Конфлікт між львівською міліцією й цивільними журналістами не вичерпано

29 Жовтня 2002
1211

Конфлікт між львівською міліцією й цивільними журналістами не вичерпано

1211
24 жовтня приміщення редакції інтернет-видання УМВС „Антитерор”відвідало біля 30 правоохоронців: наряд міліції та працівники управління карного розшуку, дільничні інспектори й інспектори ДАЇ та навіть підрозділ „Беркуту”. Як вже повідомляла „Детектор медіа”, у Львові виник конфлікт між УМВС України в області та журналістами, що працювали у інтернет-виданні УМВС „Антитерор” (www. anty-teror. lv. ukrtel. net). Стежачи за цими подіями, "Детектор медіа" зібрала всю доступну на сьогодні інформацію.
Конфлікт між львівською міліцією й цивільними журналістами не вичерпано
Сайт цей було відкрито 15 жовтня минулого року для висвітлення роботи правоохоронних органів регіону. 24 жовтня цього року з 14 години дня приміщення редакції видання (у будівлі УМВС), де були всього три працівниці редакції, відвідало біля 30 правоохоронців: наряд міліції та працівники управління карного розшуку Галицького району, дільничні інспектори та інспектори ДАЇ та навіть підрозділ „Беркуту”, зокрема, прийшли й представники фінансового відділу та керівництво Другого відділу УМВС. Саме цей відділ прийшов вилучати редакційні комп’ютери. Журналісти до такого візиту вже були готові: до цього їм зателефонував невідомий працівник міліції і повідомив досить коротко: дівчата, вас ідуть арештовувати. Журналісти терміново скликали колег, інші дзвонили адвокатам, паралельно намагаючись врятувати архів редакції. Зоряна Іленко, до 31 жовтня цього року ще працівник редакції „Антитерору”:

- Протягом цього періоду ми працювали загалом досить нормально, без якихось застережень. Однак, 16 жовтня ми поставили на сайт постанову про порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми. Хочу зауважити, сайт взагалі не має жодного політичного підтексту, і ми це зробили тільки тому, що цей факт є цікавим для сайту, специфікою якого є інформація правового характеру.

Звичайно, багато хто з львівських журналістів передрукували цю постанову з посиланням на наш сайт. Тоді до мене зателефонував начальник УМВС у Львівській області Василь Рябошапка, запросив у свій кабінет, і там у доволі брутальній формі запропонував цю інформацію терміново зняти. Ми це й зробили у п’ятницю. Але вже наступного понеділка в обід я особисто отримала повідомлення про те, що я звільнена з роботи, оскільки в мене закінчилась угода з УМВС. 22 жовтня про своє звільнення дізналася редактор сайту Ірена Тершак, хоча офіційно вона була у відпустці до 28 жовтня.

Безпосереднім нашим керівником був пан Рябошапка, але він відмовлявся з нами спілкуватися. Врешті, коли перекладачу нашої редакції Надії Денисенко довелося брати довідку у відділі кадрів, один з керівників цього відділу Олег Баранюк пояснив, що „нашої структури, як такої, немає і не існувало ніколи”. Нам повернули порожні трудові книжки без будь-яких записів. Пан Баранюк наголосив, що ми пишемо не те, що потрібно керівництву, і вони змушені нас звільнити, щоб на це місце взяти зовсім інших людей. 24 жовтня тільки після восьмої вечора ми з’ясували, що існує розпорядження УМВС, згідно з яким група журналістів сайту „Антитерор” припинила свою діяльність, тому до редакції прийшли вилучати оргтехніку. Але міліціонери заодно почали порпатися у наших власних речах. Фактично, це був обшук, хоча вони це й заперечують. Після чотиригодинних перемовин, у тому числі й за участю адвокатів, журналісти добилися лише одного - можливості скопіювати із системного блоку свої власні матеріали. Ранком у п’ятницю до редакції прийшла нова комісія, що почала складати акти ревізії та вилучення товаро-матеріальних цінностей. За словами Василя Рябошапки, закриття сайту - це проблема фінансів і кадрів. Коментуючи вищезгаданий конфлікт, інспектор прес-служби Львівського УМВС Олександр Прокопчук зазначив у газеті „Поступ”, що заяви журналістів „Антитерорру” про порушення їх права на свободу слова і політичний тиск є безпідставними, оскільки основною і єдиною причиною звільнення журналістів є розпорядження УМВС України, за яким усі журналісти, що працюють в силових установах, повинні бути працівниками цих установ. Відповідно до цього розпорядження усі цивільні журналісти повинні бути звільнені. Однак журналісти обурені тим, що керівництво УМВС, як мінімум, не попередило їх про розірвання трудової угоди за два тижні, як того вимагає Кодекс законів про працю. А також тим, що „працівники міліції хочуть перевести справу про перешкоджання діяльності журналістів і прояви політичної цензури у фінансову площину”, - зауважила Зоряна Іленко. Вони збираються у судовому спорі вирішити питання, чи були вони працівниками „Антитерору”. А також готують відкритого листа до облради з проханням створити комісію депутатів для вирішення цього конфлікту.

Ірена Тершак, екс-редактор сайту УМВС у Львівські області „Антитерор”:

- Щодо дій працівників міліції, то вони аргументують їх тим, що на території свого приміщення вони можуть робити обшук. Ми були працівниками УМВС у Львівській області. Ми маємо відповідні угоди. Тому, якщо виникає такий конфлікт, його має розслідувати відділ внутрішньої безпеки. Натомість провели обшук в наших приватних речах . Я оцінюю дії міліції, як перевищення службових повноважень. До речі, у повідомленні про моє звільнення „заднім числом” було вказано, що основною причиною розірвання трудових угод (тільки зі мною та Зоряною) є відсутність фінансування. У діях міліції є якась невідповідність, оскільки прес-служба розповсюдила повідомлення про інші причини нашого звільнення - розпорядження УМВС про вимогу звільнити усіх цивільних журналістів. До речі, я з ним ознайомлена. Тому дії міліції щодо нас ми й розцінюємо як політичну цензуру.

Щоправда, у керівника УМВС України у Львівській області Василя Рябошапки на конфлікт журналістів та міліції інший погляд. Василь Рябошапка, генерал-майор міліції, начальник УМВС України у Львівській області:

- Тут немає ніякого конфлікту. Півтора року тому ми запросили на роботу журналістів, щоб вони створили інтернет-сторінку для нашого управління. Вони працювали у нас по трудовій угоді. Але зараз у нас немає достатньо коштів, аби оплачувати роботу журналістів. Тому інтернет-сторінку будуть утримувати штатні працівники нашого прес-центру. Ми направили цим журналістам лист з подякою за те, що вони для нас працювали, і вибачилися за те, що ми не можемо їм платити. - Журналісти нам повідомили, що конфлікт розпочався після того, як вони оприлюднили на сайті постанову про порушення кримінальної справи проти громадянина України Леоніда Кучми. І що Ви, начебто, брутально з ними говорили. Чи так це?

- Ні, це абсолютно не так. Вони друкували усю інформацію. Постанову про порушення кримінальної справи проти Л.Кучми було опубліковано, крім нашого сайту, у цілому ряді видань. А конфлікт, можливо, виник тому, що вони забрали комп’ютер, назвавши його їх інтелектуальною власністю. Щоправда, потім повернули. І я взагалі жінкам не грублю, тим паче, що Зоряна дуже тендітна жінка і ми з нею дуже дружимо. Крім того, я ніколи на одинці не мав з нею бесіди, як вона про це говорить, у нас була бесіда про роботу сайту, і я попередив її у присутності декількох людей, що ми розірвемо співпрацю з журналістами.

- Журналісти апелюють до того, що трудову угоду було розірвано „заднім числом”...

- Вони сьогодні в газеті сказали, що звернуться до суду, це правові стосунки, і суд їх вирішить.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1211
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 593
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду