Микола Томенко: „Комітет ВР буде домагатися додаткового розслідування обставин загибелі Тараса Процюка”

28 Серпня 2003
1036

Микола Томенко: „Комітет ВР буде домагатися додаткового розслідування обставин загибелі Тараса Процюка”

1036
«Детектор медіа» друкує повний текст відповіді, яку отримав голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко на свій запит до Посольства США в Україні щодо обставин загибелі українського тележурналіста Тараса Процюка.
Микола Томенко: „Комітет ВР буде домагатися додаткового розслідування обставин загибелі Тараса Процюка”
На запитання „ТК”, чи задовольняє ця відповідь членів парламентського комітету, Микола Томенко відповів, що на ключовий аргумент американської сторони щодо незнання військовими, по якому саме будинку вони випустили танковий снаряд, виглядає непереконливим. Також дивує, що до розслідування обставин загибелі журналістів не було допущено незалежних експертів...

Пан Томенко наголосив, що Комітет звернеться до посольства США з новим запитом про додаткове розслідування причин загибелі Тараса Процюка.

Неофіційний переклад Київ, Україна 14 серпня 2003 року

Високоповажному

Миколі Томенку

Голові Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова та інформації

Верховна Рада України

Київ, Україна

Шановний пане Томенко!


Хочу Вас поінформувати, що Центральне Командування Збройними Силами США закінчило вивчення подій, пов'язаних із загибеллю пана Тараса Процюка у готелі "Палестина" 8 квітня. Результати були повідомлені Заступнику Голови Об'єднаного Комітету Начальників Штабів США.

Протягом місяців, що передували операції "Свобода Іраку", Міністерство оборони США тісно співпрацювало зі світовими засобами масової інформації. Щомісячні зустрічі у Пентагоні з керівниками національних та міжнародних засобів масової інформації були записані і повні тексти розміщені на веб-сторінці Міністерства оборони США з метою сприяння ширшому доступу до них.

Протягом цих зустрічей засоби масової інформації неодноразово попереджувалися, що поле бою є небезпечним місцем, особливо для тих репортерів, які не одержали офіційного дозволу на відрядження до Іраку. .Ще до початку військової операції, протягом лютневої зустрічі з керівниками засобів масової інформації, репортерам було зроблено застереження, що Багдад стане вкрай небезпечним місцем для перебування репортерів. Інформаційним агентствам повідомлялося окремо, що Міністерство оборони США не зможе надати ні будь-яких гарантій безпеки, ні спеціальних попереджень про небезпеку їх репортерам у Багдаді.

Розслідування проводилося під керівництвом Командувача суходільною складовою Центрального Командування Збройними Силами США і дійшло висновку, що танк з роти "А" 4-го батальйону 64-ї бронетанкової бригади обгрунтовано вистрілив по підозрюваній винищувальній групі противника, що було пропорційною і виправданою відповіддю. Ці дії повною мірою відповідали правилам ведення бойових дій.

На 7 квітня сили коаліції почали оточувати Багдад та розпочали наступ на місто. Восьмого квітни коаліційні сили просувалися в Багдад, наражаючись на впертий спротив противника. Противник вів бойові дії у цивільних районах міста, обстрілюючи коаліційні сили різними видами зброї з дахів та вікон прилеглих будинків. Військові дії противника проводилися без будь-якого огляду на цивільне населення та цивільні приміщення. Коаліційні сили з боями пробивалися до річки Тигр, в точці навпроти готелю Палестина. Ця зона була місцем інтенсивних бойових дій.

Восьме квітня стало днем дуже важких боїв для роти "А" 4-го батальйону 64-ї бронетанкової бригади. Ії головним завданням було захопити і утримати перехрестя та не дати можливості противнику скористатися мостом Джамурохаора. Протягом першої спроби захопити і утримати міст рота "А" наразилася на інтенсивний прямий і непрямий вогонь противника реактивними гранатами та стрілковою зброєю, який вівся з підготовлених оборонних позицій противника (бункерів), а також із середини та з дахів прилеглих будинків. Під час бойових дій при наближенні до перехрестя було поранено двох військових роти "А". Оборону перехрестя тримав майже цілий батальйон Національної гвардії Іраку.

Вогонь був настільки інтенсивним, що рота "А" мала відступити та звернутися по додаткову допомогу до Сил Безпосередньої Авіаційної Підтримки. Літак А-10 зкинув зброю прямої дії та атакував противника з низької висоти. Рота "А" повторила атаку. Противник продовжував спротив та обстріл з протилежного берега річки Тигр.

До роти "А" з місця подій постійно надходили звіти щодо наростаючої активності противника по інший бік річки Тигр. Інші звіти засвідчили про розкриття у противника потужних протитанкових ракет. На цей момент рота "А" вела важку боротьбу вже протягом кількох годин. Командир роти був поінформований зі Штабу оперативних груп, що противник відновив свій радіозв'язок і що переговори противника прослуховуються. Переговори вказували на те, що за ротою „А” стежив наводчик, який знаходився по інший бік річки Тигр, та давав наводки для обстрілу роти "А". Перебуваючи під сильним мінометним, гранатометним та ракетним вогнем, командир дав наказ своїм військовим оглянути, прилеглі будинки та спробувати відшукати наводчика противника. Військові роти "А" побачили, як їм здалося, винищувальну групу противника на балконі однієї з кімнат верхніх поверхів великого будинку жовто-коричневого кольору.

По підозрюваній спостережній позиції противника було випущено один 120 мм танковий снаряд. Одразу після цього перехоплені радіопередачі вказали на те, що спостерігач потрапив під обстріл, а скоординований вогонь противника по роті "А" припинився.

Лише потім, вже після події рота "А" довідалася, що будинком, по якому вони випустили снаряд, був готель Палестина, і що внаслідок цього було вбито або поранено журналістів, які перебували у готелі. Однак, розвідувальні дані також показали, що противник використовував частину готелю як базу для своїх операцій і що значна частина операцій противника проходила саме з готелю або з прилеглої до нього території. Рота "А" перебувала під потужною атакою противника. Рота мала однозначні розвідувальні дані, що перебувала під прямим стеженням винищувальної групи противника. Дії, які відбувалися на балконі готелю Палестина, нагадували дії бойовика противника. Рота "А" зробила один постріл у цілях самооборони і в повній відповідності до правил ведення бойових дій.

Противник неодноразово вдавався до стратегії ведення військових дій у цивільних районах Багдада. Це включало в себе використання готелю Палестина та прилеглу до нього територію в якості плацдарму для військових операцій. Багдад був місцем інтенсивних боїв, та все ж деякі журналісти вирішили залишитися там, незважаючи на попередження про надзвичайну небезпеку.

Ми хочемо повторити, що загибель пана Тараса Процюка була трагедією і що Сполучені Штати Америки висловлюють найглибші співчуття його родині.

З повагою,Марі Л. Йованович Тимчасово повірена у справах Сполучених Штатів Америки Україні
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1036
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду