Українські партії: між бажаним та дійсним.

13 Жовтня 2001
1303

Українські партії: між бажаним та дійсним.

1303
Під час останнього соціологічного опитування фірми SOCIS_Gallup лише 2% респондентів вважали, що партії служать інтересам виборців Тоді як 24% - вважали що вони відображають інтереси своїх лідерів, 13 –державного апарату, 10- фінансових і бізнесових структур.
Українські партії: між бажаним та дійсним.
Такі цифи оприлюднили на своїй прес-конференції відомі київські політологи – керівники журналу “Політична думка” Володимир Полохало та Олександр Дергачов та директор Центру політичного аналізу і консультування при цьому журналі, завідувач відділу Інституту соціології НАН України Сергій Макєєв.

Прес-конференція “Учасники виборів – 2002: імідж та політичні ресурси” була присвячена аналізу української багатопартійності та спробам оцінити нинішній стан партійного будівництва.

Учасники прес-конференції вказали на те, що якісний стан більшості партій, їх ставлення до суспільних проблем, реальні цілі та рівень дієздатності не відповідають нормам розвиненого демократичного суспільства.

Невиразна і слабка структурованість політичних уподобань суттєво ускладнює для новостворених партій пошук електоральної ніші та відповідного політичного іміджу. Результатом, на думку вчених-політологів, стає своєрідна “втеча від ідеології”. Підвищується тяга до центризму, як політичного компромісу. Програми багатьох партій містять надзвичайно широкий спектр цілей та визначень, часто взаємовиключаючих. Значну роль у такій ситуації відіграють своєрідні “ігри з іміджем”, коли виборці втягуються у некласичну систему політичних координат і змушені обирати між “зеленими”, “регіоналами”, “молодими професіоналами” тощо. У той же час, інші “іміджі”, які без особливого ефекту використовувались раніше, втрачають цінність. До таких, учасники прес-конференції віднесли “жінок” та “пенсіонерів”.

При цьому , виборці, по суті, не мають жодного конкретного уявлення про реальні цілі та засоби таких партій.

Роздрібненість політичних сил, штучність, неусталеність, можна сказати, віртуальність багатьох партій приводять до спотворення політичного процесу і не дають змоги використати виборчий механізм для забезпечення ефективності та відповідальність влади.

На думку дослідників, українські партії все більше не стільки презентують інтереси окремих суспільних груп, скільки служать формою публічного функціонування і легітимації окремих груп бюрократичної або бізнесової еліти.

Загалом, твердять фахівці, партійні програми в Україні, пишуться під суто технологічні завдання і більше орієнтовані на боротьбу за виборця, ніж на практичну реалізацію у разі приходу до влади.

Все це, вважають політологи, свідчить про те, що українська партійна система має виразні ознаки несамодостатності і носить виражений перехідний

характер.

Результати наступних парламентських виборів та період між ними та президентськими виборами мають стати визначальними у змаганні авторитарної та демократичної альтернатив розвитку партійної системи, парламентаризму та всієї структури влади.

Повідомив Сергій Черненко
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1303
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду