У Комітеті свободи слова пообіцяли поновити акредитацію в Раді журналістам, яких її «випадково позбавили»

У Комітеті свободи слова пообіцяли поновити акредитацію в Раді журналістам, яких її «випадково позбавили»

17:08,
28 Жовтня 2020
1474

У Комітеті свободи слова пообіцяли поновити акредитацію в Раді журналістам, яких її «випадково позбавили»

17:08,
28 Жовтня 2020
1474
У Комітеті свободи слова пообіцяли поновити акредитацію в Раді журналістам, яких її «випадково позбавили»
У Комітеті свободи слова пообіцяли поновити акредитацію в Раді журналістам, яких її «випадково позбавили»
Тетяна Циба розповіла, що Комітет не знав, які ЗМІ рекомендує позбавити акредитації.

Народна депутатка від «Слуги народу» Тетяна Циба пообіцяла швидко поновити акредитацію до Верховної Ради журналістам, яких її «випадково позбавили». Про це вона повідомила 28 жовтня в Facebook.

«Ще раз перепрошую і прошу розуміння. Всім, хто випадково був позбавлений акредитації, вона буде швидко поновлена», – сказала вона.

Пані Циба вважає, що в цій ситуації винна пресслужба Апарату Верховної Ради, яка «або погано виконала свої обов’язки з моніторингу, або навмисно допустила потрапляння в список таких медіа». Депутатка додала, що з пресслужбою обов’язково проведуть роботу через цей інцидент.

«Мені насправді дуже шкода, що під позбавлення акредитації потрапили справжні журналісти. Напевно, вони потрапили в список через дискомунікацію з пресслужбою ВР і невчасне надання інформації про те, що матеріали були», – уточнила вона.

Крім того, Тетяна Циба розповіла, що Комітет Верховної Ради з питань свободи слова не знав, які ЗМІ рекомендує позбавити акредитації. За її словами, члени Комітету не бачили цей список ЗМІ, щоб «не отримати звинувачення в заангажованості й поділі журналістів на хороших/поганих». Вона додала, що лише 28 жовтня дізналася, які медіа потрапили до списку.

«Був наданий список з декількох десятків ЗМІ, які, за інформацією пресслужби ВР, не відповіли на їхній запит про те, чи були ними зроблені хоч якісь матеріали, які б стосувалися висвітлення парламентської діяльності. Розуміючи, що наразі, це питання дуже болюче, адже акредитацію у ВР має понад 5000 журналістів і, на жаль, людей, які не є медійниками і отримують акредитацію виключно для вирішення особистих питань, було прийнято рішення позбавити акредитації всіх, хто в цьому списку», – повідомила депутатка.

Нагадаємо, 20 жовтня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова вирішив позбавити 19 інтернет-видань, агентств і газет акредитації в парламенті, бо вони «не висвітлюють діяльність Верховної Ради». З такою ініціативою до Комітету звернулася пресслужба Апарату Верховної Ради. Комітет з питань свободи слова рекомендував припинити акредитацію, а вже пресслужба припинила акредитацію.

Згідно з протоколом засідання Комітету з питань свободи слова, позбавити акредитації хотіли: інтернет-видання «Politmarket.Info», інтернет-видання «Mind.kiev.ua», газету «Патріот плюс патріот», інтернет-видання «ВД Панорама», інтернет-видання «Правова інформатика», інтернет-видання «Ю-Контрол Медіа», інтернет видання «Слідство. Інфо», агентство «АУРБ "Фалькон"», агентство «Стоп Корупції ТВ», інформаційне агентство «МСГК Інфо», агентство «Косатка Медіа», агентство «Журналісти проти корупції», агентство «Громадське телебачення Донбасу», агентство «Агентство промислової політики», журнал «Час Перших», журнал «Доброволець України», газету «Ник Вести», газету «Схід та захід разом», газету «Слово Патріота», газету «Життя Авто Євро Сили», газету «Ветеранська правда», агентство «Руська Правда».

5 жовтня 2020 року голова Верховної Ради Дмитро Разумков змінив порядок допуску журналістів до парламенту: їх пускатимуть за постійною карткою акредитації та разовою перепусткою. Зайти до ВР зможуть не більше 120 працівників ЗМІ. Керівниця пресслужби Апарату Верховної Ради Ірина Кармелюк каже, що зараз у парламенті акредитовано 2934 людини від 512 ЗМІ. За її словами, у звичайний пленарний день у ВР працює до 60 працівників ЗМІ.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду