„Однако”...- сказав Міхаїл Лєонтьєв

28 Жовтня 2002
929

„Однако”...- сказав Міхаїл Лєонтьєв

929
Цензура каналу „ОРТ Міжнародне” перервала власного „оракула” на півслові Цензура каналу „ОРТ Міжнародне” перервала власного „оракула” на півслові
„Однако”...- сказав Міхаїл Лєонтьєв
„ОРТ Міжнародне” сьогодні – єдиний російський канал, який я, мешканець Києва, маю змогу легально переглядати через міські кабельні мережі. Трагічні події у Москві мобілізували телекомпанію: вона оперативно перебудувала інформаційне мовлення, видаючи в ефір екстрені новинні випуски мало не щогодини. Якщо припустити, що терористи в театральному центрі мали змогу дивитися „ОРТ-М”, то безславний фінал їхньої „місії” виглядає цілком логічно. Починаючи від перших повідомлень про захоплення заручників, канал свідомо заспокоював, навіть „заколисував” громадську думку: мовляв, влада налаштована на діалог, ось Путін з Лужковим та Примаковим говорять про компроміс, про врятування людських життів...

З точки зору державних інтересів це, мабуть, правильно: коли країна у стані сильного стресу, снодійне їй не зашкодить. Але ось у суботу світ прокинувся з новиною: об’єкт на Дубровці взято штурмом! „ОРТ-М” знову і знову демонструє кадри: нічна стрілянина біля входу, вбиті терористи на стільцях у глядацькій залі... І вкотре повторює свою версію подій: влада готувалася до переговорів, але терористи першими відкрили вогонь (варіант – почали вбивати заручників), тож спецпідрозділи змушені були... Хоча кожен, хто хоч раз дивився кіно про терористів, знає: перше, що робить командир спец підрозділу у подібних випадках – негайно готує свої війська до жорстких силових дій! І, отримавши команду „згори”, миттєво їх розпочинає! Тоді навіщо велика й серйозна телекомпанія так наївно намагається виправдати особисте рішення Путіна провести операцію?

Причина стала зрозумілою пізніше, коли з різних джерел почали надходити дані про великі жертви серед заручників. Але і про жертви, і про факт застосування газу глядачі „ОРТ-М” вперше почули лише о 18.00. – тобто, аж через півдоби після проведення операції! Тоді, суботнього вечора, „ОРТ-М” фактично розпочало власну „спецоперацію”: іноземні, в тому числі українські ЗМІ, говорять про катастрофічне зростання кількості загиблих – російська телекомпанія про це просто мовчить; іноземні ЗМІ кажуть, що люди вмирають в лікарнях від „снодійного” газу – російська телекомпанія розповідає про летальні випадки через „серцеву недостатність”. Замість того, щоб назвати цей клятий газ справжнім іменем і розповісти про наслідки його застосування, „ОРТ-М” запрошує у студію... психолога. Безперечно, шокованій країні це теж потрібно, але ж люди передусім хочуть знати інше: чому „успішна операція” коштувала насправді так дорого?

Неділя, 21.00. за київським часом. Програма „Врємя” дає серію оптимістичних репортажів: ось колишні заручники вже виписані з лікарень, ось колектив мюзіклу „Норд-Ост” приходить до тями після дводобового кошмару... Про кількість жертв – те, з чого розпочинають новини усі телекомпанії світу! – знову ані слова. І лише десь на десятій хвилині випуску лікар, запрошений до студії, ніби між іншим каже: кількість жертв досягла вже майже 120 осіб. Причому половину з них досі не опізнано!!! У цей момент личико ведучої Єкатєріни Андрєєвої зніяковіло... Мабуть, про це з гостем студії попередньо не домовлялися...

Зрозуміло, що за часів Інтернету та супутникових антен „ОРТ Міжнародне” не може просто ігнорувати певні факти. Але потужна телекомпанія, максимально наближена до російської влади, як бачимо, послідовно намагається розташовувати ці факти на периферії глядацького сприйняття – як щось незначне і взагалі вторинне. Що блискуче проілюструвало того ж недільного вечора обличчя програми „Однако” – Міхаїл Леонтьєв.

Штатний „дебошмейкер” каналу почав з демонстрації статті „Газ-убийца” в газеті „Коммерсантъ”. „Кончайте, ребята!”- патетично загарчав ведучий. „Ну, зачем вам знать количество жертв? Вы что, можете им чем-то помочь?” Після цього з Леонтьєва посипалося, як з рогу словесного достатку: „зомбированные дебилы” (це про терористів), „наш друг Шрьодер” (це про Б.Нємцова, який висловився за продовження переговорів у Чечні). Дуже скоро настав момент очевидного авторського зриву: „... как сказал бендеровец (орфоепію збережено) – „бей жидов, спасай Россию!” До чого і для чого це було сказано, та ще й на каналі, який транслює свій програмний продукт зокрема на Ізраїль,- залишилося незрозумілим. Оскільки тут в істеричний спіч Леонтьєва негайно втрутилася цензура – і замість неголеного обличчя оратора на екрані раптово з’явилися кадри з якогось радянського фантастичного бойовика 50-х років, не заявленого у програмі (як потім з’ясувалося, це була „Таємниця двох океанів”). Важко сказати, хто саме натиснув кнопку „СТОП” – чи хтось із топ-менеджерів телекомпанії, а чи безпосередньо „рука Кремля”. Можна лише сказати, що це був чи не єдиний приклад позитивної, корисної цензури на каналі, що взагалі-то ставить собі за мету максимальне неінформування громадськості на теми, максимально незручні для влади. На каналі, який, схоже, готовий жертвувати власним рейтингом задля того, щоб, боронь боже, не впав „головний рейтинг країни” – президентський.

P.S. Усі мої сподівання на те, що зникнення Лєонтьєва – просто технічне непорозуміння, не справдилися. Перемкнувши у черговий раз на „ОРТ-М” у пошуках „Однако”, я побачив мужнього морського капітана. Він якраз говорив: „Товарищи матросы и офицеры! На нашем корабле орудовал враг! Перед побегом он мог заминировать лодку”.

P.P.S. Розповідаючи про "ОРТ Міжнародне" автор мав на увазі канал, який зараз уже називається "Первый канал (всемирная сеть)". Автор вибачається за допущену неточність.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
тележурналіст
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
929
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 593
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду