Більше конкурсів, більше фінансів. Дослідження підтримки громадських об’єднань у регіонах у 2020 році

Більше конкурсів, більше фінансів. Дослідження підтримки громадських об’єднань у регіонах у 2020 році

11:30,
28 Жовтня 2020
2922

Більше конкурсів, більше фінансів. Дослідження підтримки громадських об’єднань у регіонах у 2020 році

11:30,
28 Жовтня 2020
2922
Більше конкурсів, більше фінансів. Дослідження підтримки громадських об’єднань у регіонах у 2020 році
Більше конкурсів, більше фінансів. Дослідження підтримки громадських об’єднань у регіонах у 2020 році
У 2020 році обласні та столична адміністрації передбачили в місцевих бюджетах близько 50 млн грн для громадських організацій ветеранів та осіб з інвалідністю.

Громадські організації можуть втілювати свої ідеї не лише за кошти грантів. Органи державної та місцевої влади щороку нарощують можливості для підтримки організацій громадянського суспільства (ОГС). Однак темпи відрізняються: як на рівні обласних рад, так і цілих міністерств.

Як за останні роки в регіонах змінилася ситуація з підтримкою ОГС, зокрема об'єднань ветеранів і об'єднань осіб з інвалідністю, — дізнавалися експерти Українського незалежного центру політичних досліджень. «Детектор медіа» долучився до дослідження.

В УНЦПД порядок підтримки ОГС у регіонах досліджують з 2018 року. Зокрема, обсяги та прозорість фінансування, наявність конкурсів проєктів і процедури моніторингу їх виконання. Щоб отримати ці дані, дослідники надсилають інформаційні запити в адміністрації областей. Відповіді фіксують і аналізують. Висновки цьогорічного дослідження «Детектору медіа» надала консультантка із законодавства щодо розвитку громадянського суспільства УНЦПД Дар’я Сидоренко.

Підстави для фінансування державним і місцевими бюджетами

На рівні закону фінансування всіх ОГС з державного та місцевих бюджетів не врегульоване. Однак воно має розгалужене регулювання на рівні підзаконних нормативно-правових актів.

Процедура надання коштів ОГС за результатами конкурсів проєктів закріплена у постанові Кабміну №1049 від 12 жовтня 2011 року. Водночас центральні органи виконавчої влади (Міністерство молоді та спорту, Міністерство у справах ветеранів, Міністерство соціальної політики) та бюджетні установи (Український культурний фонд) мають свої порядки щодо дозволених і не дозволених витрат, і в деяких положеннях вони суттєво відрізняються один від одного.

Наприклад, відповідний порядок дозволяє об'єднанню ветеранів спрямувати до 20% бюджетних коштів на адміністративні витрати, ГО осіб з інвалідністю можуть передбачити до 55% на адмінвитрати та організаційний розвиток, а молодіжні та дитячі ГО (і ГО національно-патріотичного спрямування) взагалі позбавлені можливості витрачати кошти на адміністрування.

Крім цього, органи влади окремими рішеннями ухвалюють форми документів, потрібні для участі в конкурсі та звітування, порядки моніторингу тощо.

Кошти з місцевих бюджетів організаціям надають місцеві органи виконавчої влади (зокрема обласні державні адміністрації, районні державні адміністрації міста Києва) або органи місцевого самоврядування.

ОГС отримують підтримку на місцях у два способи:

  • пряме фінансування без конкурсу (переважно громадські об’єднання осіб з інвалідністю, громадські об’єднання національних меншин);
  • за результатами конкурсу проєктів (переважно для молодіжних, дитячих громадських організацій, громадських об’єднань національно-патріотичного спрямування, розвитку громадянського суспільства.

Щоб надати кошти ОГС, місцеві ради (обласні, міські) ухвалюють відповідні програми та порядки. Залежно від регіону, порядки розподілу коштів:

  • безпосередньо прописані в програмі;
  • ухвалені радами окремо, з посилання на них у програмах;
  • ухвалені рішенням голови обласної державної адміністрації.

Тож ОГС можуть отримати фінансування проєктів у два способи:

  • з державного бюджету — взявши участь у конкурсі профільного міністерства (наразі це Міністерство молоді та спорту, Міністерство у справах ветеранів, Міністерство соціальної політики);
  • з місцевих бюджетів — через обласні/районні державні адміністрації чи органи місцевого самоврядування.

Про перший спосіб ми розповідали детально на прикладах Мінмолоді (першопрохідця конкурсних процедур для ОГС) і Мінсоцполітики (дебютний конкурс організували в 2020 році). Далі розповімо про підтримку ОГС із місцевих бюджетів.

Обсяги фінансування в регіонах у 2020 році

У 2020 році УНЦПД повторно провів дослідження щодо фінансування громадських організацій ветеранів та осіб з інвалідністю з місцевих бюджетів.

Загалом у 2020 році обласні та столична адміністрації передбачили в місцевих бюджетах близько 50 млн грн для громадських організацій ветеранів та осіб з інвалідністю. З них — 40 млн грн для розподілу через конкурс проєктів і 10 млн грн — без конкурсу.

У порівнянні з 2018 роком дослідники відзначили тенденції:

  • збільшилося фінансування в Києві та 15 областях: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Черкаська.
  • залишилося фінансування на однаковому рівні у двох областях: Донецька, Хмельницька.
  • зменшилося фінансування в семи областях: Житомирська, Запорізька, Львівська, Рівненська, Сумська, Чернівецька, Чернігівська.

Прозорість фінансування ОГС

Експерти наголошують, що найбільш прозорим і ефективним механізмом фінансування громадських об'єднань є конкурс проєктів. Організації докладно описують свої ідеї та кошторис, конкурсна комісія визначає рейтинг найкращих, відповідно розподіляє кошти й моніторить, наскільки організації вдалися задекларовані завдання та цілі.

Як «Детектор медіа» писав раніше, в Україні механізм конкурсу для ОГС доступний для втілення з 2011, тобто після виходу відповідної постанови. Однак він і досі має рекомендаційний характер.

Упродовж останніх років УНЦПД займався адвокацією впровадження конкурсів, і, за результатами моніторингу, низка адміністрацій дослухалися. Протягом 2017-2018 років конкурс для проєктів громадських організацій ветеранів та осіб з інвалідністю організували Кіровоградська, Львівська, Сумська, Хмельницька, Черкаська ОДА та КМДА; лише для громадських об’єднань ветеранів — Дніпропетровська та Миколаївська ОДА.

З 2019 року конкурси започаткували:

  • для громадських організацій осіб з інвалідністю та ветеранів – Київська, Кіровоградська (не для всіх громадських об’єднань осіб), Рівненська, Харківська, Луганська, Тернопільська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська області;
  • для громадських об’єднань осіб з інвалідністю – Дніпропетровська, Миколаївська області;
  • для громадських об’єднань ветеранів – Чернівецька область.

Водночас низка областей ще не мають прозорої процедури надання коштів. Без конкурсу фінансування отримують ГО осіб з інвалідністю та ветеранів у Волинській, Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Полтавській, Херсонській, Чернігівській областях. У Чернівецькій області пряме фінансування отримуються організації УТОС, УТОГ, ТЧХУ.

Тож станом на 2020 рік 15 областей і Київ запровадили конкурси для громадських об’єднань ветеранів і осіб з інвалідністю. Одна область має конкурс лише для об’єднань ветеранів (Чернівецька). Не мають конкурсних процедур ще 8 областей.

До конкурсів є запитання

Якість запроваджених конкурсів теж привернула увагу дослідників.

Наприклад, у Києві конкурсні процедури не мають достатнього рівня незалежності від рішень організатора конкурсу та конкурсної комісії, зазначили в УНЦПД. «Унаслідок цього, зокрема при вирішенні питання про суму розподілу фінансування, не враховуються кошториси проєктів, а фінансування надається так, щоб усі учасники змогли отримати кошти. Як наслідок, проєкти носять формальний характер та не можуть бути у достатній мірі якісними», — резюмувала Дар'я Сидоренко.

Тернопільська і Дніпропетровська обласні адміністрації надають фінансування лише обласним організаціям, чим штучно обмежують підвищення якості проєктів, поданих громадськими організаціями, вважають в УНЦПД.

Висновок експертів: запровадження конкурсного та прозорого механізму фінансування, моніторингу і звітування ОГС з місцевих бюджетів залишається актуальним питанням з огляду на якість конкурсних процедур та відсутності.

У кінці року УНЦПД планує проаналізувати фактичні витрати місцевих бюджетів на підтримку ОГС.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду