КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Перший» за матеріал про «Слугу народу»

КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Перший» за матеріал про «Слугу народу»

15 Жовтня 2020
1694

КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Перший» за матеріал про «Слугу народу»

1694
Комісії поскаржилися на матеріал, що був україномовним перекладом допису Олени Лукаш.
КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Перший» за матеріал про «Слугу народу»
КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Перший» за матеріал про «Слугу народу»

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила онлайн-виданню «Перший» (Закарпаття) публічний осуд через матеріал від 27 вересня 2020 «Безкарність "Слуг народу": корупція, шахрайство». Про це йдеться в рішенні Комісії від 15 жовтня.

Комісія вважає, що в цій публікації видання допустило порушення статей 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації), 9 (судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного), 10 (збалансованість представлених точок зору) та 15 (уникнення вживання образливих висловів та ненормативної лексики) Кодексу етики українського журналіста. Водночас у КЖЕ додали, що матеріал містить ознаки замовності.

Станом на 14 жовтня 2020 року «Перший» видалив публікацію, вона доступна лише в кеші Google. Цей матеріал був україномовним перекладом допису міністерки юстиції часів Віктора Януковича Олени Лукаш, яка в своєму телеграм-каналі поширила допис народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Рената Кузьміна. «У дописі наводяться критичні до партії "Слуга народу" факти щодо потенційних зловживань, вчинених ними та президентом України», – йдеться в повідомленні.

Комісія вказала, що більшість фактів та суджень про членів «Слуги народу» були відомими, однак видання не надало посилання на ресурси, де відповідні історії були розкриті більш повно. «Журналісти не зробили бодай спроби подати цей пост в рамках історії пов’язаної з потенційним зловживанням повноваженням партійців "Слуги народу" та президента України. Окрім того, новина не містить інформації ані про Олену Лукаш – колишню міністерку юстиції часів президентства Віктора Януковича, яка є авторкою процитованого Телеграм-каналу, ані про Рената Кузьміна – колишнього першого заступника Генерального прокурора, а нині народного депутата України від політичної партії "Опозиційна платформа – За життя". Ця інформація дозволила б читачеві отримати контекст жорсткої критики однієї політичної сили представником іншої, та могла б змусити задуматися над тим, наскільки можна без перевірки довіряти наданій інформації», – сказали в КЖЕ та додали, що в матеріалі відсутня позиція «Слуги народу» та коментарі незалежних експертів.

Комісія з журналістської етики розглянула матеріал онлайн-видання «Перший» (Закарпаття) від 27 вересня 2020  «Безкарність "Слуг народу": корупція, шахрайство» у межах моніторингу висвітлення в медіа місцевих виборів 2020 року, яке проводить коаліція громадських організацій (Комісія журналістської етики, Платформа прав людини, Український інститут медіа та комунікації, StopFake та Асоціацію «Жінки в медіа» за підтримки проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні»).

Нагадаємо, 29 вересня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила інтернет-виданню «Обозреватель» публічний осуд через матеріал від 13 вересня про кандидата в мери Києва Андрія Пальчевського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1694
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду