Суд РФ посилив вирок історику Юрію Дмитрієву

Суд РФ посилив вирок історику Юрію Дмитрієву

17:46,
29 Вересня 2020
1721

Суд РФ посилив вирок історику Юрію Дмитрієву

17:46,
29 Вересня 2020
1721
Суд РФ посилив вирок історику Юрію Дмитрієву
Суд РФ посилив вирок історику Юрію Дмитрієву
Процес проходив в закритому режимі.

Верховний суд Карелії змінив вирок керівнику карельського відділення правозахисної організації «Меморіал», російському історику Юрію Дмитрієву – з 3,5 років до 13 років колонії суворого режиму. Про це 29 вересня російському виданню «Медиазона» повідомив адвокат прийомної дочки історика Ігор Перов.

Йому посилили вирок за статтею про насильницькі дії сексуального характеру (частини 3, 4 статті 132 КК РФ). Натомість справу за статтям, за якими суд першої інстанції виправдав історика, відправили на перегляд до Петрозаводського суду (РФ).

Апеляції подали захист, держзвинувачення й адвокат дівчини. Процес проходив в закритому режимі.

Нагадаємо, справа тягнеться з 2016 року. Історика заарештували за звинуваченням у дитячій порнографії на підставі фотографій його дочки, які силовики знайшли на його комп’ютері. Юрій Дмитрієв зазначав, що зображення не були порнографічними, а робилися на прохання соціальних працівників для контролю розвитку дитини. Після року перебування в ізоляторі історика відпустили.

У 2018 році його заарештували знову, уже з новими звинуваченнями. Обвинувачі просили Петрозаводський суд призначити Юрію Дмитрієву покарання у вигляді 15 років ув’язнення. Про справу детально писала російська опозиційна «Новая газета».

Юрія Дмитрієва підтримують правозахисники, громадські та культурні діячі в РФ і поза її межами. Вони заявляють, що причина звинувачень — дослідження історичних фактів, які ускладнюють реалізацію політики Кремля щодо радянського минулого. Стурбованість щодо переслідування історика висловила Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

21 липня 2020 року українські прихильники Юрія Дмитрієва приєдналися до фейсбук-флешмобу на підтримку вченого. Дописи з хештегом #UkraineStandWithDmitriev оприлюднили майже дві тисячі користувачів. Серед них — Маркіян Камиш, Оксана Забужко, Володимир В’ятрович, Олесь Санін, Вахтанг Кіпіані та інші. «Юрія Дмитрієва переслідують за дослідження сталінських репресій та збереження історичної пам'яті. Він багато років шукав розстрільні поховання та укладав списки тисяч убитих людей. Саме завдяки йому світ дізнався про те, як загинули Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Валер’ян Підмогильний та інші українські генії», — такий меседж поширювали прихильники акції.

Петрозаводський суд (РФ) 22 липня 2020 року оголосив вирок керівнику карельського відділення правозахисної організації «Меморіал», російському історику Юрію Дмитрієву. Його засудили до 3,5 років колонії. З урахуванням відбутого під вартою терміну пан Дмитрієв міг вийти на волю вже восени. 

Фото: Володимир Ларіонов / Reuters

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду