Шабунін повідомив деталі експертизи підпалу його будинку

Шабунін повідомив деталі експертизи підпалу його будинку

14:27,
22 Вересня 2020
2350

Шабунін повідомив деталі експертизи підпалу його будинку

14:27,
22 Вересня 2020
2350
Шабунін повідомив деталі експертизи підпалу його будинку
Шабунін повідомив деталі експертизи підпалу його будинку
Пожежу спричинили стороннє джерело полум'я (сірник, запальничка тощо) й інтенсифікатор процесу горіння — легкозаймиста рідина (бензин, дизельне паливо або гас).

Фрагмент висновку експертизи підпалу свого будинку керівник ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін оприлюднив у фейсбуку. У ньому йдеться, що осередок пожежі знаходився на підлозі ґанку будинку. Далі полум'я розійшлося дерев'яними елементами конструкції ґанку на вхідні двері, під покрівлю й далі ліворуч і праворуч.

Експерти припустили, що зловмисник розлив на ґанку легкозаймисту рідину й запалив. Рідину могли закинути в пакеті через паркан, що поруч або направити струменем із ємності під тиском.

«Я не маю права розголошувати матеріали провадження нацполіції, тож дуже прозоро натякну: до їхньої експертизи в мене претензій немає. Підпал здійснювався у спосіб, який залишав мінімальні шанси на порятунок людей в будинку. Господнє чудо, що сусідка посеред ночі не спала», — зазначив активіст.

Наразі не знайшли ні замовників, ні виконавців підпалу, — написав пан Шабунін. Він продовжує відновлювати будинок і вдячний за допомогу. 

Нагадаємо, у селі Гнідин Київської області в ніч на 23 липня невідомі підпалили будинок керівника ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, унаслідок пожежі ніхто не постраждав. Державна служба з надзвичайних ситуацій Києва сказала, що внаслідок пожежі згоріло та розібрано 70 кв. м даху. Поліція розслідує інцидент як умисне знищення або пошкодження майна. Поліція Київської області заперечила, що на місці пожежі знайшли рештки вибухівки

Заступниця виконавчого директора «Центру протидії корупції», адвокатка пана Шабуніна Олена Щербан заявила, що наполягатиме на перекваліфікації справи з підпалу на замах на життя. Також вона вимагатиме зміни підслідності в цій справі. Сам Віталій Шабунін під час брифінгу зазначив, що за напади на активістів відповідальність лежить на президенті.

Українська і світова спільнота активно висловлює свою позицію в соцмережах. Більше 40 громадських організацій підписали заяву з вимогою ефективного розслідування та відставки міністра МВС Арсена Авакова.

Підпал будинку Віталія Шабуніна прокоментував і президент Володимир Зеленський.

Загалом за перше півріччя 2020 року правозахисники зафіксували 48 випадків нападів і тиску на активістів.

Фото: Сергій Нужненко, radiosvoboda.org

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду