"Князь Тьми та Темників – 2 закінчення

11 Жовтня 2002
1017

"Князь Тьми та Темників – 2 закінчення

1017
Повторюсь, Темники – це сконструйований есдеками інструмент для „промивання мізків”. Це форма цензури та тиску на медіа. "Повторюсь, Темники – це сконструйований есдеками інструмент для „промивання мізків”. Це – одна з найсумніших реалій української журналістики. І в цьому сенсі мені не цікаво, якими словами виправдовує себе особисто і свій клан нині держчиновник Сергій Васильєв.
"Князь Тьми та Темників – 2 закінчення
Цей пан, здається, вже остаточно втратив відчуття реальності у своїх численних інтерв”ю та статтях. Васильєв – цинік, і тому не соромлячись називає нинішню українську пресу „сторожевым псом демократии” („КВ”, 9 жовтня ц.р.). Лише одне запитання: який із телеканалів України ви, Сергію Леонідовичу, маєте на увазі? Можливо, журналісти, політики й прості люди щось прогледіли? В який час дня і ночі, і на якій конкретно „кнопці” журналіст чи політик, незгодний з „політикою партії”, може висловити точку зору, альтернативну точці зору ТРК „Альтернатива”? Непорядно вважати свій народ лише електоральним бидлом і сировиною для минулих і майбутніх адмінстративних перемог. І у фірмовому стилі підміняти предмет розмови. Преса пише про реальні перед- і післявиборні Темники, а Васильєв розповідає, що очолюване ним Головне управління інформаційної політики АП, краще за УНІАН робить детальні прес-релізи, „то есть наш набор информационных поводов”. Знаємо ми ваші інформприводи! „В Киеве Всеукраинская организация "Тризуб" им. С. Бандеры проведет пресс-конференцию на тему: "Оппозиционность или терроризм?", на которой будут обнародованы результаты Всеукраинской пропагандистской акции "Октябрьский переворот и его последствия для Украины" и "По каким критериям будем выбирать депутатов". Интерпретация: будет роздана дополнительнo .Ответственный – Васильев”

Чималий досвід спостерігання зблизька за есдеками та їхніми позаштатними пропагандистами переконує: щоб вони не робили, скільки б грошей не вгатили в „піар”, однаково, як у відомому анекдоті, виходить кулемет... ЛІДЕР І ЙОГО ЖІНКИ Загальновідомо: чоловікові стільки років, на скільки виглядає його жінка. На скільки виглядає жінка Віктора Медведчука теж загальновідомо. Та, як кажуть друзі-галичани, менше з тим. Я про інших жінок і про те, як їх можна ви-ко-рис-то-ву-ва-ти! Спочатку темник від 9 грудня 2001 р. „Слухи о том, что СДПУ(О) собирается создать блок. Интерпретация: Задать вопрос Медведчуку – правда ли, что СДПУ(О) тоже намеревается создать блок? Медведчук отвечает: “Из всего политикума социал-демократы могли бы слиться в одном блоке разве что с женщинами”. І що з того вийшло? 10 грудня 2001 р. УНІАН. Лідер Соціал-демократичної партії України (об”єднаної) Віктор Медведчук спростував чутки про можливість блокування СДПУ (о) з іншими політичними силами під час парламентських виборів. „Блокуватись будемо тільки з жінками, адже це єдине, чого не вистачає соціал-демократам”. 11 грудня 2001 р. Політичне Інтернет-видання „PART.ORG”. «Из всего политикума социал-демократы могли бы слиться в одном блоке разве что с женщинами». Об этом сегодня заявил В. Медведчук, отвечая на вопрос журналистов о том, возможно ли блокирование СДПУ(о) с другими партийными структурами. При этом лидер СДПУ(о) не стал уточнять конкретно, что он имел в виду. Ранее партия исключала возможность блокирования с другими политическими силами”.

НАЇЗДИ НА КУЧМУ Це тільки в Римі Цезар і його дружина поза підозрами. У вітчизняній політиці немає нічого святого. Про те, як Темники визначають висвітлення діяльності Президента України Л.Д. Кучми, я вже писав (УП та Детектор медіа від 8.10. 2002). А зараз про те, як есдеки в своїх передвиборних інтересах не раз „опускали” Гаранта. „Литвин возглавил блок “За ЕдУ”. Очевидно, в Администрации Президента появится новый её глава. Интерпретация: Кучма повторяет ошибки Ельцина 95-го года. Тогда Ельцин создал блок Рыбкина и блок Черномырдина, думая, что они совместно возьмут до 40%, но проект потерпел крах. Очевидно, что Кучма не доверяет Кинаху и вообще ресурс доверенных лиц Президента уже исчерпан. Само собой разумеется, что Литвин не сможет совмещать должность в АП со статусом лидера блока. Литвин – непубличный политик, это “человек-знак”, а не “человек-имя”. „Состоится круглый стол на тему: “Социальные опросы в избирательной кампании: как избежать дилетантизма и фальсификации”. Проводит фонд “Демократические инициативы” и Социологическая ассоциация Украины. Интерпретация: задать вопрос с просьбой прокомментировать их же итоги опроса журналистов, по которому определены наиболее удачливые политики (Медведчук, Кинах, Горбулин) и наиболее неудачливые (Кучма, Кузьмук, Ющенко). Осветить ответ”. „Реакция политикума на информацию о встрече в США В. Ющенко с майором Мельниченко. Интерпретация: Кучма настолько слаб, что, несмотря на такие контакты, продолжает поддерживать Ющенко. И вообще, оказывается, Ющенко ехал в Америку не для встречи с Чейни, а с Мельниченко. (Тема для нейтральных СМИ и воскресных телепрограмм). Продолжаем ссорить Кучму с Ющенко”. “Именные” блоки. Интерпретация: Наша задача показать, что политический блок – это ошибка. Личность, стоящая во главе блока, гораздо более подвержена контрпропаганде, чем блок. Если “вытаскивается” на лидера “нечто”, то противопоставить что-либо будет трудно. Таким образом, выборы отдаются в руки Кучмы, у которого “нечто” есть на каждого. Кучма будет контролировать избирательный процесс. Говорим, что этот план разработан В. Литвином -- Д. Табачником. Последний через реализацию данной идеи хочет вернуться в большую политику”.

Хіба ця теза не з репертуару Юлії Володимирівни? Вікторе Володимировичу, з таким блискучим аналізом поточної ситуації – і чомусь не в опозиції?! Жарти жартами, але за першої ж можливості есдеки не відмовлялись копнути старого Акелу. Проте вони пам”ятають, що у нього є молоді й ще дуже сильні родичі. „В Украине пройдет открытие 3-го сезона программы "Музыкальный круиз" Фонда народного депутата Украины В. Пинчука. Концерт будет посвящен памяти Г. Логвина, скончавшегося художественного руководителя Днепропетровского камерного оркестра. Участвуют солист оркестра "Виртуозы Москвы" А. Уткин и лауреат международных конкурсов И. Четуев. Интерпретация: показать крупно. Пинчук - единственный из предпринимателей спонсирует настоящее искусство. Взять интервью у Пинчука”. Правду, отже, казав герой Валентина Ґафта у рязановській кінострічці „Гараж”: „это не продать, милочка, это значит предвидеть...”. „ЧЕЛОВЕК МЕНЯЕТСЯ”

Якби законодавці у кінці минулого року не відправили першого віце-спікера Віктора Медведчука у відставку, то Золотий Фонд Цензури України не був би збагачений такою цінною порадою вільній пресі.

„Начать акцентировать внимание на изменениях в поведении Медведчука. Появился без галстука, в гольфе, сменил цвет костюма, много улыбается, шутит. Человек меняется”. Тут інтерпретація не потрібна. Бо за кілька днів споживачі інформації відразу відчули: якщо в країні роблять щось добре – за це треба дякувати Віктору Володимировичу. І навпаки – за все зле має відповідати “малахольний” Ющенко. Або Тимошенко. Або Мороз. „Сбор подписей за отставку Виктора Медведчука. Интерпретация: Мы обеспокоены тем, что правые и левые собирают подписи. Нужна защита Медведчука – вспомнить укрупненно его деятельность на посту первого вице-спикера, сколько принято важных законов и т.п. Привязать весь позитив парламента времен ведения сессии Медведчуком ему лично. Будет подготовлена справка об эффективности деятельности Медведчука на посту первого вице-спикера. (отв. – Долженков). Вказаний у цьому Темнику як „відповідальний” Олег Долженков – на момент виборів був прес-секретарем соціал-демократів (об”єднаних). Незабаром після виборів він змінив місце роботи. Цитата з газети „Факты и комментарии” за 7 серпня 2002 р.: „Как говорится в сообщении агентства "Интерфакс-Украина", в начале августа было подписано распоряжение (керівника уряду Анатолія Кінаха– В.К.), согласно которому в Верховную Раду и Администрацию Президента откомандированы представители Министерства внутренних дел. Разработкой предложений по улучшению деятельности правоохранительных органов, а также решением проблем борьбы с преступностью и работой с правоохранительными органами в Администрации Президента будет заниматься прикомандированный капитан милиции Олег Долженков, а в Верховной Раде – полковник милиции Сергей Остапец. Правда, оба они оставлены в штате МВД”. „Отдельная линия для региональных СМИ – от источника в АП стало известно, что отставка Медведчука была разработана Банковой для того, чтобы заменить Медведчуком Кинаха на посту премьера. Медведчук для Первого, в отличие от Кинаха, – свой. То-то Кинах такой перепуганный. Медведчук сейчас раздумывает, но, судя по всему, вряд ли согласится. Ему это невыгодно, у него тогда будут связаны руки”.

„10-летие Всеукраинского референдума, подтвердившего Акт независимости Украины. Избрание Л. Кравчука первым Президентом независимой Украины. Интерпретация: сделать Кравчука героем. Всячески подчеркивать линию – “Кравчук – первый Президент Украины. Не Грушевский”. Взять интервью у историка, который это расскажет. В комментариях по событиям 91-го года Кравчук всегда говорит о Медведчуке. “Тогда было одно время, но сейчас – другое время, время таких, как Медведчук”. Набрать список простых позитивных доводов, почему это хорошо” „Отработка пакета материалов из российских СМИ о бизнес- и политической деятельности Ю. Тимошенко. Интерпретация: Тема долгоиграющая. Отбивать у неё наш электорат. Тимошенко – не “газовая принцесса” и не “леди Ю”. У неё нет романтического образа, она примитивная воровка, олигарх и богачка. Украла деньги, роскошествует за наши с вами кровные. У неё много недвижимости, ездит на дорогих машинах, летает на собственных самолетах – обнаглела. Вызвать зависть к её богатству”.
Не секрет, що „улюбленим” політиком Віктора Медведчука є його антипод і тезка Віктор Ющенко. Заради історичної правди треба визнати, що й останній має до візаві почуття напрочуд ірраціональні. Але Ющенко, слава Богу, ніколи не намагався нав”язувати свою точку зору суспільству і не „мочив” опонентів. Навіть коли був прем”єр-міністром і мав „адмінресурс”. Невдячні СДПУ(о)-шні Темники тим часом створювали далеку від правди реальність, прив”язуючи лідера „Нашої України” до катаклізмів, крові, бійок з міліцією, підвищення цін. „Катастрофа над Черным морем российского самолета (мова йде про ТУ-154, збитий українською ракетою – В.К.). Интерпретации: Окончательная интерпретация будет ясна после получения достоверной информации о причинах катастрофы. Вместе с тем, обязательно вытаскивать Ющенко с комментариями на данную тему.Комментариев наших лидеров не брать. В редакционных комментариях указывать на то, что в современном информационном пространстве, после событий 11 сентября, даже теракты воспринимаются СМИ достаточно обыденно. Это было одной из причин, в силу которых ситуация с самолетом стала мировой информационной сенсацией именно из-за ее необычности («украинская ракета сбивает русский гражданский самолет с гражданами Израиля на борту»)”. „В Киеве Старокиевский суд рассмотрит дело по обвинению членов УНА-УНСО в организации массовых беспорядков 9 марта. Интерпретация: Брать комментарии у Ющенко, Тимошенко, РУХовцев. Брать комментарии у разных членов блока «Наша Украина», показывать разность их позиций, отказ Ющенко от комментариев (как правило, Ющенко от комментариев отказывается). Необходимо всячески «отодвигать» Ющенко от «Нашей Украины», при этом его не критикуя”.

„Ющенко-тарифы. Интерпретация: В данной “пьесе” играют Ющенко, Кинах, Медведчук, Мороз. Мороза, намекая на Ющенко, спрашивать – почему вы пикетируете правительство Кинаха? Неужели непонятно, кто поднял тарифы? Муссировать тему, кто будет премьером после выборов – Ющенко или Кинах? Если станет премьером Ющенко, богатые станут богаче, а бедные беднее. Писать крупные форматы. Тема для областей Западной Украины”.


ОПЕРАЦІЯ „МАНІПУЛЯЦІЯ” Найближчих родичів респектабельного піару звуть Провокація, Маніпуляція та Фальсифікація. Укладачі Темників доволі майстерно поєднували правдиві факти зі своїм конкретно-політичним інтересом. „84 годовщина “Великой Октябрьской революции”. “Левые” проведут митинги по случаю годовщины. Интерпретация: В рядах демонстраций и митингующих показывать партию Мороза (задача -- окончательно задвинуть его на левый фланг). В контексте рассуждений говорить о том, что в Украине есть три коммунистические силы: КПУ, Мороз и КПРС. NB: Витренко не показывать и не писать о ней в контексте годовщины. Особое задание Интеру – перепутать титры. В газетах фотографии рядов КПРС подписывать текстом типа: “Социалисты вышли на демонстрацию” (задача – ассоциировать Мороза с КПРС)”. Тьху! Я чомусь упевнений, що колеги з „Інтера” не виконували подібної вказівки, але характер завдання промовляє про рівень – „нижче плінтуса” – його замовників. „В Харькове представители общественной организации журналистов "Хартия-4" (М. Вересень, Т. Кузьмов, С. Рахманин и И. Солдатенко) планируют провести встречи с главой облгосадминистрации Е. Кушнаревым, городским председателем (мером – В.К.), председателем областного суда, прокурором области. Интерпретация: привязать к “Неделе НДП”. По приглашению Пуствовойтенко группа оппозиционных журналистов приезжает в Харьков для встречи с Кушнаревым. Очевидно (или возможно), “Хартия-4” будет работать на “За ЕдУ”. Обыграть “четверки”: “За ЕдУ” – Партия–4, Вересень – Хартия-4”.

Після прочитання кількадесяти Темників стає зрозуміло, чому країна ненавидить есдеків. Бо, дивіться, як „динамівська” партія помстилась за поразки на футбольному полі донецькому „Шахтарю” та його власникам. „Делегация ООН совершит визит в Донецкую область, где обсудит выполнение программ, поддерживаемых агентствами ООН. Интерпретация: Ситуация в Донецке настолько плоха, что ей уже заинтересовались в ООН.В Донецке СПИД, туберкулез и мэр Рыбак.

„ВАНЬ, ПОСМОТРИ, КАКИЕ КЛОУНЫ…”

У Темниках смішного мало. Адже це інструкція для знищення ворогів, а не дівочий „откровенник”. Але іноді серед усього цього бруду доводиться відшукувати маленькі діамантики. Есдеки мають реноме успішної та впливової політичної сили? Дивіться – як це робиться: „ловкость рук и никакого мошенничества” (це знову з кіно!). „В Киеве пройдет расширенная коллегия Минобороны с участием премьер-министра А. Кинаха. Возможно, будет названа фамилия нового министра обороны. Интерпретация: говорить о необходимости введения гражданского контроля над военным ведомством. Спрашивать Кинаха и нового министра, как они относятся к этому. Потом давать в СМИ как “...отвечая на вопрос корреспондента о идее Медведчука о гражданском контроле над армией...” Брать комментарии у Андресюка, который должен быть “очень доволен” назначением: “Попали в яблочко”.

Інакше кажучи, не важливо, кого президент призначить міністром. Головне – СДПУ (о) „в курсє дєла”. І ще одна родзинка. Свого часу у своїх пропагандистських цілях група Марата Гельмана вирішила організувати „обсуждение негатива по СДПУ(о) в масс-медиа”. Цим, можна припустити, вбивали двох зайців – вивчали протестні настрої Інтернет-публіки та „каналізували” негативні публікації та думки в одному місці. А далі? „Интерпретация: на сайте СДПУ(О) сделать ссылку на адрес электронной почты laet@sdpuo.idet.ua”. Адреса електронної пошти вийшла справді симпатична. Отже, всі, хто проти партії, є „собаками”, проте українську (ua!) партію (sdpuo!) брехня (laet!) не зупинить. Цікаво, а чи не під час роботи над Темниками нинішні очільники АП почали вважати пресу „сторожевыми псами демократии”...

Читайте по темі:

Князь Тьми та Темників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для УП, „Детектор медіа” і всіх, всіх, всіх,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1017
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду