КЖЕ винесла дружнє попередження українській редакції Deutsche Welle

КЖЕ винесла дружнє попередження українській редакції Deutsche Welle

15:15,
15 Вересня 2020
1976

КЖЕ винесла дружнє попередження українській редакції Deutsche Welle

15:15,
15 Вересня 2020
1976
КЖЕ винесла дружнє попередження українській редакції Deutsche Welle
КЖЕ винесла дружнє попередження українській редакції Deutsche Welle
У Комісії вважають, що автори зробили хибний висновок з офіційних даних, які отримали від Державної міграційної служби.

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) винесла дружнє попередження українській редакції Deutsche Welle через новину Дмитра Губенка та Марії Думанської від 24 лютого 2020 року «У "ДНР/ЛНР" понад 950 тисяч осіб мають українську "біометрику"». Про це йдеться в рішеннях комісії від 14 вересня.

КЖЕ вказала, що в новині порушені статті 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації) та 8 (редакційна обробка матеріалів не повинна фальсифікувати зміст) Кодексу журналістської етики. «Новина, де містяться неповні і неточні дані, може підкріплювати негативні стереотипи стосовно мешканців окупованих територій і в кінцевому підсумку – сприяти дискримінації цих громадян», – кажуть у Комісії.

У новині йдеться про кількість оформлених паспортів для виїзду за кордон громадянам України, зареєстрованим на непідконтрольних українській владі територіях Донецької та Луганської областей і в окупованому Криму. Матеріал ґрунтується на відповіді Державної міграційної служби України на запит видання.

«Автори посилаються на офіційне джерело, проте із цих даних роблять хибний висновок, винесений у заголовок. Реєстрація постійного місця проживання на окупованій території не тотожна фактичному проживанню на цій території. Внутрішньо переміщені особи, які переїхали з непідконтрольних українській владі територій Донецької та Луганської областей, зберігають попередню реєстрацію у паспорті і вказують цю адресу під час отримання адміністративних послуг. У тому числі – послуг із оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон», – йдеться в рішенні в КЖЕ.

Комісія журналістської етики також звернула увагу, що автори DW не вказали період, за який оформлена кількість документів; не порівняли ці дані з аналогічним попереднім періодом чи іншими адміністративно-територіальними одиницями України. «Статистичні дані без належного контексту залишають широке поле для інтерпретацій, які не завжди відповідають чинній ситуації. Із тексту публікації також незрозуміло, чому автори зосереджують увагу на окремій категорії громадян України», – додали в Комісії.

Нагадаємо, блогер та активіст Сергій Стерненко поскаржився Комісії з журналістської етики на телеканал NewsOne, ведучі та гості якого називали його «вбивцею», «наркоторгівцем», «підозрюваним у злочині». КЖЕ 26 серпня повідомила, що відібрала для розгляду скаргу Сергія Стерненка.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду