Політична карикатура як барометр свободи

5 Червня 2002
4219

Політична карикатура як барометр свободи

4219
Бурлескне сприйняття політичного дуже не часто трапляється на шпальтах наших газет, а дарма.
Політична карикатура як барометр свободи


Анекдот радянських часів:



У Брежнєва запитують:



- Леоніде Іллічу, яке у вас хобі?



- Збираю анекдоти про себе.



І як, багато назбирали?



Вже два табори.



Немає вже ні тих вождів, ні таборів, ні анекдотів про парадокси світу політики. Про останнє можна хіба що пошкодувати. Втім, мова не про анекдоти, а про карикатури. Об’єднує їх те, що вони є реалізацією свободи гумору: для анекдота – через слово, а для карикатури – через зображення.

На сторінках газет політична еліта найчастіше з’являється в портретах, і не так часто – в карикатурах. Обличчя еліти здебільшого картинно-поважні – це персони, VIP. Карикатури – це якщо з віпів зробити персонажів, шаржувати, гіперболізувати їхні риси, подавши у комічному контексті політики як гри, «перевернутого» світу. Таке бурлескне сприйняття політичного дуже не часто трапляється на шпальтах наших газет, а дарма. Це могло б зняти загострено-трагічне чи відкрито конфліктне, негативне ставлення аудиторії до наслідків політичної діяльності, а також надати динаміки іміджам через отриману ними амбівалентність серйозного і смішного, схопленого карикатурним зображенням.

Як відомо, прес-служба одного з американських президентів, за його розпорядженням, збирала карикатури й анекдоти на його адресу, бо їхня наявність і кількість свідчила, що голова держави популярний. В Америці шлях до слави не завжди серйозний: жартівливі рекламні ролики товарів вдало просували їх на ринок; влучні політичні анекдоти й карикатури робили внесок до політичних кар’єр.

Українські щоденні видання таблоїдного штибу рясніють офіційними фотографіями політиків на перших сторінках і неофіційними - манекенниць та акторок – на останніх. Політична карикатура не дуже гармонує з творчою концепцією такої преси. Втім, такі масові газети й без карикатур розважають читачів, по-своєму: про серйозне інформування тут не йдеться.

З переглянутих тижневиків рекордсменом за кількістю карикатур є «Московський комсомолець» . За підписом «А. Меринов» трапляються зразки на політичну тематику. Буває справді смішно. Втім, зображення тут досить абстрактне щодо поточної політики: це відносини влади (держави) й народу взагалі. При чому «влада» на тих карикатурах постає у вигляді товстопузої або товстопикої фігури в костюмі, інколи з вираженими ознаками «буржуїнів» у старих антиноміях трудового народу і трутнів-верхівки. «Владні» персонажі знеособлені: вони не натякають на схожість із кимось конкретним. Це політик як такий, безвідносно до визначеної особи з індивідуальними рисами. Це карикатури не політиків, а ситуацій і ставлень, відносин панування. Автор карикатур – зі штату «справжнього», московського «МК» - ілюструє російську політику, але анонімність його зображень допомагає вдало актуалізувати їх на українському грунті.

Частіше всього такий підхід зараз застосовує і газета «День» - по-суті, піонер у використанні політичної реклами у сучасному українському газетному просторі, завдяки творчості геніального художника Анатолія Казанського. На жаль, і після того, як художник пішов трагично з життя, його карикатури залишаються і досі неперевершеними у сучасному доробку газети. Ну а політкоректність видання примушує його бути досить обережним у використанні впізнаваємих сатиричних шаржів. Та й навіть у гостроті змісту карикатур. Що дійсно – то дійсно: лояльність до влади ніколи не сприяє розквиту політичної карикатури у тих суспільствах, де владі є чого лякатися у власному відображенні в дзеркалі…

Віртуальний проект «Зеркало недели» «Планета УУ» демонструє інший – «персональний» підхід (зображення дуже впізнавані). Тут зібрано галерею карикатур-портретів із текстовими додатками, що пояснюють особливості політичної поведінки «натурщиків». «Планета УУ» створена у стилі космічної (політичної) фантастики – яскраво, захоплююче і віртуально. І персонажі, й історії, в яких вони діють, розробляються у межах сюжету «зоряних війн». Скидається на мультик для дорослих. Такий проект складає самостійну казкову оповідь, сплетену з нових художніх інтерпретацій відомих образів. Це анти- , чи, радше, альтернативні іміджі, зібрані у віртуальну галерею.

Проект www.part.org.ua “Галерея політреклами” , запущений на виборах, становить вибірку найкуменднішого “домашнього відео” креативних відділів передвиборчих штабів – деякі агітлистівки справді подібні на авто-шарж. Це чи від великої серйозності, чи навпаки – від вираженого почуття гумору дизайнерів, але в будь-якому разі власна політреклама інколи мала б проходити під грифом «анти». Є й авторські карикатури сайту та фотографії; трохи смішного знайшлося в лютневій та березневій пресі, збудженій перебігом парламентської виборчої кампанії.

Прийом галереї цікавий своїм змістом, але водночас «штучний», як будь-яка колекція. Це гра у збирання самоцінних предметів, позбавлених контексту використання за призначенням. Галерея є саме таким позбавленням актуального живого середовища, яке треба бачити за рамками галерейного простору. Ця штучність і застиглість, при всій дотепності проекту, стосується й «Планети УУ».

«Грані» , інша крайньо-опозиційна преса та її інтернет-версії, не щадять персонажів карикатурних зображень, часто впадаючи у зациклення на одному опоненті. До карикатур, як правило, пропонуються слогани, що доповнюють малюнок, спрямовують основний «message» (повідомлення) зображеного до читачів. Фотографії, вміщені у «Гранях», нічим не гірші від карикатур: фіксують невдалі рухи й вирази обличчя у незручний для фотопозування момент. Деякі фотографи дуже люблять такі експромти. Опозиційну пресу можна виділити за постійність вміщення комічних зображень: в номері - принаймі одна карикатура. Це диктується не тимчасовою активністю політичного життя на період виборів, а стилем опозиціонування.

www.pravda.com.ua постійно оформлює матеріали художніми зображеннями сатиричного плану, або вдалим фотомонтажем. Те, що стосується політичних опонентів, майже завжди дотепно ілюструється авторами “неручного” інтернет-видання.

На www.versii.com кожне новинне повідомлення ставиться на сайт з відповідною фотографією чи малюнком (це поширено на сайтах електронних ЗМІ), в обох випадках – карикатурного характеру (а це не таке популярне). На “Версіях” часто й тексти такого ж плану, як ілюстрації до них. Якби оцінювати цей сайт на “карикатурність”, то, за нашими спостереженнями, він разом з “Українською правдою” посів би перші місця. Інша річ – що якість ілюстрацій та тих текстів, до яких вони робляться – іноді досить різниться.

Виявляється, що інтернет багатший на карикатури: в мережі можна віднайти неймовірні фотомонтажі та сатиричні зображення з різним ступенем свободи фантазії. Тобто, свобода вираження через зображення розгортається в Україні у віртуальному просторі. В друкованому варіанті градус фантазій на політичні теми менший. Може, тому, що свобода вираження у нас теж віртуальна? Коментарі:

Казаневский Владимир, художник-карикатурист:

Настоящей, острой политической карикатуры у нас нет, потому что все издания заангажированы, все боятся публиковать ее. Все как-то беспомощно и беззубо. Все немножко водевильно и просится на смешные картинки.

Есть абстрактные карикатуры, изображающие просто некий народ и некую власть над ним.

Это другие карикатуры, можна сказать, социальные. Такие у нас есть, их много. А вот политических у нас нет. У нас есть только робкие попытки.

У нас нет традиций жанра. А есть люди, способные нарисовать?

Люди есть. Им не дают рисовать. Если нарисовать политическую карикатуру, издание сразу закроют. И оппозиционные издания - также заангажированные.

И все-таки, как вы думаете, у жанра есть будущее?

Я думаю - нет. У нас нет сейчас политических и культурных предпосылок для этого..

А в демократической стране есть необходимость в карикатуре?

А как же?! И всегда была. . Ее побаиваются и она “очищает” общество от многого. Карикатура вредит политикам или добавляет им очки?

Политики просто не понимают, что она действительно добавляет. На Западе она только приветствуется. В “Нью Йорк таймс”, например, часто помещают смешные социальные и политические карикатуры, настоящие. Есть синдикаты, которые публикуют в интернете политические карикатуры, правда, тоже с долей заангажированности. В Белом доме устраивают приемы для карикатуристов. Карикатуристы дарят президентам понравившиеся тем шаржи. Олег Смаль, художник-карикатурист:

В Україні є два видання, які мене друкують – це “Дзеркало тижня” та “Київ- пост”. Загалом же попиту на політичну карикатуру немає. Видання просто бояться її друкувати. Відповідно й людей, що працюють у цьому жанрі, я можу назвати лише одного-двох. В інтернеті, як нам здалося, карикатур більше. Як можна оцінити таку ситуацію?

Так, в інтернеті її трохи більше. У мене, наприклад, є персональний сайт http://vipua.com/smal/caricatura/ , на якому я можу розміщувати свої роботи. Але, знову ж таки, скільки людей користуються інтернетом? Це, в основному, журналісти. От коли в нас у кожній квартирі стоятиме компьютер…Бувають, правда, виставки карикатур, але ж вони теж елітні: там журналісти, художники...Бачите, все це відбувається всередині обмеженого кола.

Як Ви вважаєте, майбутнє у жанру все ж таки є?

Є. Коли з’явиться нормальна преса, яка буде готова надати свої шпальти для карикатур.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Києво-Могилянська Академія
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4219
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду