Відкритий лист “Детектор медіа” до керівників каналів

21 Грудня 2001
955

Відкритий лист “Детектор медіа” до керівників каналів

955
“Детектор медіа” звернулась до керівників усіх загальнонаціональних, мережевих, а також київських регіональних телеканалів з питаннями про форму їх участі у виборчій парламентській кампанії. Зокрема, про можливість проведення в їх ефірі теледебатів. “Детектор медіа” сьогодні звернулась до керівників усіх загальнонаціональних, мережевих, а також київських регіональних телеканалів з питаннями про форму їх участі у виборчій парламентській кампанії.
Відкритий лист “Детектор медіа” до керівників каналів
Зокрема, про можливість проведення в їх ефірі теледебатів.

Ми вважаємо теледебати одним з головних елементів передвиборної кампанії у демократичних державах. Теледебати – це ефективний засіб донесення до виборців інформації про всіх її учасників, достатньої для свідомого вибору.

Разом з тим, ми реально усвідомлюємо всі недоліки прийнятого Верховною радою Закону “Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів…”. Прогнозуючи цілком юридично виправдане вето Президента на цей Закон, ми, тим не менше, висловлюємо побоювання, що таким чином, під формальним приводом, буде похована сама ідея теледебатів, у тому числі – і перш за все – на державних телеканалах.

У зв’язку з вище вказаним ми вважаємо за необхідне привернути увагу телеканалів і громадськості до важливості і необхідності проведення коректних, демократичних теледебатів в Україні під час однієї з найбільш драматичних і доленосних виборчих кампаній, яку переживатиме наше суспільство.

Наші запитання прості і прозорі. Маємо надію, що всі телеканали поділяють стурбованість громадськості ідеєю прозорих і чесних виборів, для реалізації якої теледебати у їх класичному, а не політтехнологічному варіанті, мають першорядне значення. Публікуючи сьогодні ці питання, ми сподіваємось на якнайшвидше отримання відповідей від усіх керівників та менеджерів телеканалів, за що наперед висловлюємо їм вдячність.

1.–Чи будуть на вашому каналі теледебати під час парламентської кампанії?

2.–Які інші форми ви маєте намір використовувати, щоб виборці могли отримати достатню для свідомого вибору інформацію про платформи, ідеї та лідерів політичних сил, які братимуть участь у виборах?

3.– Якщо ви будете проводити теледебати, то:

-яким буде принцип відбору їх учасників? Чи будете ви зацікавлені у тому, щоб цей принцип сприяв присутності в ефірі опонентів нинішньої влади – скажімо, Ю.Тимошенко або О.Мороза?

-чи будуть теледебати виходити у прайм-тайм?

-яким буде формат дебатів:

1)Кількість виходів в ефір

2)Тривалість ефіру

3)Визначеність до ефіру тем для дискусії

4)Регламент для учасників

5)Надання рівних можливостей усім учасникам для висловлення позицій, спростувань та відповідей на питання (яким чином все це буде забезпечуватися?)

- Хто вестиме теледебати? Чи передбачається участь аудиторії, спеціалістів (експертів) з тих чи інших питань?

- Якою буде роль ведучих дебатів: в якості модераторів чи резюмуючих?

- Чи дебати будуть проводитись у формі шоу, без чітко визначеної процедури їх проведення?

4.–Чи буде на вашому каналі транслюватися соціальна реклама на виборчу тематику?

5. –Яку мету ви вважаєте основною для свого каналу в цих виборах?

Читайте також:

Акція “Детектор медіа”. Лариса Ившина: “Закон о теледебатах – это бумеранг”

“Теледебати: хто кого переграє?”

ЗАКОН УКРАЇНИ Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України

Питання про теледебати на УТ-1 залишається відкритим"

Общественное телерадиовещание: Документы, комментарии, рекомендации"

В ефірі Нового каналу не буде ні класичних теледебатів, ні передвиборчих шоу.

Влад Ряшин: "Теледебаты состоятся только в том случае, если устроят нас как коммерческий канал"

Теледебати: перед святами хочеться сподіватися на краще…

Як вдосконалити Закон України „Про обов‘язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів”?

Олександр Богуцький: “ На ICTV теледебати будуть”

«1+1» – за теледебати. Але у варіанті шоу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
955
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду