«2 роки без Каті». У Києві вшанували пам'ять активістки Катерини Гандзюк

«2 роки без Каті». У Києві вшанували пам'ять активістки Катерини Гандзюк

20:31,
4 Листопада 2020
2381

«2 роки без Каті». У Києві вшанували пам'ять активістки Катерини Гандзюк

20:31,
4 Листопада 2020
2381
«2 роки без Каті». У Києві вшанували пам'ять активістки Катерини Гандзюк
«2 роки без Каті». У Києві вшанували пам'ять активістки Катерини Гандзюк
Близько сотні киян зібралися біля муралу Катерині Гандзюк, що на Поштовій площі.

Як повідомила кореспондентка «Детектора медіа» Людмила Тягнирядно, присутні запалили лампадки та поклали квіти до муралу. Пізніше кілька активістів запалили фаєри. Учасники акції скандували «Хто замовив Катю Гандзюк?». Далі вони пройшли ходою до Контрактової площі та розвісили плакати із цитатами Катерини Гандзюк.

«Два роки без Каті. За цей час змінилась не одна група прокурорів; прийшов президент, який говорив про пріоритетність розслідування справи; справа в суді, проте слідство досі не назвало імена усіх причетних до вбивства Каті. Вона була далекоглядною та мудрою людиною. Через її гострий розум, відважні кроки та прямолінійність її вбили», — зазначили у фейсбуці організатори акції, активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Організатори додали, що схожі акції відбулися в Одесі, Харкові, Дніпрі, Львові, Луцьку та Кропивницькому. Раніше дипломати США, ЄС, Великої Британії та Канади закликали українську владу покарати винних у смерті активістки.

Нагадаємо, напад на громадську активістку Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року в Херсоні. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, що спричинило 40% опіків шкіри. Активістку транспортували до Києва, їй зробили понад 10 операцій.

Поліція почала розслідувати напад як хуліганство. Під тиском громадськості справу перекваліфікували спочатку на «тяжкі тілесні ушкодження», згодом на «замах на вбивство». 96 днів вона боролася за життя, 4 листопада 2018 року Катерина Гандзюк померла.

Справу перекваліфікували на «закінчене умисне вбивство». Увечері того ж дня у Києві, Херсоні, Дніпрі, Харкові та інших містах відбулися акції вшанування пам’яті Катерини Гандзюк.

27 квітня 2020 року СБУ завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї облради Олексія Левіна в організації нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк. Активісти з ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», своєю чергою, розкритикували завершення досудового розслідування, зазначивши, що «справу злили». 

Однак 11 червня прокуратура поновила та продовжила досудове розслідування. Обвинуваченому Владиславу Мангеру змінили запобіжний захід із застави на тримання під вартою. 16 червня СБУ затримала його та привезла з Херсона до Києва.

25 червня 2020 року Офіс генерального прокурора знову завершив досудове розслідування. 28 липня Офіс генерального прокурора повідомив, що скерував до суду обвинувальний акт щодо Владислава Мангера й Олексія Левіна (Москаленка) за організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк.

18 серпня 2020 року відбулося підготовче засідання.

15 жовтня Дніпровський районний суд Києва продовжив до 13 грудня 2020 року арешт Владиславу Мангеру та Олексію Левіну (Москаленку). 16 жовтня фігуранта справи Ігоря Павловського визнали винним у приховуванні інформації про напад на активістку. Йому призначили покарання у вигляді двох років позбавлення волі, звільнивши від відбування терміну з іспитовим строком на рік.

ДМ також писав, що з початку 2020 року правозахисники зафіксували 74 випадки нападів і тиску на активістів.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду