ТРК „Ера” та УТ-1: питання залишилися

19 Жовтня 2001
1636

ТРК „Ера” та УТ-1: питання залишилися

1636
„Детектор медіа” сьогодні завершує дискусію щодо питання про отримання ліцензії на 5,3 години мовлення на УТ-1 ТРК „Ерою”. Нагадуємо, що в нашій рубриці „Точка зору” ви можете прочитати з цього приводу статтю О. Зиріна „Державне телебачення. Ненадрукована арифметика” (08. 10. 2001 р. ). А також коментарі до неї Івана Драча (08. 10) та Юрія Захарченка (12. 10, рубрика „Коментарі”).
ТРК „Ера” та УТ-1: питання залишилися
Також в рубриці „ТВ-тиждень з експертами” ми проводили опитування з цієї проблеми (о5.10.2001 р.).

Сьогодні – своєрідне резюме під цей „обмін думками” Олександра Зиріна. В ньому доводиться, що деякі питання щодо стосунків НТКУ та „Ери” для громадськості так і залишаються не з’ясованими. „Детектор медіа” відомо також про лист Івана Драча до Президента України з приводу рішення Нацради по „вільним” годинам мовлення на УТ-1, а також те, що Президентом, нібито, вже дані доручення відповідним посадовцям розібратися в проблемі. Тому якщо в декого з причетних до питання осіб або експертів з’явиться бажання продовжити тему – ми готові надати сторінки свого видання.br>Нагадаємо, чому „Детектор медіа” так прискіпливо ставиться саме до того, що відбувається у стінах НТКУ. Перш за все – тому, що держава акуратно вираховує у нас, громадян України, податки. Це означає, що всі ми платимо керівникам держтелебачення та його фахівцям зарплату. Тобто, якщо Президент пана Долганова призначає на посаду президента НТКУ, то ми – громадяни - утримуємо президента НТКУ. Ми платимо йому гроші. І саме тому ми можемо задавати запитання, які стосуються і використання грошей, і організації роботи одного з численних державних підприємств – НТКУ. І маємо повне право отримувати відповіді на ці запитання. Між тим, надані „Детектор медіа” коментарі стосовно ТРК „Ери”, і ненадані – бо ми так і не дочекалися відповіді від того ж пана Долганова – не відповіли на цілий ряд запитань. Про них сьогодні нагадує все той же невгамовний експерт ТБ – Олександр Зирін.

1. ЯКІ ЗАКОННІ ПІДСТАВИ?

Яким чином національний канал мовлення УТ-1, ліцензію мовлення на якому має НТКУ, багато років НАДАВАВ ЕФІР сторонній юридичній особі у прайм-таймі зранку (з 6 до 9 години) та у вечірній час, привабливий для розміщення молодіжних, спортивних, музичних та шоу-програм (всього – 5 годин 15 хвилин ефірного часу на день)? Ця юридична особа ВЕЛА МОВЛЕННЯ, використовуючи для цього всі атрибути: власні позивні, власну емблему, власний логотип. Мовою Закону ця ситуація називається СУБОРЕНДОЮ каналу мовлення і ЗАБОРОНЕНА. При цьому комерційна організація використовувала для власного виходу в ефір ДЕРЖАВНУ студію, ДЕРЖАВНУ ТБ-апаратуру, ДЕРЖАВНІ засоби передачі і розповсюдження сигналу.

І це також ЗАБОРОНЕНО Законом. Якщо є будь-які законні підстави (конкретні угоди), які можуть довести, що наведені стосунки не є суборендою, ми готові їх опублікувати.

2. ДЕ ГРОШІ ? Три години зранку і 2 години 15 хвилин вночі НТКУ надає рекламні послуги ТРК „Ера”.(Адже, наприклад, інші телевізійні компанії, які надають, продають або обмінюються телепродуктом з НТКУ, не розміщують елементи своєї іміджевої реклами в своїх передачах – дивись, наприклад, „Саме той” виробництва „Гравісу”, різні музичні проекти за участю „Медіа-шоу”, різні спортивні передачі, створені за участю НПО „Поверхность”). Розцінки за такі послуги, згідно „Вартості розміщення 30 секунд реклами на Першому національному каналі (УТ-1)”: з 6 до 9 години ранку – 1000 грн., після 23 години 45 хвилин – 2000 грн. Вартість розміщення логотипу на 50% менша. Рахуємо: 180 хвилин по 1000 гривень вранці та 135 хвилин по 2000 гривень вночі. ЧОТИРИСТА ПЯТДЕСЯТ ТИСЯЧ гривень лише за ОДИН ЕФІРНИЙ ДЕНЬ на УТ-1. Саме така сума повинна надходити на рахунки НТКУ ЩОДНЯ. Причому, без ПДВ та податку на рекламу.

Зверніть увагу, ми не вираховуємо вартість показу рекламної відеозаставки( тисячі хвилин) та реклами, розміщеної на елементах декорацій ( близько 300 000 рекламних хвилин). От така арифметика існує на хронічно недофінансованому УТ-1.

3. ДЕ ЛИСТИ?

В ефірі УТ-1 (програма „Саме той” 10.09.2001 року) пан Захарченко, генеральний директор “ТРК”Ера”, оприлюднив цікаву схему. Ось ця схема: Держкомінформполітики ПИСЬМОВО повідомив президента НТКУ пана Долганова про умови державного фінансування. НТКУ в особі „прагматичного, грамотного господарника”, її президента, ПИСЬМОВО звернулася до Нацради про зменшення її ефірного часу. Нацрада прийняла рішення, що в конкурсі на виставлені години мовлення на УТ-1 перемогла ТРК „Ера”.

Результат - за оцінками голови Держкомінформу Івана Драча, наданими у коментарі „Детектор медіа”, „держава втратила четверту частину найпотужнішого в Україні телевізійного каналу”, „що суперечить чинному законодавству”.

Хто і коли написав і підписав листа від Держкомінформполітики? Чи зазначається в цьому листі КОНКРЕТНИЙ ПРОМІЖОК ефірного часу, який держава не здатна фінансувати? Який КОНКРЕТНИЙ ПРОМІЖОК ефірного часу УТ-1 пропонував „виставити на тендер” пан Долганов?

Відповіді на ці запитання дозволять читачам чітко зрозуміти, чиї інтереси і хто з державних службовців обстоює. Але чомусь їх, цих відповідей, як і цих листів, ніхто не надає.

4. ДЕ ЛОГІКА?

Спочатку НТКУ надає свої спеціально пристосовані для ТБ-виробництва і найкращі в Україні „ТБ-камери, офісні приміщення, монтажні апаратні, студії” на Сирці для виробництва чужих програм. На додачу між НТКУ та ТРК „Ерою” існує угода про те, що НТКУ має сплачувати витрати на виробництво цих програм (як свідчив сам Юрій Захарченко у своєму інтерв’ю газеті „День” від 20 липня 2001 року. Щоправда, в коментарі „Детектор медіа” він говорив уже інше. І це також наводить на запитання про те, де саме ці угоди, підписані „Ерою” та НТКУ? Про що ж, все-таки, вони насправді?). Потім НТКУ платить і за наданий цим чужим програмам ефірний час. Наприкінець – не отримує гроші за розміщену в цих чужих програмах рекламу...

Олександр Зирін, незалежний експерт українського ТБ

„Детектор медіа” ще раз звертається до пана Долганова з запрошенням пояснити нашим читачам - платникам податків - вигідність такого роду стосунків для української держави. Або спростувати чи прояснити деякі незрозумілі нам питання. Як і раніше, ми надсилаємо цей текст для ознайомлення особисто президенту НТКУ, а також іншим зацікавленим особам.

Читайте також:

Хто винен? У занепаді державного телемовлення, 08.11.2001

Яка вона, нова "Ера"?,12.10.2001

Державне телебачення: ненадрукована арифметика, 09.10.2001

Як ви оцінюєте факт виставлення на конкурс 5,3 годин мовлення на державному телеканалі УТ-1? А також перемогу в конкурсі приватної телекомпанії – в даному випадку, ТРК „Ера”?, 05.10.2001

"Детектор медіа" публікує так звану "скорочену версію ключових проблем, що розглядалися на засіданні РНБОУ" 31.10.2001
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1636
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду