«Дом» тимчасово прибрав сюжет про «радикалів України» (ДОПОВНЕНО)

«Дом» тимчасово прибрав сюжет про «радикалів України» (ДОПОВНЕНО)

20 Квітня 2021
2197

«Дом» тимчасово прибрав сюжет про «радикалів України» (ДОПОВНЕНО)

2197
Канал зазначив, що лишає за собою право звертатись до правоохоронців, якщо продовжаться переслідування або погрози на адресу журналістів.
«Дом» тимчасово прибрав сюжет про «радикалів України» (ДОПОВНЕНО)
«Дом» тимчасово прибрав сюжет про «радикалів України» (ДОПОВНЕНО)

Державний канал для тимчасово окупованих територій «Дом» 20 квітня повідомив, що прибрав з YouTube сюжет «Радикали в Україні. Розбір» від 11 квітня 2021 року, поки його розглядає професійна спільнота, а саме: Комісія з журналістської етики.

«Ми вирішили направити дане відео на розгляд професійної спільноти. До фінального розгляду ми прибираємо його з YouTube-каналу. Про результати розгляду повідомимо окремо», – йдеться в заяві каналу.  

ДОПОВНЕНО: На каналі «Дом» «Детектору медіа» уточнили, що йдеться про Комісію з журналістської етики. Комунікаційниця КЖЕ Єлизавета Кузьменко сказала, що наразі до Комісії не надходило скарги чи прохання розглянути сюжет каналу.

Редакція «Дому» каже, що метою сюжету не було поширення стереотипів, навпаки його створювали для протидії російським наративам.

«По-перше, дане відео не розповсюджує "кремлівські наративи", а навпаки, руйнує їх – в тексті сюжету чітко вказано, що в Україні неприпустима нетерпимість та дискримінація. По-друге, жодних образ від імені каналу на чиюсь адресу в сюжеті немає. По-третє, судити про якість сюжету мають не політичні гравці, а наші колеги з медіа та організацій саморегуляції», – заявили на каналі та додали, що вважають звинувачення в розповсюдженні російських наративів «принизливими для редакції та колективу».

Канал «Дом» зазначив, що лишає за собою право звертатись до правоохоронців, якщо продовжаться переслідування або погрози на адресу журналістів.

Як пишуть «Букви», 11 квітня на каналі «Дом» вийшов сюжет «Радикали в Україні. Розбір», автори якого кажуть, що українські радикальні націоналістичні організації часто фігурують в медіа «разом з повідомленнями про нетерпимість, дискримінацію, погроми чи погрози»; що «екстремістські дії» деяких націоналістів «грають на руку російській пропаганді» тощо.

У сюжеті також згадали затримання активістів на акції під Офісом президента на підтримку Сергія Стерненка, а також затримання Семена Семенченка. Журналісти звернули уваги на зв’язках Стерненка та Семенченка з «Правим сектором». «У сюжеті кадри з мітингів та мирних акцій протесту українських націоналістів переплітаються із кадрами пропагандистських сюжетів росТБ. Складається враження, що автори матеріалу зробили це навмисно, хоча й не надали доказів того, що українські націоналістичні організації пов’язані з пропагандою країни-агресора», – написало видання.

Нагадаємо, 19 квітня шефредактор громадсько-політичного мовлення державного телеканалу «Дом» Олексій Мацука повідомив, що отримує в соціальних мережах погрози фізичною розправою. Він розповів, що отримає погрози через використання російської мови для виробництва контенту; його належність до Донбасу; те, що він переселенець.

Фото: Дом

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2197
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду