Армія навиворіт. Репортаж з полігону

29 Травня 2002
988

Армія навиворіт. Репортаж з полігону

988
Саме у військовому навчальному центрі “Десна” відбудуться зйомки спільного проекту Нового каналу та ТВ-6 “За стеклом. Теперь ты в армии».
Армія навиворіт. Репортаж з полігону
Огорожа з колючого дроту. Дріт - на підході до огорожі. Запах свіжетесаних дощок. Через високі кущі видно довгу білу будівлю. Це казарма №3, яка на 38 днів стане рідним домом для десятьох учасників ріелиті-шоу “За стеклом. Теперь ты в армии», яке стартує 1 червня на Новому каналі.

Табличка з написом «Територія учбового центру “Десна”. “Проїзд суворо заборонено” з зображенням дула танка над намальованим солдатом вказує на те, що ми знаходимось за 80 км від Києва, на справжнісінькому армійському полігоні. Щоразу, коли ми (журналісти) на узбіччі помічали знак із зображеним на ньому танком, напружена цікавість наростала. Насправді ж все виглядає досить мирно та охайно: невисокий білий парканчик тягнеться на 14 кілометрів вшир та 70 кілометрів уздовж, обрамляючи територію військового центру. А навколо – сосни та покручені піщані виярки. Деінде - купа металолому межує з бойовою військовою технікою, виринають смішні, з плямистою розмальовкою, танки на залізничних рейках та директриси (мішенні поля, обладнані для стрільби). По стрільбищу розкидані дерев’яні декоративні колодязі і навіть бутафорське кладовище – майбутні мішені для майбутніх командирів танків, зенітників та артилерійників. Адже, за написом на одному з плакатів (тепер це символ відданості Україні), які біліють через кожних десять кроків, “Поле - академія солдата”.

А у казармах повним ходом іде підготовка до прийому учасників шоу. У приміщенні курява, гуркіт дриля, а на підлозі – плутанина з електричних кабелів та коновки з фарбами. Уздовж довгого коридорчика ми пробираємось до головної кімнати – спільної спальні для десяти хлопців і дівчат з Росії та України - квадратного помешкання з прорізаними вікнами, закритими чорними фіранками, що знаходиться у середині більшої кімнати – для зйомок. Вікна будуть скрізь – і в окремих душових кімнатах, і в карцері. Крім того, в казармі є навіть кімната для психологічних розгрузок.

- Учасники шоу не весь час знаходитимуться за склом, - розповідає керівник Нового каналу Олександр Ткаченко, - вони з нього виходитимуть. (Передбачаються зйомки на плацу, де учасники проходитимуть стройову підготовку; на смузі перешкод, яка містить усі елементи загальновійськової підготовки, і навіть більше – додали стіну, рукоперехід та дошки для кидання ножів; а також на стрільбищі). Саме це, а також і те, що вперше зйомки проходитимуть на території України, в українській армії, а не на мальовничих райських островах, на думку керівника , і відрізняє це шоу від попередніх. Крім того, на забезпечення програми буде задіяно близько 180 чоловік, більшість з яких українці.

Для технічного персоналу – режисерів, монтажерів, відеоінженерів та операторів -відводиться окрема кімната, яка напряму з’єднується з основною. Технічна кімната поки що нагадує склад: підлога завалена різноманітною апаратурою – телевізорами, відеокамерами, з’єднувальними пристроями. Адже тільки від 30 до 50 камер планується використати під час зйомок.

Наразі пан Ткаченко не забув подякувати присутнім військовим за допомогу у проекті, запевнивши, що відшкодує усі витрати армії.

Зі свого боку, сприяння Міністерства оборони України цьому проектові представник прес-служби Міноборони Андрій Лисенко пояснив страшенною непопулярністю служби в армії серед українського населення.

- А зараз це не тільки строкова служба в армії для призовників, а також і нещодавно започаткована контрактна служба, - говорить він. - Привернути увагу до армії – саме в цьому зацікавлене військове керівництво.

Андрій Лисенко втішений, що Україна - перша з країн пострадянського простору, дереалізується подібний проект. За його словами, це шоу, передусім, демонструє відкритість армії – “і ніяких заборон чи труднощів, пов’язаних з якимись особливими таємницями, наша українська людина не може відчути під час роботи з армійськими частинами”.

У свою чергу, і керівник Нового сподівається, що принаймні якийсь інтерес у молодого українського глядача до військової служби це шоу стимулюватиме. Як аргумент – менше, ніж за місяць підготовки до програми близько 6 тисяч кандидатів, людей від 18 до 28 років, виявили бажання взяти участь у проекті. При цьому 80% з них в армії не служили. Цікаво, що більше заявок надійшло від дівчат, у яких бажання виграти головний приз – джип Wrangler, переважає усі вірогідні труднощі. Адже “ніяких послаблень для дівчат – не буде” – відповідь військових інструкторів була категоричною.

А головний режисер Нового каналу Віталій Доколенко вважає, що ідея з українською армією – це спроба дати проекту “За склом” нове обличчя, і, водночас, подолати стереотипи старої армії.

- Зараз закінчується відбір учасників, - каже пан Олександр. – Після попереднього відбору кандидати під наглядом українських та російських медиків пройдуть психологічні та медичні тести. Певна кількість претендентів візьме участь у суботньому ток-шоу 1 червня, яке відбуватиметься безпосередньо на плацу. Ток-шоу транслюватиметься одночасно і в Москві (ТВ-6), і в Києві (Новий канал). Глядачі двох країн, проголосувавши по телефону чи Інтернету, зможуть визначити остаточну десятку хлопців та дівчат.

Кандидатури ведучих проекту ще визначаються. Планується, що з українського боку це буде мужчина. А з російського, природно, – жінка. За останніми даними, це Ольга Шелест (до речі, внучка Петра Шелеста, першого секретаря компартії України). Шоу вестимуть російською мовою. “Оскільки ми не можемо забезпечити синхронний переклад на українську, елементи ріелиті-шоу обмежують нас в можливостях використовувати рідну мову”, - пояснює пан Ткаченко.

Хоча основні ноу-хау пов’язані з російським каналом, основну частину роботи виконує українська сторона. Гра на кожній своїй стадії буде мати новий поворот. Для кожного з п’яти тижнів заплановані спеціальні, не схожі на попередні, випробування. В результаті залишиться один – переможець, який отримає джип.

Крім головного призу, подарунки чекатимуть і на інших учасників проекту. Керівництво Нового обіцяє, що ніхто не залишиться ображеним. А все тому, що психологічно гра побудована таким чином, щоб не створювати для учасників якихось рівнів приниження. За словами Олександра Ткаченка, це гра на витривалість характеру, на стійкість, силу духа – безліч благородних рис знайде,мовляв, у ній втілення. Вона не вимагатиме від людей адаптації, як після польоту в космос. Та провокація, що буде вносити елемент армійського духу, йтиме тільки від інструкторів, які консультуватимуть учасників гри.

Єдине, що робить гру схожою на армію – це команди “Підйом” та “Відбій”. Та ще пісня перед сном. Кожного разу – інша. До речі, представник прес-служби Міноборони за польовою кашею поділився з журналістами думкою, що пісня не тільки “строить и жить помогает”, а й розвиває легені, сприяє розслабюванню та налагоджує організм на здоровий сон після тяжких фізичних випробувань.

Для любителів смаженого Олександр Ткаченко повідомив, що відвертих сцен не буде. “Але з того, що відбуватиметься, дещо ми побачимо”, - натякнув він.

Керівник Нового запевнив, що ніякої небезпеки для людей шоу не несе – зброя використовуватиметься лише пейнтбольна, патрони – холості. Про всяк випадок, на смузі перешкод чергуватиме медична служба, а у казармі діятиме лазарет. Харчування “застєкольників” майже відповідатиме армійському. “Худими вони не стануть. Але сам характер випробувань буде сприяти їхній стрункій фігурі”, - пообіцяв Олександр Ткаченко.

Для того, щоб гра відповідала правилам, була прозорою та чесною, учасників позбавлять усіх можливих засобу зв’язку – будуть лише комп’ютери без Інтернету, та максимально обмежать будь-які контакти - за винятком мінімальних зустрічей з обслуговуючим персоналом, для якого виділили окреме приміщення. Навіть технічну частину пообіцяли відгородити сіткою. Військових тех вирішили не долучати до “застекольників”, щоб не викликати в останніх почуття сміху. А для бажаючих написати листа учасникам чи проголосувати за майбутніх улюбленців уже створений сайт на Новому каналі - www.zasteklom.novy.tv.

Отже, після досвіду створення “ріелиті-шоу” – як вдалого для “За стеклом-1”, так і не досить вдалого для “За стеклом-2” – у Росії, українці зможуть продемонструвати свою здатність привернути до подібних проектів увагу глядача. Як відомо, цей проект пропонувався і каналу “1+1” – який вже був партнером ТВ-6 у “За стеклом-2”. Менеджери каналу відмовилися від пропозиції. Новий - ризикнув. Що ж, побажаємо як рейтингів, так і дійсно захоплюючого та де в чому повчального видовища як для творців та учасників проекту, так і для глядачів. У всякому разі, у деякій творчій паузі, яку ми можемо зараз спостерігати на наших каналах, деякого адреналіну дійсно вже хочеться. Ну а те, що адреналін знову прийде російською… Що ж, тим більше буде приводів для майбутніх глядацьких дискусій.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
988
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду