Євроремонт українського ТБ

19 Грудня 2001
799

Євроремонт українського ТБ

799
Ми готові приєднатись до європейського телепростору. Європейці налаштовані не так оптимістично. 19 грудня у Києві проходили Консультативні засідання українських та європейських експертів, на яких обговорювались питання відповідності законів України у сфері телебачення та радіомовлення європейським стандартам, а також приєднання нашої держави до Європейської конвенції з транскордонного телебачення.
Євроремонт українського ТБ
Проблематика впровадження в Україні конвенції з транскордонного телебачення вперше розглядалася на міжнародному семінарі, організованому Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення 26 жовтня цього року. Тоді обговорювались можливі наслідки та перспективи цього кроку для українського інформаційного простору.

Виступаючи на вчорашньому засіданні, голова постійного комітету з транскордонного телебачення Ради Європи Кароль Якубович зосередив увагу присутніх на тих основних моментах у вітчизняному законодавстві, які заважають, на його думку, інтеграції українського телепростору в загальноєвропейський:

- законодавчі акти, які гарантують свободу висловлювання;

- законодавча невизначеність функцій Націоналної ради з питань телебачення та радіомовлення;

- необхідність реорганізації державного телебачення у суспільне;

- правова невреврегульованість діяльності кабельного телебачення.

У дискусії, що розгорнулася навколо доповіді, взяли участь члени делегації Ради Європи: п.Ханно Хартіг – голова Директорату ЗМІ генерального директорату з прав людини Ради Європи, Вернер Румпхорст – керівник Юридичного департаменту європейської телерадіомовної спілки. Українську сторону на засіданні представляли - Олександр Чалий – державний секретар з питань європейської інтеграції МЗС України, Борис Холод –голова Нацрали з питань телебачення та радіомовлення та Тетяна Лебедєва –голова правління Незалежної Асоціації Мовників. Загальна тональність виступів зводилась до того, що європейська спільнота готова зробити все можливе, щоб Україна, в якості теледержави, могла благополучно увійти до Європи. Серед практичних кроків, які будуть здійснюватись найближчим часом, окрім адаптації законодавства, ще й сприяння фаховій підготовці українських суддів(щоб не плуталися в адаптованих законах) та спеціальних тренінгів для журналістів(можливо, щоб адекватно реагували на помилки суддів). Певним дисонансом в загальному оптимістичному хорі прозвучали слова пана Чалого, який нагадав присутнім про те, що попри добрі наміри, існує ще й реальна ситуація, у якій Європа поки що не горить бажанням (у всякому разі в найближчі роки) інтегрувати в себе Україну. І причини такої ситуації полягають далеко не тільки у недоліках нашого інформаційного законодавства. А й у багатьох відмінностях у всіх сферах суспільного та економічного життя.

І тільки подолання цих відмінностей, так би мовити “в комплексі”, може відкрити Україні “ворота у Європу.”

Побічним свідченням цього стала і вчорашня заява Президента України, у якій він, зокрема, сказав:"Нам невигiдно вступати в НАТО i Європейський Союз, оскiльки Україна повинна буде вiдкрити всi дверi всiм. Вести розмови про вступ до цих органiзацiй можна буде тодi, коли країна досягне вiдповiдного економiчного становища".

Отже, чекати повного єднання з Європою, схоже, доведеться ще довго.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
799
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду