«Навички безконфліктної комунікації дуже важливі для молоді». Виклики та активності молоді на Сході України

«Навички безконфліктної комунікації дуже важливі для молоді». Виклики та активності молоді на Сході України

18:15,
23 Вересня 2020
3241

«Навички безконфліктної комунікації дуже важливі для молоді». Виклики та активності молоді на Сході України

18:15,
23 Вересня 2020
3241
«Навички безконфліктної комунікації дуже важливі для молоді». Виклики та активності молоді на Сході України
«Навички безконфліктної комунікації дуже важливі для молоді». Виклики та активності молоді на Сході України
Молодь східних регіонів країни має навчитися вести діалог і навіть у конфліктних ситуаціях уміти говорити про свої потреби та визначати інтереси співрозмовника. З метою навчити цьому ГО «Молодь Сходу України» організувала 3-денний форум «Міжкультурна комунікація молоді» у місті Святогірськ. Про захід, виклики молодіжного сектору на Сході, а також діалог із молоддю з непідконтрольних територій розповіла Оксана Ступак, організаторка Форуму та заступниця голови ГО «Молодь Сходу України».

ГО «Молодь Сходу України» — організація зі Слов'янська Донецької області. З 2015 року вона втілює проєкти для молоді. Четвертий рік ГО реалізує проєкт «Громадянська просвіта молоді на Сході України» разом із Представництвом «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні. За цей час організовані заходи різного формату: тренінги з проєктного менеджменту, три щорічні регіональні форуми з тематики молодіжної політики та діяльності ГО на Сході. Організація орієнтується на молодь Донецької та Луганської областей.

На Донеччині триває воєнний конфлікт, і аспект комунікації дуже важливий, — вважають в організації. Тому цьогорічного форуму вперше вдалися до теми міжкультурної комунікації молоді. «Ми хотіли торкнутися питання різниці культур. В Україні багато культур, які мають свої особливості, — розповідає Оксана Ступак. — Важливо долучати всі сторони конфлікту до ефективного діалогу, особливо під час війни. В кожного може бути своя позиція і думка, але вміти слухати й чути один одного — ми визначили це важливим елементом».

У заході взяли участь 20 громадських діячів молодіжного руху з Донецької і Харківської області. Спікери поділилися з ними інструментами активного слухання, медіації та принципами побудови діалогу.

Психологиня, сертифікована фахівчиня з трансформації деструктивних конфліктів та відновних практик, медіаторка Марина Акімченкова протягом першого дня розкрила зміст культури діалогу для розвитку суспільної взаємодії. Разом з учасниками вона проаналізувала особливості комунікації з молодіжними меншинами в Україні та провела симулятивну гру «Мистецтво діалогу».

Протягом другого дня на форумі працював тренер Сергій Пойда, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри управління та адміністрування КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти». Учасники на практиці ознайомилися із сучасними онлайн-програмами, які полегшують комунікацію між людьми. Ввечері організатори провели командний веб-квест на платформі «Goosechase».

В останній день Артур Агеєв, молодіжний делегат України до Організації непредставлених націй і народів (ОНН), розповів про цілі сталого розвитку й можливості мобільності. Підсумки форуму підбили обміном молодіжних практик, які учасники проводили у своїх громадах.

Тож комунікативні навички тренували в ігровому форматі. На звичайних, близьких молоді побутових темах учасникам пропонували вирішити конфліктну ситуацію. Вони визначали, як краще спілкуватися і ставити запитання, щоб порозумітися та зробити розмову більш раціональною та менш емоційною.

Найскладніше виявилося розуміти почуття й потреби один одного. «Непорозуміння виникає через те, що ми недослухали, недочули, довигадували, додали свій довід і точку зору — і ця інформація після цього сильно відрізняється від першоджерела», — пояснила Оксана Ступак. Організатори запропонували учасникам розіграти діалог у простій побутовій ситуації, щоб зрозуміти саму природу конфлікту. Одні стали дійовими особами і намагалися оцінити потреби співрозмовників, інші — оцінювали й аналізували, які потреби реалізовані, а які — ні.

Навички безконфліктної комунікації — важливий довід для молоді, вважає Оксана Ступак. Через них можна зрозуміти інших. Це стосується як побутових діалогів між людьми, так і комунікації між громадами й організаціями. Такий підхід має місце в конфліктах з місцевою владою та взагалі в молодіжному середовищі.

Наразі діалогу з молоддю з непідконтрольної території немає, зазначила Оксана Ступак: «Відсутня можливість комуні кувати. Але комунікація має бути, і в певний час це відбудеться. Для початку нам треба навчитися слухати й чути один одного, хоча б на території підконтрольного регіону».

Пані Ступак назвала й інші важливі виклики для молодіжного сектору Сходу.

Найбільший виклик — створення мережі молодіжних центрів у Донецькому регіоні. Наразі їх 122. Багато з них розташовані в невеличких містах і громадах чи близько до лінії розмежування. Бюджет області фінансує проєкти і заходи за схемою 50/50. Проєкти мають різну спрямованість: дозвілля, неформальна освіта, відкриті простори для спілкування молоді. Однак виникає проблема змістовного наповнення — контенту, який виробляють центри, а відтак — навчання молодіжних працівників. Наразі з цим допомагає Мінмолодьспорту.

Другий виклик — створення молодіжних рад. У Слов'янську, Краматорську, Дружківці, Маріуполі вони вже є. Зараз вони на етапі початку діяльності, а можуть стати ефективним інструментом налагодження комунікації між молодіжною громадою та місцевою владою. Діє обласна молодіжна рада — потужний інструмент адвокаційних кампаній.

Звідси — третій виклик: дослідження проблем молоді регіону. Тому ГО «Молодь Сходу України» планує провести моніторинг для їх визначення.

Четвертий виклик — підвищення активності молоді. Проблема залучення молоді до ухвалення рішень, молодіжної діяльності та громадської роботи залишається актуальною. Тому ГО «Молодь Сходу України» визначила громадянську і політичну просвіту одним із пріоритетів роботи.

Фото надані ГО «Молодь Сходу України»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду