Моніторинг новин від „Детектор медіа”

17 Березня 2003
1585
17 Березня 2003
16:16

Моніторинг новин від „Детектор медіа”

1585
Прайм-тайм, п’ять загальнонаціональних каналів (поки що), щоденний аналіз у форматі щотижневих оглядів. Знайомтесь з новим проектом нашого сайту! Шановні читачі!.
Моніторинг новин від „Детектор медіа”
“Детектор медіа” започатковує нову рубрику – моніторинг вечірніх (в прайм-тайм) випусків новин провідних телеканалів. Предметом дослідження буде відповідність поданих новин професійним стандартам. Подібний підхід грунтуватиметься не на оцінках ТБ-продукту, а на сухій, наскільки це можливо, констатації відповідності чи невідповідності поданих матеріалів тим стандартам професії, які вже десятиліттями є усталеними в західній тележурналістиці, і які протягом останнього десятиліття (не рахуючи останнього року) поступово ставали стандартами й української новинної тележурналістики. Пригадаємо ці стандарти:





























































































Оперативність





Чи встигла редакція повідомити про денну новину в праймівському

випуску.



В якому форматі подано новину (тобто чи встигли зробити повноцінний

матеріал чи подали лише усне інформаційне повідомлення і т.д.)



В окремих випадках порівнюватимемо оперативність роботи різних каналів за

окремою новиною.





Точність





Відповідність дійсності конкретних фактів.



Точність цитування висловлювань ньюзмейкерів.



(перевірятиметься за повідомленнями авторитетних інформаційних агентств та за матеріалами


>Огляду телеефіру”)





Достовірність





Чи чітко ідентифіковано джерело кожної конкретної новини.



Чи є вказане джерело авторитетним для конкретної новини.



Наскільки вказане джерело є близьким до першоджерела новини.





Збалансованість





Чи подані в новинах позиції всіх сторін кожного конфлікту.



У тому числі – чи є цитування конкретного ньюзмейкера

відображенням саме позиції даної сторони конфлікту, а не імітацією балансу.



В окремих – найвідповідальніших – випадках порівнюватимемо також форму

подачі позиції (цитування, синхрон, виступ в

прямому ефірі етс.)





Повнота





Наскільки повно подано новину (тобто чи вдалося журналісту відповісти

своїм матеріалом на класичні запитання: “що? де? коли? ...як? чому?”).



Чи зазначено всі необхідні контексти і супутні дані (бекграунди), чи подано у складних випадках не тільки

думки учасників подій, а й незалежних експертів, які б визначали „+” та „-„ кожної з позицій?





Простота





Чи подано новину доступним способом і доступною для середнього глядача мовою.





Логічність





Дотримання формальної логіки при викладенні матеріалу. Чи дотримано

єдності місця та часу в конкретному матеріалі.





Відмежування коментарів від фактів





Чи чітко відмежовано коментарі редакції чи автора матеріалу від фактів (в

разі, якщо такі коментарі подаються новинами).



Крім того, буде приділено увагу невиправданому використанню в матеріалі

оцінювальних суджень, оцінювальної лексики.





Наявність шокуючих матеріалів





Чи не використовувалися в матеріалі відверті сцени насильства, сексу,

брутальної лайки та інші елементи, які можуть шокувати глядача.





Основні моменти верстки випусків та вибору тематики





Принаймні за принципом: чи подано у випуску інформацію про всі суспільно

важливі події та заяви, з яких (незалежно до політичної чи будь-якої іншої коньюктури) складається інформаційна картина дня.

Звертатиметься також увага на те, чи повідомлено у випуску про значні події

чи заяви, що розвивають теми, які редакція висвітлювала раніше.



Крім того, звертатиметься увага на оригінальні матеріали, які

відповідають основним ознакам: суспільна важливість, нетривіальність

або навпаки підтвердження типового явища.





Мова матеріалів





Вказуватимуться найбрутальніші і найчастіше повторювані журналістами

мовні помилки. Але лише найбрутальніші і найвживаніші.

Дрібні та побіжні мовні помилки не вказуватимуться.





В оглядах подаватимуться окремі недоліки за вказаними позиціями, а також окремі успіхи новин. Не згадуватимуться просто коректно подані матеріали (без похибок і без надзвичайного успіху). Крім того, в моніторингу порівнюватиметься те, як подавали різні канали окремі важливі теми.

На першому етапі відстежуватимуться такі випуски (вечірні новини у прайм-тайм):



На першому етапі не розглядатимуться спеціалізовані випуски (зокрема, спортивні новини).

Моніторинг виходитиме щотижня, в перший робочий день тижня.

Звертаємо Вашу увагу на те, що абсолютної об’єктивності за вказаними критеріями, зрозуміло, досягти важко, а за деякими з них – взагалі неможливо за означенням. Методологія нашого моніторингу також, безумовно, не досконала, вона продовжує розроблятися. “Детектор медіа” буде вдячна журналістам, редакторам і глядачам за будь-які аргументовані критичні зауваження стосовно загальних методів моніторингу. Переконливі зауваження враховуватимуться в подальшій роботі.

Окремі помилки чи неточності в оглядах (від такого не гарантований ніхто, в тому числі і співробітники “Детектор медіа”) можна буде оскаржити за адресою (info@detector.media). Аргументовані оскарження виправлятимуться в наступному найближчому за часом огляді моніторингу.

Крім того, читачі вільні дискутувати на форумі “Детектор медіа” з приводу окремих моментів або ж загальної методики. Аргументовані зауваження з форуму також враховуватимуться в подальшій роботі.

Ми добре усвідомлюємо, що певні похибки в роботі новинних служб можуть мати цілком об'єктивні причини. Просимо ще раз зважити на те, що "Детектор медіа" в даному моніторингу виходитиме не з реалій конкретних редакцій, не з обставин конкретних подій, а лише з того, що разом з глядачами ми побачили в ефірі , тобто з результату зусиль новинних команд телеканалів .

І головне. Відстежуючи журналістські чи редакційні помилки, “Детектор медіа” не має на меті когось образити. Редакторів та журналістів ми ще раз закликаємо до нормальної співпраці і нагадуємо, що наше видання є вузькопрофільним, спеціальним, а телевізійні новини – дивляться сотні, а подеколи й мільйони глядачів. Започатковуючи цей проект, “Детектор медіа” має єдину мету: сприяти подальшому підвищенню професійної якості українських теленовин і професійної кваліфікованості тележурналістів.

Зичимо всім професійних успіхів!







Моніторинг новин від „Детектор медіа”



10 БЕРЕЗНЯ (ПОНЕДІЛОК)



Репортер (Новий канал) 18.30

Топ-тема випуску – іракська криза. В сюжеті О.Головіної чітко не зазначено сенсу поїздки міністра закордонних справ Франції до Африки.

Оригінальні теми випуску: проблемний сюжет В.Карайчевої про фальшиві ліки (зокрема, інформація про те, що підробку ліків вітчизняне законодавство не вважає злочином), сюжет І.Павленок про молодого жителя Дніпропетровська, який переїхав жити до села (хутір Любов). У випуску НЕ повідомляється про те, що з Іраку евакуйовано всіх українців (попри те, що тему до цього дня Репортер відстежував). НЕ відстежено продовження голодування шахтарів у Львівській області (де є принципова новина: про госпіталізацію одного з голодувальників).

Факти (ICTV) 18.45

У топ-випуску винесено шахтарські проблеми: репортаж О.Гулика про продовження голодування на шахті “Бендюзька” та усне повідомлення про підняте третє тіло загиблого на “Краснолиманській”. У першому матеріалі, – імовірно, фактична помилка: вказано, що шахта заборгувала гірникам близько 5 млн. грн. (інформагентства та всі інші випуски новин називають іншу цифру – майже 3 млн.грн.).

В сюжеті С.Швеця про самоврядування чітко не пояснено предмет дослід;ення (власне що саме автор називає самоврядуванням).

Сюжет про розведення страусів в Ростовській обл. – не є важливим чи винятковим фактом для українських загальнонаціональних новин (тим більше, що страусів вже багато років вирощують і в ряді інших господарств України).

Оригінальна тема випуску - проблемний сюжет Х.Лебідь про те, що в Херсоні незабаром подорожчає вода для населення. Не вистачає бліців населення (тим часом, в сюжеті і в синхроні чиновника є розмірковування про те, як сприйме підвищення населення). Разом з тим, цю тему поки що помітили лише “Факти”.

З важливих подій дня у випуску НЕ повідомляється про останню заяву Президента по ЄС, НЕ повідомляється про масову акцію таксистів у Львові.

ТСН (Студія 1+1) 19.30

В топ-випуску винесено усні інформаційні повідомлення про голодування шахтарів Львівщини та акцію протесту львівських таксистів.

Фактична помилка в анонсі: “США та Велика Британія готові на компромісний варіант іракської резолюції. Росія заявляє, що його підтримає” (РФ голосуватиме проти нового проекту).

Сюжет про підробки товарів подано з запізненням – більшість каналів давали всю наявну в сюжеті інформацію минулого четверга.

У випуску – багато цікавих оригінальних тем: проблеми гуманітарно-естетичного колегіуму в Прикарпатті (сюж. А.Пасс), проблеми з забудовою заповідних земель Херсонеса (сюж. О.Таран), шевченківські читання в Пирогово (сюж. С.Ясинського), 50-річчя Тараса Петриненка (сюж. К.Грубича), Індія – криваві сльози ікони (сюж. М.Воронович).

Подробности (Інтер) 20.00

Топ-темою випуску є іракська криза. В сюжеті О.Коваля докладно і збалансовано подано всю важливу інформацію.

Розпливчатість посилання в усному інформаційному повідомленні про те, що Кувейт вивозить з країни свій золотий запас: “как утверждает одна из газет” (не вказано навіть, газета якої країни).

Незбалансованим і неповним є сюжет Ю.Селіванова по “Укрзалізниці”. Для якісного дослідження проблеми є недостатнім будувати сюжет лише на бліцах пасажирів. Необхідно було надати слово представникам “Укрзалізниці”.

Оригінальні теми випуску: репортаж В.Семенюк про приліт до Москви українців з Багдада (в сюжеті доцільним було б титрувати досить великі синхрони), сюжет Л.Харшана про проблеми ПТУ в Житомирі, сюжет В.Хмельницької про виставку воскових фігур в Дніпропетровську.

Мовні помилки: в сюжеті Т.Карпенко у синхроні “Я поинформировал украинского министра” (українізм, правильно: “проинформировал”), в студійному тексті “городского головы” (українізм).

З важливих інформацій НЕ повідомляється про останню заяву Президента по ЄС, а також не згадується про перший день Великого посту.

Новини (Перший Національний) 21.00

Топ-темою випуску став сюжет О.Скотникової – звіт про поїздку Президента до Словаччини. В досить довгому синхроні Кучми – операторська помилка (В.Мельник) – не викадрувано мовця, подеколи ньюзмейкер “вивалюється” з кадру.

Матеріал про подарунки Донецької влади багатодітній сім’ї (сюж. Л.Співак) подано з запізненням – ряд каналів подавали цю новину минулого четверга (коли був інформаційний привід).

Оригінальні теми випуску: сюжет Л.Співак та О.Фоменка про перше дослідження Шевченкового родоводу, сюжет В.Макарова про хрест в дереві.

З важливих новин дня НЕ відстежено розвиток ситуації на львівській шахті.

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЗА 10 березня

З точки зору повноти та доступності викладу про навколоіракські новини коректно повідомили ТСН та Подробности. У випусках інших каналів бракувало окремих концептуально важливих моментів, або необхідних пояснень чи супутних даних.

11 БЕРЕЗНЯ (вівторок)



Репортер (Новий канал) 19.00

Топ-тема випуску – страйки: транспортники в Запоріжжі (сюж. В.Корсунського і М.Бондар), таксисти Львова і шахтарі Луганська та Червонограда (усні повідомлення під відео). Помилка в підводці до першого сюжету, підводка закінчується словами: “Розповідає Марія Бондар” – далі сюжет начитано чоловічим голосом.

Оригінальна тема випуску – сюжет В.Павлюка про багатодітні та парубоцькі села Волині.

У випуску НЕ відстежено розвиток теми конфлікту навколо приміщення фундації “Україна – США” (водночас про початок цього конфлікту минулого тижня повідомляв лише Репортер).

ТСН (Студія 1+1) 19.30

Топ-темою випуску обрано новини в справі Гонгадзе (сюж. Артема Шевченка). В тексті твердиться: “...на лаві підсудних прокурор та слідчий Таращанського р-ну, які заплутували справу” – тим часом, доки судом не доведено, коректно казати: “яких звинувачують в тому, що вони заплутували...”

Оригінальні теми: з усіх розглянутих випусків лише ТСН повідомив про підтоплення цілого мікрорайону Дніпропетровська (сюж. О.Усенко) та про початок повені на Херсонщині. Подробности (Інтер) 20.00

Топ-тема – страйк транспортників Запоріжжя (сюж. О.Геращенко). Не є нейтрально-новинним текст: “Судя по всему, гендиректору “Запорожэлектротранса” мало знакомо понятие безденежье. Валерий Терентиевич считает, что люди не совсем голодают...” при цьому в сюжеті нема синхрону вказаного ньюзмейкера. Крім того, в сюжеті стверджується, що виділений містом 1 млн.гривень “руководство предприятия не торопится отдать людям”. За повідомленнями інформагентств та всіх інших телеканалів, від цієї часткової виплати транспортники відмовилися самі, вимагаючи повного погашення боргу.

В сюжеті А.Васильєва зі Львова фактично стверджується, що акція протесту таксистів почалася цього дня (у вівторок), а не напередодні (текст стендапа: “Сегодня центр Львова напоминал стоянку таксомоторов (...) Так таксисты начали свою акцию протеста”).

В сюжеті О.Маркитан з Херсону не представлено точку зору транспортників на ті закиди, які їм висунуто цим матеріалом (лише синхрон водія маршрутки і з приводу лише одного із кількох закидів, притому другорядного).

Сюжет М.Сороки про день уряду в ВР не містить новини, об’єктивної чи важливої інформації (уряд та парламент обговорювали проблему дитячого відпочинку, – власне, все, про що йдеться в сюжеті).

Сюжет А.Онищук з “гарячої лінії” Папієва змонтований виключно на “паркетних” планах.

Матеріал про низьку якість і велику кількість підробних товарів (сюж. Т.Говді) Подробности подають із ще більшим запізненням, ніж ТСН (власне інформація четверга попереднього тижня).

Невдала спроба збалансувати поданий напередодні однобічний матеріал по “Укрзалізниці”: в понеділок у сюжеті Ю.Селіванова йшлося про те, що за різну якість обслуговування пасажири мають платити однакові гроші, в сюжеті ж В.Левицької йдеться лише про добру роботу “Укрзалізниці”.

Оригінальний матеріал – репортаж М.Ясинської з Литви, яка цього дня святкувала день незалежності.

Новини (Перший Національний) 21.00

Топ-тема випуску – результати експертизи “таращанського” тіла. Подано лише усним повідомленням під відео і синхроном.

В повідомленні про намір уряду підвищити пенсії надано неінформативний синхрон Папієва (це припустимо в сюжеті, але є помилкою, коли в випуску наводиться окремий синхрон).

В сюжеті М.Ангелової не виділено єдиної теми. В результаті з контексту випливає, що політична реформа, запропонована президентом, напряму пов’язана з розв’язанням бюджетних проблем областей.

В сюжеті Б.Барбіла подано надто часткову, як для загальнонаціональних новин, проблему (черга на пропускному пункті через те, що вантажівкам не вистачає терміналу).

Усне повідомлення про страйк запорізьких транспортників ілюстровано невідповідним відео (архівні загальні плани міста), – найімовірніше, редакція спрацювала неоперативно.

Факти (ICTV) 21.45

Топ-темою випуску є страйк транспортників у Запоріжжі. Сюжет про це О.Зозулі – не є збалансованим (подано лише точку зору транспортників, не надано слово керівникам міста).

Оригінальні теми випуску: в сюжеті С.Швеця (з “серії” про місцеве самоврядування) докладно пояснено проблеми з формуванням місцевих бюджетів. Сюжет О.Тамбієвої про оригінальний театр у Харкові. Лише Факти повідомили про самогубство офіцера військової прокуратури.

Мовні помилки: “ЄК оприлюднила стратегію стосунків з державами...” (в студійному тексті) Тут належало б вжити слово “відносин”, “стосунки” – це коли йдеться про взаємини між людьми). “Законодавча база не дозволяє прогодуватися найбагатшим містам” (в сюж. С.Швеця). Належало б вжити, наприклад: “не дає змоги”.

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЗА 11 березня

Дуже по-різному телеканали подали тему остаточного встановлення належності “таращанського” тіла Г.Гонгадзе і все, що з цим було пов’язано. З огляду на резонансність, суперечливість і політичну вагу цієї кримінальної справи – тема була чи не найважливішою цього дня. Але повноцінні сюжети цій темі присвятили лише Репортер та ТСН. На чільне місце у своїх випусках її поставили лише ТСН та Новини УТ-1. Новини і Подробности процитували єдиного з ньюзмейкерів по цій події – Шокіна. Подробности подали новину взагалі наприкінці випуску, а Факти присвятили події лише коротке усне повідомлення.

Репортер, Подробности і Новини не повідомили в своїх випусках про те, що з Іраку виїхав останній українець (повірений). Це слід вважати помилкою, оскільки тему евакуації українців до цього моменту всі три канали ретельно відстежували.

Ще кілька новин з тих тем, що їх канали відстежували раніше, не були повідомлені цього дня: 1) Кочаряна офіційно визнано президентом Вірменії; 2) Кабмін зробив подання на звільнення Бондаря та Гончара (повідомили лише Подробности). Крім того, ще три події цього дня заслуговували на увагу: 1) Президент своїм указом істотно змінив повноваження керівників Адміністрації; 2) Президент втретє наклав вето на закон, який передбачав право громадян оскаржувати в судах рішення органів влади; 3) Мінпраці оприлюднило суму минулорічної середньомісячної зарплати українців.

12 БЕРЕЗНЯ (середа)



Репортер (Новий канал) 19.00

Топ-теми випуску – смерть Я.Стецько (сюж. В.Павлюка і К.Лебедєвої), вбивство З.Джинджича (сюж.В.Зорі).

У сюжеті Л.Яворівської з проблем навколо українського батальону РХБЗ не зазначено, що по фінансуванню К.Паскуаль висловлювався не в середу, а напередодні.

Оригінальна тема: дослідження (сюж. В.Карайчевої) про якість питної води в Україні.

З важливих тем дня у випуску НЕ згадується тема статусу України щодо ЄС (тим часом, цього дня тема активно коментувалася компетентними ньюзмейкерами).

ТСН (Студія 1+1) 19.30

Топ-теми випуску – смерть Я.Стецько (сюж. О.Шилка), вбивство З.Джинджича (сюж. С.Коркушка). Перший сюжет подано до ефіру з запізненням, з іншого боку – лише журналіст ТСН не обмежився архівом та коментарями в парламенті, а побував на робочому місці покійної і поспілкувався з колегою покійної по партії. Мовна помилка (в сюжеті С.Коркушка): “...був на чолі процесів, що призвели до повалення режиму Мілошевича” (слово “призвести” використовується лише коли йдеться про негативні наслідки, слова “привести”, “спричинити” – про будь-які наслідки).

Оригінальні матеріали випуску: глибоко й компетентно досліджено проблему небезпеки малярії для українських вояків у Кувейті (сюж. О.Загородного), подано інформацію про акцію протесту оппозиції в Мінську. Лише ТСН продовжує ретельно стежити за підтопленнями та повенями, які починаються в різних регіонах країни.

У випуску НЕ повідомляється про такі важливі новини, як розвиток ситуації зі страйком транспортників у Запоріжжі та акцію протесту чорнобильців у Києві.

Подробности (Інтер) 20.00

Топ-теми випуску – вбивство З.Джинджича (щоправда, лише усне повідомлення під відео) і смерть Я.Стецько (сюж. А.Образцової).

Фактично неточно подано інформацію з Запоріжжя: “несмотря на объявленную бессрочную забастовку, четыре машины из первого парка вышли на маршрут” (на маршрути вийшла половина трамваїв та тролейбусів міста).

Фактична неточність в повідомленні про акцію протесту “чорнобильців”: “требовали, чтобы министр объяснил”, в той час, як пікетувальники чітко вимагали не пояснень, а відставки міністра Г.Реви.

Оригінальні теми випуску: про проблеми етнічних українських меншин у Словаччині (сюж. І.Чижова) та Польщі (сюж. В.Ковача), про проблеми “ліквідаторів-чорнобильців” в Росії (сюж. Ю.Першикова).

НЕ повідомлено у випуску: про урядову інтервенцію на ринку зерна (а цю тему Подробности протягом останніх тижнів висвітлювали дуже ретельно).

Новини (Перший Національний) 21.00

Топ-тема випуску – смерть Я.Стецько (сюжет Л.Заболотної та М.Васильєвої). Сюжет неправомірно починається інформацією про хвилину мовчання в парламенті та про співчуття Президента. Крім того, інформація про співчуття Президента неправомірно дублюється у студійній відводці від сюжету.

В інформації з пікету “чорнобильців” не зазначено вимоги відставки міністра – проблему “звужено” (зведено до традиційних невиплат грошей та зміни назви міністерства).

Оригінальні теми: сюжет В.Весілика про можливість катастрофи на Одещині – прориву дамби на лимані.

Лише Новини подали актуальну інформацію про те, що заступник голови АП Білокінь вважає завищеними правоохоронцями показники розкриття злочинів (інформація суспільно важлива, крім того, цікава в контексті останніх самогубств правоохоронців в Черкасах).

Факти (ICTV) 21.45

Топ-тема випуску – смерть Я.Стецько. В сюжеті А.Макаренка і В.Сороки не концептуальним є вибір синхрона Д.Табачника.

Грубим порушенням новинних стандартів є невідділений від фактів коментар ведучої в інформації про статус України щодо ЄС. Цитата: “Якщо перекласти дипломатичну мову на звичайну, - то це можна порівняти з дівчиною, яка відмовляє женихові. Ти хороший хлопець, але поки не відповідаєш моїм стандартам. Коли в тебе буде інший рівень доходів, ти зміниш своє ставлення до людей і визнаєш мої цінності, тоді й обговоримо, чи варто нам жити разом” (до того ж, таке порівняння не відповідає ситуації, яку саме порівнюють).

З оригінальних тем – в серії сюжетів С.Швеця про самоврядування на прикладі скандалу з територіальною приналежністю Вишгороду досліджено тему розподілу владних повноважень різних рівнів. З іншого боку, вже в другому сюжеті з цієї серії твердиться про те, що “саме територіальні громади є наріжним каменем місцевого самоврядування” без чіткого визначення терміну територіальної громади і без пояснень механізму впливу громади на місцеву владу.

Найдокладніше з-поміж усіх каналів досліджено тему доступу до банківської таємниці (сюж. Т.Пруднікової) НЕ повідомляється у випуску про акцію “чорнобильців”.

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЗА 12 березня

В сюжетах на смерть Я.Стецько у багатьох каналів спогади депутатів недоречно титрувалися з зазначенням фракційної приналежності. Це могло б бути виправданим, лише якби автори сюжетів намагалися цим підкреслити однаково поважне ставлення до померлої з боку різних – полярних – політичних сил. Для цього ж політичний спектр не був досить представлений (за винятком хіба що сюжету Подробностей, де представлено одного чітко лівого й одного чітко правого політиків).

В повідомленнях про планований новий статус України щодо ЄС практично всі канали згадують в переліку “сусідів” лише Росію, Молдову та Білорусь, і не згадують про “південнобалканські та деякі африканські країни”, якими продовжується цей список.

Подробности, Новини і Факти не повідомили про заяву посла Ірака в Україні.

З усіх каналів лише Репортер коротко повідомив про появу в Західній Україні другої фальшивої листівки начебто від імені Ющенка. Тим часом, ця явно неординарна і скандальна тема, яка матиме продовження, - за усталеними професійними стандартами потребувала б журналістського розслідування. Жоден з каналів у вечірніх випусках не повідомив про доручення Генпрокуратурі розібратися з листом міліціонерів Черкаської області зі звинуваченнями на адресу генерала Кочегарова (лише Репортер повідомив про це, але не в праймівському випуску).

З інших тем, які заслуговували на увагу цього дня, але не повідомлялися жодним з телеканалів, можна згадати: 1) указ президента про призначення верівника та членів спостережної ради НТКУ (Табачник, Васильєв), 2) США та РФ підписали угоду про закриття трьох атомних реакторів в Росії; 3) два вбивства бізнесменів (з ознаками замовних) протягом доби в одній області – Дніпропетровську та Кривому Розі; 4) “президентський” рейтинг, оприлюднений Інститутом політики.

13 БЕРЕЗНЯ (четвер)



Репортер (Новий канал) 19.00

Топ-тема – іракська криза (сюж. В.Мжельського). Невиправдана саме така топ-тема, оскільки принципових зрушень і подій за нею цього дня не було. Водночас була велика кількість суто “українських” тем, які заслуговували першого місця у випуску, і навіть продовження сербської тематики цього дня було ситуативно актуальнішим за іракську.

В сюжеті В.Карайчевої та І.Павленок про відключення тепла в кількох містах Дніпропетровщини бракує бліців жителів (важливих фігурантів події).

Оригінальні матеріали: репортаж З.Бутирського з Сирії (як сусідки Іраку) і розповідь про миколаївського дивака, що винайшов принципово новий тип двигуна (сюж. В.Корсунського і О.Токаренко).

У випуску НЕ повідомляється про дві резонансні новини: самогубство військового прокурора і бюджетний скандал. Крім того, нема повідомлень про важливі новини з тих тем, за якими Репортер стежив раніше: закінчили страйк транспортники Запоріжжя, закінчили голодування шахтарі Львівської області, керівництво МНС домовилося з “чорнобильцями”. Не повідомляється новина про стан здоров’я генерала Кочегарова, озвучена на прес-конференції Єпура (яку журналісти Репортера знімали). Крім того, Репортер (єдиний з усіх каналів) до цього дня не звернув уваги на початок повеней у різних регіонах України.

ТСН (Студія 1+1) 19.30

Топ-тема випуску – сюжет О.Шилка про самогубство військового прокурора. Цього дня розібратися в цій резонансній новині спробував лише ТСН.

НЕ повідомляється про підсумок страйку запорізьких транспортників, про домовленість керівництва МНС з “чорнобильцями”, про готовність уряду до безпрецедентного зниження податку на дохід фізичних осіб.

Подробности (Інтер) 20.00

Топ-тема випуску – скандал навколо бюджету (сюж. А.Образцової). В сюжеті про проблему з хлібом А.Лук’яненка порушено логіку розвитку подій. По ситуації сьогоднішнього дня даються відповіді тижневої давнини (хоча ситуація протягом тижня розвивалася). Крім того відразу дві помилки в синхроні Рижука: технічна – мовця не представлено й не титровано, і фактична – титр “27 февраля”, в той час, коли інтерв’ю відбулося 4 березня (до того ж саме цю дату видно на студійному моніторі).

Оригінальна тема від Російського бюро “Інтера” – дослідження стану й перспектив російсько-американських відносин в контексті іракської кризи (сюж. В.Семенюк). Щоправда, в сюжеті використано неналежну (емоційно зафарбовану) лексику для означення: “...что выиграет Москва от своего упрямства”. Важливі проблеми піднято в сюжеті І.Юсупової про обмеженість можливостей для підлітків – випускників дитбудинків і в сюжеті В.Хмельницької про незадовільний стан Дніпропетровського театру опери та балету.

У випуску НЕ повідомляється про велику кількість суспільно важливих новин дня, або новин, які раніше відстежувалися програмою і мали цього дня значний розвиток: 1) самогубство військового прокурора, 2) новина про стан здоров’я генерала Кочегарова, 3) відставка черкаської мерії, 4) припинення страйку шахтарів на Львівщині, 5) припинення страйку запорізьких транспортників, 6) домовленість між МНС і “чорнобильцями”, 7) відключення тепла в кількох містах Дніпропетровщини, 8) початок повеней у різних регіонах країни.

Новини (Перший Національний) 21.00

Топ-тема випуску – доручення Президента Генпрокуратурі щодо проблем зернового ринку (усне інфповідомлення під відео).

Мовна помилка в сюжеті Л.Сивак: “розвиток економічних стосунків” (належить використовувати “відносин”, “зв”язків”).

Важлива оригінальна тема (лише Новини вирішили її дослідити з-поміж усіх телеканалів) про небезпеку втрати єдиної україномовної газети в Криму (сюж. Т.Гураль).

З важливих тем НЕ повідомляється про самогубство військового прокурора, стан здоров’я Кочегарова, відставку мерії в Черкасах і про відключення тепла в містах Дніпропетровщини.

Факти (ICTV) 21.45

Топ-темою випуску обрано початок повеней по областях України (цілий блок матеріалів).

Інформативно неповна думка – в тексті ведучої: “МНС запевняє, що за показниками радіації Дніпро в 20 разів чистіший, ніж міг би бути” (не вказується “коли”, “якщо б” чи “за яких умов” він міг би бути саме таким).

Мовна помилка в студійному тексті “Україна не потребує зовнішніх займів” (це русизм, належить казати “позик”).

У випуску НЕ повідомляється про такі важливі теми: скандал навколо бюджету, загострення ситуації на ринку зерна і доручення Президента Генпрокуратурі, припинення голодування шахтарів, домовленість між МНС та “чорнобильцями”, відключення тепла в містах Дніпропетровщини.

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЗА 13 березня

В повідомленнях про бюджетний скандал лише Новини та Подробности чітко зазначили, що “Наша Україна” і П.Порошенко відкидають звинувачення в фальсифікації.

В повідомленні про відставку міськвиконкому Черкас лише Факти згадали про партійну приналежність екс-мера і нинішнього виконувача обов’язків, що є контекстуально важливим для новини такого характеру.

З усіх каналів лише Репортер повідомив про винесення вироку організатору погрому синагоги (власне про погром свого часу практично всі телеканали розповідали дуже докладно).

14 БЕРЕЗНЯ (п’ятниця)



Репортер (Новий канал) 19.00

Топ-тема – серійний вбивця в Бердянську (усне повідомлення під відео).

НЕ повідомляється в випуску про численні повеневі ситуації в багатьох регіонах країни.

ТСН (Студія 1+1) 19.30

Топ-тема – серійний вбивця в Бердянську (телефонне повідомлення В.Саричева).

Неповно і некоректно подано позицію Порошенко по скандалу навколо держбюджету (довгий синхрон ньюзмейкера містить не концептуально важливі пояснення, а другорядні речі), – зокрема не повідомлено, що Порошенком спростовується власне факт фальсифікації.

Подробности (Інтер) 20.00

Топ-тема випуску – заяви Кучми стосовно політичної реформи (сюж. Л.Задорожної). (Усне повідомлення про бердянського вбивцю подано перед анонсом, – при цьому інформація неповна і неілюстрована).

У сюжеті М.Сороки про скандал навколо бюджету в журналістському тексті не дотримано нейтрального тону викладу інформації.

Оригінальна тема випуску: сюжет І.Ісаченко з Донецька про те, що кулею з військового полігону поранено місцевого жителя.

Новини (Перший Національний) 21.00

Топ-тема випуску – заяви Президента в Харкові (сюж. О.Скотникової). Не всі концептуальні заяви Президента подано, натомість подано ряд менш значущих заяв.

Викладення теми про скандал навколо бюджету – не вибудувано по-новинному (спочатку йдуть реакції – окремими синхронами, вже потім – подія сьогоднішнього дня сюжетом).

У підводці до сюжета про недоброякісну продукцію комбінату “Злагода” в Дніпропетровську стверджується, що порушення виявила СБУ (з наявної інформації – прокуратура області).

Оригінальна тема – сюжет С.Лавренюка про впровадження в Луганську ефективних автономних опалювальних систем.

Факти (ICTV) 21.45

Топ-тема випуску – підтоплення в багатьох областях країни (сюж. О.Гламазди і С.Ковбиці). В усному повідомленні з позначенням на карті різних областей текст істотно не співпадає зі змінами по відео.

Повідомлення про бердянського серійного вбивцю проілюстроване вочевидь невідповідним відео (оперативне відео з торішньою датою).

Оригінальна тема випуску – сюжет Л.Дудки про початок прем’єрного сезону в Національній опері.

НЕ повідомляються новини цього дня щодо кризи на зерновому ринку України.

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЗА 14 березня

В повідомленнях про бердянського серійного вбивцю найоперативніше і найдокладніше спрацювали Репортер (бердянське відео) і ТСН (телефонне повідомлення місцевого кореспондента). Решта каналів обмежилася переказом інформації, відомої зі стрічки інформаційних агентств.

Матеріали щодо можливої фальсифікації бюджету найкоректніше подали Репортер і Факти (без категоричності тверджень неперевіреної на цей момент інформації, недоведених звинувачень і з відносно точним відтворенням точки зору Порошенка). Водночас усі канали проігнорували (або принаймні чітко не формулювали) той факт, що проблема полягає насамперед у відмінностях між стенограмою і аудіозаписом засідання, тому необов’язково підозрювати в цьому саме голову бюджетного комітету. Жодний з каналів не зробив логічного в цій ситуації кроку – не спробував поспілкуватися з працівниками секретаріату ВР (тобто тими, хто безпосередньо займається створенням стенограми засідання).

Лише Репортер повідомив про те, що зміст записок генерала Кочегарова потрапив у пресу, попри те, що графологічної експертизи цих записок не проведено. Також лише Репортер повідомив про те, що відправлені у відставку чиновники Черкаської мерії мають намір подати до суду. Обидві теми – важливі і резонансні – відстежувалися раніше всіми каналами, отже про новини в розвиток цих тем належало повідомити й цього дня.

Лише ТСН подав інформацію по новій важливій темі – небезпека спалаху ротовірусних інфекцій на Одещині, і інформацію продовження резонансної теми тижня – прокуратура перевірятиме рух коштів Запоріжелектротрансу, де є підозра про нецільове використання грошей, що призначалися на зарплати транспортникам.

Жодна редакція цього дня не повідомила про новини в двох резонансних темах останніх тижнів: 1) заява НПГУ, що на шахтарів “Бендюзької” чиниться тиск, 2) заява М.Потебенько про відсутність конфлікту з С.Піскуном.

Крім того, канали не дали цікавої поточної статистики Держкомстату про продовження скорочення населення і про зростання ВВП в лютому.

15 БЕРЕЗНЯ (субота)



Факти (ICTV) 18.45

Топ-тема випуску – загибель шахтаря в Дніпропетровській області (усне інф.повідомлення).

На повідомленні про день захисту прав споживачів відео не співпадало з текстом (про Кенед
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1585
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду