів ЄС”. Це те, чого прагнуть Велика Британія й Європейський Союз, запевнив британський міністр.

Втім, попри певні здобутки Києва, що дістали схвалення на Заході, зокрема, приєднання України до демократичної коаліції для надання допомоги іракському народові у відбудові своєї країни і створенню демократичного суспільства, Україна демонструє багато невдач, зазначив д-р Макшейн. „Перш за все - це неспроможність провести розслідування смерті журналіста Георгія Гонгадзе. Ця тема хвилює багатьох і стоїть на порядку денному в таких країнах, як Велика Британія, Франція, Сполучені Штати”, сказав британський міністр. Він переконаний, що Україні добре відомі критерії, яким вона повинна відповідати, щоб стати потенційним кандидатом на членство в ЄС. Це:

– повага до прав людини;

– вільні й прозорі вибори;

– повага до прав журналістів, до їхньої діяльності; надання їм можливості проводити журналістські розслідування без тиску і без залякування;

– розмежування класу політиків, управлінців від бізнесу.

На запитання „Детектор медіа”, чи вдалося британському міністрові в ході цього візиту отримати нові аргументи на користь того, що Україна зможе найближчим часом продемонструвати серйозний прорив у створені громадянського суспільства, зокрема, у забезпеченні свободи слова, д-р Макшейн відповів: “Після зустрічі з молодими журналістами Могилянської школи журналістики (читайте нижче. – „Детектор медіа”) я зрозумів, що Україна ще має попрацювати, щоб створити те, без чого не можна побудувати громадянське суспільство – це толерантність та забезпечення основних прав і свобод. Але на зустрічах з представниками уряду, політичних партій, громадськості я пересвідчився, що в Україні відбулася зміна поколінь. На арену виходять молоді люди, для яких радянський режим відійшов у незворотне минуле, які вчилися за кордоном, розмовляють європейськими мовами, які бачать себе і країну в XXI столітті”.



На прохання прокоментувати створення єдиного економічного простору між Україною, Росією, Білорусією та Казахстаном пан міністр висловив жаль, що британська сторона не мала у своєму розпорядженні документа, яким регламентується ця процедура, а тому оцінювати його важко. Прогнозуючи, що такий крок України може згубно вплинути на амбіції української держави щодо вступу до СТО та Євросоюзу, пан міністр зазначив: „Втім, це робота, вас, журналістів - дати неупереджену оцінку цьому документові і донести її до громадян”.



А те, яку інформацію отримують українці із українських ЗМІ, наскільки неупереджено і точно подаються новини, що треба змінити, щоб в Україні з’явилася незалежна преса, д-р Макшейн мав нагоду з’ясувати особисто перед прес-конференцією, спілкуючись з молодими журналістами – студентами Могилянської школи журналістики. На зустріч з ними пан міністр завітав прямо в аудиторію, де саме закінчилися заняття з основних принципів виробництва новин, які для студентів провели досвідчені фахівці з Британіїї Джудіт Стампер, Ліля Побережська й Тім Граут-Сміт, відомі читачам “Детектор медіа” як експерти ”Центру медіареформ”. (Детальніше про те, як студентам Могилянки викладаються стандарти сучасної західної журналістики, читайте в найближчих числах “Детектор медіа”.)

На лаконічні й прямі запитання британського міністра студенти давали лаконічні й прямі відповіді. Імпровізоване бліц-інтерв’ю, що велося англійською мовою, незабаром почало переростати в палку дискусію про глибинні причини того, що відбувається в сучасному інформаційному просторі України. На жаль усіх присутніх, розмову довелося зупинити – щільно-спланована програма візиту британського міністра зобов’язувала його поспішати на інші події.

Нижче “Детектор медіа” публікує деякі моменти дискусії д-ра Макшейна зі студентами:

– Яка найкраща газета в Україні? – запитав студентів д-р Макшейн.



– Мабуть, „Дзеркало тижня”.

Вчора я зустрічався з лідерами опозиції. Вони кажуть, що не можуть з’являтися на телебаченні. Це правда?



Так.

Ніколи?



Якщо їх якось і показують, то, як правило, в негативному ракурсі.

Тобто в них немає шансу доносити до виборців свої політичні погляди через ТБ?



Ні.

У них не беруть інтерв’ю?



Матеріали з ними переважно монтують так, що вони стають компрометуючими. Особливо, коли хтось із представників опозиції припускається помилки. Інформація подається в дуже негативному контексті.

Як ви збираєтеся змінити цю ситуацію?



Збираємося бути неупередженими (дружно сміються, бо саме цю тему розглядали на парі перед візитом пана Макшейна).

Хто з вас зараз працює на ТБ?

(кілька студентів піднімають руку)

А хто на радіо? (більше рук) А в газетах?





Отже, більшість з вас працює радіожурналістами. У Британії зараз кількість радіослухачів зростає, а телеаудиторія меншає. Ви дома маєте Інтернет?



Дехто має. Та ми весь час користуємося Інтернетом в університеті.

Дорого мати Інтернет дома?



Так. Та й самі комп’ютери які дорогі!

Мені сказали, що в Україні дуже небагато людей мають доступ до Інтернету. Грандіозна річ, котра свого часу змінила ситуацію у Кореї та на Філіппінах під час виборів, це мобільні телефони. Виборці отримали мільйони текстових повідомлень (які не могли з’явитися у ЗМІ). Звісно, такий спосіб не вирішує усіх проблем, але все ж. А як стосовно Інтернет-кафе, куди б могла приходити молодь?



Так, у нас є Інтернет-кафе, але туди ходять здебільшого, щоб пограти в ігри. Проте більшість з тих, хто працює, має доступ до Інтернету на роботі.

Чи приходять в українські медіа іноземні інвестори, на зразок того, як це відбувалося в Німеччині, Італії, Швеції?



Це питання про те, чому в Україну не йдуть інвестиції взагалі, в будь-який сектор економіки. Західні бізнесмени не знають, чого сподіватися від нашої країни, не впевнені, що тут без ризику можна вкладати гроші. Вони б хотіли, але не бачать гарантій.

Чи висвітлюється в ЗМІ те, як проходять розслідування гучних справ?



Журналісти пишуть про те, що від них вимагають редактори й власники ЗМІ.

Таке спостерігається і на Заході, але ринкова економіка вимагає від ЗМІ бути якомога точним джерелом інформації, щоб в результаті люди могли приймати правильні рішення.

Як ви думаєте, хто вбив журналіста Георгія Гонгадзе?



Піскун знає (посміхаються). Бо з тієї інформації, яка подається, не можна сказати, хто винний у смерті Георгія.

Хіба не можна провести журналістське розслідування?



Ні!

Чому? Можна ж поспілкуватися з друзями, рідними Гонгадзе, співставити події і з’ясувати, що відбулося?



Коли загинув Михайло Коломієць, також говорили з його мамою, дружиною, коханкою, колегами, але досі так нічого й невідомо. В Україні докопуватися до правди дуже небезпечно.

Чи потрібні якісь нові закони , які змінили б ситуацію із свободою слова в Україні і сприяли б появі незалежних ЗМІ, приміром, таких, як Бі-Бі-Сі?



Хто буде платити за ліцензії громадських мовників, якщо у нас немає середнього класу? Крім того, за роки незалежності українці цілковито втратили довіру до ЗМІ, стали надто цинічними стосовно того, що пишуть в газетах і показують по ТБ. Заставити їх зараз передплачувати якесь видання (чи телепродукт) дуже важко. Навіть нас, молодих, важко переконати.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”, Центр медіареформ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
959
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду