«Радіо Свобода» радиться з юрисконсультом через згадки сюжету «Схем» у справі про замах на Наумова

«Радіо Свобода» радиться з юрисконсультом через згадки сюжету «Схем» у справі про замах на Наумова

26 Січня 2021
1446

«Радіо Свобода» радиться з юрисконсультом через згадки сюжету «Схем» у справі про замах на Наумова

1446
Заступник директора з питань ЗМІ RFE/RL каже, що сюжет про Андрія Наумова повністю відповідав редакційним стандартам та чинному законодавству.
«Радіо Свобода» радиться з юрисконсультом через згадки сюжету «Схем» у справі про замах на Наумова
«Радіо Свобода» радиться з юрисконсультом через згадки сюжету «Схем» у справі про замах на Наумова

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю Radio Free Europe/Radio Liberty Мартінс Званерс повідомив «Детектору медіа», що RFE/RL оцінює ситуацію та радиться з юрисконсультом щодо згадки сюжету програми журналістських розслідувань «Схеми» (проєкт «Радіо Свобода») у нібито матеріалах кримінального провадження про замах на вбивство начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, генерала Андрія Наумова.

Він не зміг оцінити ці матеріали кримінальної справи, оскільки не ознайомився з ними. Водночас пан Званерс зазначив, що сюжет «Схем» про Андрія Наумова повністю відповідав редакційним стандартам RFE/RL та чинному законодавству.

«Викриття корупції на державному рівні лежить в основі місії RFE/RL та роботи "Схем". Було б хибним припустити, що "Схеми" повинні утримуватися від такого викриття просто тому, що вони не можуть контролювати, як наша аудиторія може на це реагувати», – сказав заступник директора з питань ЗМІ RFE/RL та додав, що журналісти проєкту в своїй роботі керуються місією та стандартами «Радіо Свобода».

Крім того, за його інформацією, Служба безпеки України не зверталася до «Схем» та керівників київського бюро «Радіо Свобода». Головна редакторка проєкту «Схеми» Наталка Седлецька в інтерв’ю «Детектору медіа» теж сказала, що спецслужба поки з ними не зв’язувалася. Вона відповіла на ці та інші запитання щодо обставин розслідування про Андрія Наумова та щодо згадок сюжету проєкту в матеріалах кримінального провадження про замах на генерала СБУ.

Нагадаємо, 22 січня 2021 року Служба безпеки України затримала полковника спецпідрозділу СБУ «Альфа» Юрія Расюка, підозрюваного в підготовці замаху на вбивство начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, генерала Андрія Наумова. За даними ЗМІ, замах на вбивсто готували на замовлення колишнього заступника голови СБУ, полковника Дмитра Нескоромного.  

Низка ЗМІ в новинах про колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного переплутала його фотографію з зображенням іншого експрацівника СБУ та колишнього заступника генпрокурора Віктора Трепака. Резонансність новини про підготовку до замовного вбивства в СБУ і присутність у мережі лише однієї справжньої фотографії нібито фігуранта справи Дмитра Нескоромного призвели до плутанини із зображенннями в ЗМІ.

З нібито матеріалів кримінального провадження, які публікуються в соцмережах і ЗМІ, стало відомо, що в межах справи СБУ досліджувала сюжет програми журналістських розслідувань «Схеми» («Радіо Свобода»). Розслідування журналістки Валерії Єгошиної «Таємний кадр СБУ: Alter Ego головного контролера порядності спецслужби Андрія Наумова» фігурує в клопотанні про арешт Юрія Расюка. Також у матеріалах справи є протокол огляду сюжету. 

Детальніше про цей скандал читайте в матеріалі MediaSapiens «"Фіктивний утікач". Що за скандал із затриманням в СБУ й до чого тут "Схеми"».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1446
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду