Як закривають телекомпанії

22 Листопада 2001
755
22 Листопада 2001
13:00

Як закривають телекомпанії

755
Українське законодавство забороняє закривати засоби масової інформації інакше, як за рішенням суду. Однак, те ж законодавство залишає безліч прогалин, які вже використовувалися для блокування мовлення ЗМІ.
Як закривають телекомпанії
Як правило, пізніше вже самі журналісти доводили у судовому порядку незаконність подібних дій, але на час судового рішення передвиборча кампанія вже завершувалася. Таким чином, не одноразово спрацьовував такий механізм: спочатку сумнівне з точки зору права закриття, потім затягування судового процесу до кінця виборчої кампанії і відновлення роботи засобу масової інформації.

Яким же чином можна заблокувати діяльність телестанції? Наведемо простий приклад. Більшість телерадіокомпаній для виходу в ефір користуються передавальними пристроями, що знаходяться у власності інших організацій. Такими організаціями, як правило, виступають Державні підприємства телевізійні та радіопередавальні центри (РТПЦ). Ці центри, що існують у кожній області, є спадкоємцями всієї створеної за бюджетні кошти передавальної інфраструктури: телевізійних веж, передавальних пристроїв, кабелів та ін.

Так от, оскільки власником передавального пристрою є РТПЦ, перевіряючі органи можуть змусити припинити трансляцію програм, знайшовши для цього формальні порушення. Подібним чином розвивалася ситуація два з половиною роки тому, коли напередодні президентських виборів в Криму було припинено мовлення телерадіостанції „Чорноморська”. “Чорноморка” – потужна місцева телерадіокомпанія, що здійснює мовлення практично на всю територію Автономної Республіки Крим. Як і багато інших, вона користується послугами Кримського РТПЦ, який розповсюджував сигнали станції через 16 передавачів. Механізм закриття виявився вкрай простим. Формальною підставою для припинення мовлення стала відсутність дозволів на експлуатацію цих передавачів. Головна інспекція електрозв‘язку (ГІЕ) здійснила перевірку Кримського РТПЦ і виявила, що низка передавачів не мають дозволів на експлуатацію. Було видано припис з вимогою до РТПЦ припинити експлуатацію передавачів. Таким чином, мовлення було припинено тому, що саме РТПЦ не мав дозволу Укрчастотнагляду, а не “Чорноморка”. Тобто, телестанція, взагалі жодних порушень не здійснила. Вона мала укладений договір на надання послуг зв‘язку. І цей договір було порушено. Пізніше арбітражний суд визнав такі дії незаконними.

Зараз ситуація з передавачами та дозволами на їхню експлуатацію ще цікавіша. Відповідно до Закону України „Про радіочастотний ресурс”, дозволи на експлуатацію повинні отримувати користувачі радіочастотним ресурсом. Укрчастотнагляд тлумачить це положення таким чином, що користувачем радіочастотного ресурсу є телерадіоорганізація, а наявність права власності на передавач нікого не цікавить. Тобто, дозвіл на передавач РТПЦ повинна отримувати телерадіокомпанія. До чого призводить такий висновок? По-перше, виходить, що потрібно отримувати дозвільні документи на те, що тобі не належить, тобто на чуже майно. По-друге, організація, що отримує дозвіл на експлуатацію, окрім обов‘язку сплачувати кошти за цей дозвіл, несе відповідальність за будь-які порушення, пов‘язані з використанням передавача. Таким чином, РТПЦ може порушувати правила експлуатації передавача, а санкції за це будуть накладатися на телекомпанію, як користувача частотою.

Зачіпка за передавачі зараз з‘явилася і в Луганську, де продовжує розгортатися конфлікт навколо ліквідації місцевого комунального каналу „Ефір-1”. Коротко нагадаємо історію конфлікту. У квітні місцева рада своїм рішенням змістила міського голову Анатолія Ягоферова та призначила нового секретаря ради, який виконує обов’язки голови. Прокуратура визнала таке рішення незаконним, а суд свого остаточного рішення досі не виніс. „Ефір -1” підтримував Ягоферова, і, зі слів директора телекомпанії, саме тому було прийняте рішення про його ліквідацію та створення нової компанії. Оскільки „Ефір -1” оскаржив це рішення до суду, виконання його призупинилося. Наприкінці жовтня секретар ради прийняв рішення про звільнення директора телекомпанії Тетяни Коженовської та призначення на цю посаду її заступника Василя Дуніна.

У перших числах листопада на частоті “Ефіру” розпочалася ретрансляція передач кабельного каналу ЛКТ. Це стало наслідком підписання відповідних угод новим директором. Після протестів щодо незаконності таких дій та припису прокурора ретрансляція ЛКТ припинилася, однак сам “Ефір-1” в ефірі теж не з‘явився. Тетяна Коженовська та деякі працівники “Ефіру” розпочали голодування. А офіційна причина того, що мовлення не відбувається взагалі дуже цікава: Луганський РТПЦ повідомив, що передавач, через який велося мовлення “Ефіру –1”, тимчасово вийшов з ладу і технічно мовлення не можливе...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
юрист, “Інтерньюз-Україна”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
755
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду