Правозахисники закликали омбудсмана перевірити діяльність ГО «Традиція і порядок» (ДОПОВНЕНО)

Правозахисники закликали омбудсмана перевірити діяльність ГО «Традиція і порядок» (ДОПОВНЕНО)

14:07,
28 Вересня 2020
3582

Правозахисники закликали омбудсмана перевірити діяльність ГО «Традиція і порядок» (ДОПОВНЕНО)

14:07,
28 Вересня 2020
3582
Правозахисники закликали омбудсмана перевірити діяльність ГО «Традиція і порядок» (ДОПОВНЕНО)
Правозахисники закликали омбудсмана перевірити діяльність ГО «Традиція і порядок» (ДОПОВНЕНО)
Представники 26 організацій занепокоєні «систематичними та численними випадками безкарного насильства та порушення прав людини, які вчиняються “під брендом” праворадикального угрупування “Традиція і порядок”». У «Традиції і порядку» акцентували на відсутності відкритих кримінальних проваджень, оголошених підозр і законодавчих підстав для кваліфікації «гомофобних» злочинів.

Громадські організації, серед яких «Альянс.Глобал», «100 відсотків життя», «КиївПрайд», «Інсайт», мають сумніви, що діяльність ГО «Традиція і порядок» відповідає законодавству:

«За останні декілька місяців, починаючи з 14 червня 2020 року, представники “Традиції і порядку” (тобто особи, які використовують відому символіку “ТіП” та/або самоідентифікуються з “ТіП”) скоїли щонайменше дев’ять злочинів з мотивів ненависті,  більшість із яких ґрунтувалися на мотиві ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності», — йдеться у заяві.

Підписанти зазначили, що члени організації «Традиція і порядок» регулярно беруть участь у нападах на ідейних опонентів — журналістів, активістів, а також офіси та заходи ЛГБТ-організацій. У зверненнях, адресованих Уповноваженому ВР з прав людини та Голові Нацполіції, описані 9 випадків. Зокрема й 3 напади на офіс ГО «Харківське жіноче об'єдання “Сфера” (ком’юніті центр для ЛГБТ «Прайд-хаб»).

Автори заяви зазначили, що відповідно до статті 4 Закону України «Про громадські об’єднання», утворення і діяльність громадських об’єднань, мета або дії яких спрямовані на пропаганду насильства, розпалювання ворожнечі, посягання на права і свободи людини, пропаганду націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки, забороняються.

Заявники просять перевірити описані факти, відповісти, а також внести на розгляд МВС пропозицію щодо перевірки діяльності ГО. Крім того, надати правову оцінку діяльності ГО «Традиція і порядок» та внести відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 170, 255, 258, 258-3 Кримінального кодексу України у випадку виявлення відповідних підстав.

«Детектор медіа» звернувся за коментарями до ГО «Традиція і порядок».

ДОПОВНЕНО. У пресслужбі «Традиції і порядку» авторів скарги обізвали «грантожерами» і «параюристами», а свою організацію назвали «християнським рухом»: «Заява від так званих параюристів свідчення того, що грантожерські організації, припинення діяльності яких є частиною нашої задекларованої політичної програми, насправді дуже слабкі. Коли християнські рухи лише трошки наступили їм на хвіст, грантожерам одразу довелося вдаватися до самої очевидної брехні».

У «Традиції і порядку» критикують зміст звернення опонентів, зокрема через відсутність прикладів «безкарного насильства та порушення прав людини»: «Дійсних підстав для внесення до ЄРДР відомостей про злочини, за які репетують "параюристи", не існує. Не існує їх не в останню чергу тому, що в Україні неможливо вчинити "злочин, що ґрунтується на мотивах ненависті за ознакою ґендерної ідентичності", оскільки неможливо пояснити з точки зору права (та й здорового глузду зрештою), що означає "ґендерна ідентичність" та яким чином ненависть за неіснуючою ознакою може стати мотивом до вчинення будь-якого правопорушення».

«Традиція і порядок» вважають заяву беззмістовною, її тези юридично безграмотними та маніпулятивними. Вони також мають сумніви в тому, що описані випадки «підслідні» адресатам звернення. «Чомусь ця заява стоїть на рекламі у ФБ. "Параюристи" сподіваються, що таким чином слідчий швидше внесе відомості до ЄРДР та розпочне розслідування? Ст. 214 КПК не виключає, що слідчий може дізнатися про злочин з реклами у фб, проте якийсь не дуже ефективний спосіб захисту порушеного права», — резюмували в пресслужбі організації.

Нагадаємо, у червні 2020 року ГО «КиївПрайд» провела перший в історії українського прайд-руху Марш рівності онлайн. 20 вересня в Запоріжжі пройшов перший Прайд-марш за права ЛГБТ.

Мережа громадських організацій презентувала перший у світі інтерактивний онлайн-музей прийняття ЛГБТ-людей.

Фото з фейсбук-сторінки Правозахисного ЛГБТ-Центру «Наш світ»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду