Правозахисники просять президента ветувати закон про розвідку

Правозахисники просять президента ветувати закон про розвідку

12:25,
25 Вересня 2020
5740

Правозахисники просять президента ветувати закон про розвідку

12:25,
25 Вересня 2020
5740
Правозахисники просять президента ветувати закон про розвідку
Правозахисники просять президента ветувати закон про розвідку
Автори заяви переконані, що положення закону не відповідають європейським стандартам права на доступ до інформації, становлять загрозу відкритості, створюють можливості для зловживань владою і збільшують корупційні ризики.

Про це пише «Інститут масової інформації», який підписав заяву разом з іншими правозахисними громадськими організаціями: «Міждисциплінарним науково-освітнім центром протидії корупції», «Центром демократії та верховенства права», «Blueprint for Free Speech», «Платформою прав людини». Вони звертаються до Володимира Зеленського з проханням накласти право вето та повернути на повторний розгляд до Верховної Ради Закон «Про розвідку» №2412-д, ухвалений 17 вересня 2020 року.

Заявники повідомили, що Закон «Про розвідку» підготовлено та ухвалено з порушенням принципу прозорості: без громадського обговорення та без висновків комітетів, які мали бути профільними.

«Запропонований закон безпосередньо стосується питань свободи інформації, права приватності та інших прав і свобод, зачіпає міжнародні зобов’язання України перед ЄС, а отже, у цій частині законопроєкт повинен був пройти обговорення та отримати висновки Комітету гуманітарної та інформаційної політики, Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом. Крім того, враховуючи корупційні ризики, які закладено в законопроєкті, висновок щодо тексту законопроєкту повинен був дати також Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики. Проте жоден комітет не надав відповідного висновку до тексту в першому читанні», — йдеться в заяві.

На думку авторів заяви, положення закону не відповідають статтям 8, 32, 34 і 40 Конституції України та практиці Європейського суду з прав людини: закон не охоплює точних строків розкриття інформації, що суперечить принципу верховенства права та містить правову невизначеність. 

«Закладені в законі норми […] прямо обмежили право особи на подання звернення та запиту, що прямо не відповідає ст. 40 Конституції України, згідно з якою всі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк», – ідеться в заяві. 

Також автори звернення звертають увагу на те, що закон нівелює механізм перевірки належного обмеження доступу і не встановлює строк його обмеження: «Закон виводить із-під дії механізмів доступу до інформації всю розвідувальну інформацію, що створює небезпечний прецедент (дуже значна частина актуальної наразі розвідувальної інформації і так має статус обмеженого доступу, але це якраз і врегульовано законодавством про доступ до інформації)».

Водночас, згідно з законом, розвідувальний орган надає інформацію щодо обмеження прав, свобод і законних інтересів особи виключно після завершення розвідувальних заходів, з якими було пов’язане таке обмеження, та за умови, що надання цієї інформації не створюватиме загроз національній безпеці України. Натомість заявники вважають, що втручання в приватне життя особи навіть в інтересах національної безпеки вважатиметься легітимним тільки в разі, якщо воно ґрунтується на законі, сформульованому з особливою точністю. Це підтверджує міжнародна судова практика.

Нагадаємо, Коаліція «За вільний Інтернет» закликала нардепів доопрацювати законопроєкти про цифрові права. Крім того, правозахисники заявили, що 12 зареєстрованих у Раді законопроєктів обмежують роботу громадських організацій. Консорціум громадських організацій закликав об'єднуватися для захисту громадянського суспільства.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
георгій
12:44 / 25.09.2020
Правильно, агенты России, на фиг Украине разведка, секреты, независимость. Продолжайте гадить в стране, в которой живёте. В ФСБ зачтут
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду