Homo sexualis або молода людина

27 Травня 2002
952

Homo sexualis або молода людина

952
Враження від нашого ТБ для 12- ти і старше… Враження від нашого ТБ для 12- ти і старше…
Homo sexualis або молода людина
“100 дівчат” – новий молодіжний серіал на “1+1”, після перегляду якого, як обіцяють в анонсі, можна дізнатися все про дівчат і про хлопців, кого що цікавить. Отже, обидві статі зможуть поповнити багаж знань одна про одну. Насправді нового нічого не буде. Майже в кожному молодіжному серіалі присутні 100 дівчат, при чому у кожного героя чоловічої статі. Вони, за логікою випадкових чисел, паруються і розлучаються у безкінечному шляху до дорослого шлюбу , на якому серіали, як правило, святково закінчуються.

Кажуть, у світі є 12 літературних сюжетів, і всі вони переспівуються впродовж не одного століття з різною майстерністю. У молодіжних серіалів – один сюжет – як описано вгорі. Золота молодь розважається у ліжках, а у вільний час обмінюється враженнями про свій “ліжковий” досвід. Неважливо, де це відбувається – у Беверлі Хіллз чи Мелроуз Плейс. Власне, будь-де молода людина постає у своїй частковості: сексуальність – її життєве кредо.

Це не лише викривлена інтерпретація молодого життя як життя сексуально-орієнтованого. Відбувається віковий зсув: американці вчаться у школах до 19 років, а університети закінчують у 25. Після того починається освоєння дорослого життя і набуття серйозності. У нас в 25 років уже багато хто водить до школи власну дитину. Для них проблеми однолітків-героїв американських серіалів не такі близькі й зрозумілі. Тому віковий відрив між серіальними дівчатками й хлопцями та молодіжою аудиторією, яка переймається їхніми проблемами, становить років 5-8. Така сексуальна акселерація.

Телепрограми граються у те саме. “Кохання з першого погляду” та “Медовий місяць” нагадують гібрид призабутих вечорів “для тих, кому за 30” та найсучаснішого ріал-шоу “За склом”. І, знову таки, вони побудовані навколо проблематики відносин статей. При чому, складається враження, що у студії періодично збираються групи імпотентів, які за допомогою запитань ведучих та активної підтримки публіки збуджують один одного на “дотепні” відповіді в стилі не найбільш витончених анекдотів.

Отже, молода людина у сучасному так званому молодіжному ТБ систематично представлена лише вторинними статевими ознаками, і пошук партнера – її основна мета. Решта відсувається на другий план, стаючи декораціями для основної активності. Школа, університет, офіс – все місця для романтичних зустрічей. Не знаю, заздрити такому життю чи співчувати. Але, в будь-якому випадку, такого життя замало. Є багато іншого цікавого, чим молода людина займається. Є багато цікавих молодих людей з ширшими горизонтами. Тим більше, що сексу вже стільки, що просто обридає через бідність фантазії. Одноманітний конвеєр Келлі, Девідів, Дон… По-моєму, час змінювати концепцію.

Була колись така програма на російському телебаченні - “Акуна матата” . Вона виходила досить довго, і тема кожен раз була новою. Були молоді люди від 13 до 30, проблемні, успішні, інтелектуальні, амбітні, екстравагантні, ворожі, “неформальні”, зовсім божевільні. Пам’ятаю, був хлопець – переконаний комуніст, але не фанатик. В аудиторії, що складалася умовно з “дітей” та “батьків”, шукали згоди й розуміння один одного, що, в принципі, не так легко.

Окрім того, були колись “До 16 і старше”, “Марафон 15”, “Зоряний час”, “Блискуча сімка”…

Скидається на те, що молодь на нашому екрані адекватно не представлена, навіть не зважаючи на існування в нашому ефірі “Молодіжної служби молоді” . Пошукайте там молодих бізнесменів чи спортсменів, чи блискучих студентів, наприклад, переможців міжнародних олімпіад з математики, або авангардних митців. Проблеми молоді начебто не існують теж і обговорення не варті, окрім, здається, проблеми СНІДу та наркотиків…

Про необхідність досягнень через навчання та облаштування серйозного “дорослого”майбутнього розкажуть у новинах та в тій же “Службі…” штампованими фразами за кілька днів – у дні останніх дзвоників. І покажуть пересічних молодих людей із радісними обличчями та стрічками “Випускник”.

Справді, що таке проблеми з працевлаштуванням чи відтік молодих фахівців на тлі особистих проблем ста дівчат?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Києво-Могилянська Академія
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
952
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду