Москаль поскаржився BBC на hromadske через фільм «Спадкоємець» – hromadske чекає уточнень його претензій

Москаль поскаржився BBC на hromadske через фільм «Спадкоємець» – hromadske чекає уточнень його претензій

14:24,
21 Січня 2021
1229

Москаль поскаржився BBC на hromadske через фільм «Спадкоємець» – hromadske чекає уточнень його претензій

14:24,
21 Січня 2021
1229
Москаль поскаржився BBC на hromadske через фільм «Спадкоємець» – hromadske чекає уточнень його претензій
Москаль поскаржився BBC на hromadske через фільм «Спадкоємець» – hromadske чекає уточнень його претензій
Редакція hromadske каже, що BBC не має жодного стосунку до редакційних матеріалів її журналістів.

Правник, ексголова Закарпатської обласної державної адміністрації та колишній народний депутат Геннадій Москаль поскаржився Українській службі та Лондонському офісу BBC на hromadske, яке наразі не надало йому можливості виступити в ефірі від імені Руслана Щербаня, реалізувати його право на відповідь на фільм «Спадкоємець» і розповісти про обставини вбивства бізнесмена і політика Євгена Щербаня в аеропорту Донецька в 1996 році. Про свою скаргу пан Москаль повідомив на особистому сайті 19 січня.

Геннадій Москаль попросив BBC вплинути на hromadske. «Оскільки BBC фінансувало зйомки фільму "Спадкоємець" в рамках спільного проєкту з "Громадським телебаченням", прошу вас вплинути, або іншим способом сприяти тому, щоб адміністрація "Громадського телебачення" задовільнила моє законне прохання», – написав він у листі та попросив, щоб BBC теж надало йому ефір для висвітлення позиції Руслана Щербаня.

Коментуючи це зверення правника, редакція hromadske повідомила «Детектору медіа», що BBC не має жодного стосунку до редакційних матеріалів журналістів hromadske. «Це фільм hromadske, і лише ми несемо відповідальність за його виробництво. Ані Українська служба BBC, ані Лондонський офіс не має жодного стосунку до будь-якого редакційного матеріалу наших журналістів. Тому ми не розуміємо, чому пан Москаль вирішив звернутися саме туди», – розповіли в редакції.

Крім того, hromadske підтвердило, що пан Москаль просив надати ефірний час для відповіді від імені Руслана Щербаня. Він хотів ефір за обсягом такий, як фільм «Спадкоємець».

«У запиті Москаль вказав, що у фільмі "Спадкоємець" наявна інформація, яка стосується Руслана Щербаня і "неповною мірою відповідає дійсності". Водночас він не навів жодні із таких відомостей і не надав обґрунтування тому, які саме обставини чи їх оцінка неповною мірою відповідають дійсності. Тому hromadske у відповідь на звернення надіслало Москалю прохання про уточнення і наведення переліку конкретних цитат із матеріалу, які, на його думку, "неповною мірою відповідають дійсності". Відповіді на це уточнення ми наразі не отримали», – пояснили в медіа.   

У редакції також додали, що під час роботи над фільмом декілька разів офіційно зверталася до Руслана Щербаня із запитом про інтерв’ю та проханням долучитися до зйомок. Він не погодився – hromadske вказало це у фінальних титрах до фільму.

Нагадаємо, 2 грудня 2020 року на 24 канал вийшло інтерв’ю з молодшим сином бізнесмена та політка Євгена Щербаня, якого розстріляли в аеропорту Донецька в 1996 році, – Євгеном. 3 грудня hromadske презентувало свій фільм-розслідування «Спадкоємець», присвячений подіям 1996 року. Цей фільм проаналізував оглядач «Детектора медіа» Ярослав Зубченко в матеріалі «"Ірландець" на Донбасі. Нове розслідування "Громадського"».

25 грудня 2020 року Геннадій Москаль попросив 24 канал та hromadske надати йому можливість від імені старшого сина вбитого бізнесмена Руслана Щербаня, інтереси якого він представляє як адвокат, дати відповідь – власне тлумачення обставин вбивства Євгена Щербаня. Він уточнив, що Руслан Щербань не був присутній і не брав участі у програмі на 24-му каналі та документальному фільмі на hromadske.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду