На «Прайдхаб» у Харкові напали тричі за тиждень

На «Прайдхаб» у Харкові напали тричі за тиждень

16:09,
8 Вересня 2020
2386

На «Прайдхаб» у Харкові напали тричі за тиждень

16:09,
8 Вересня 2020
2386
На «Прайдхаб» у Харкові напали тричі за тиждень
На «Прайдхаб» у Харкові напали тричі за тиждень
Будівлю ком'юніті-центру обмалювали, облили сечею, вибили в ній вікно.

З 4 вересня, початку «Прайд-тижня» в Харкові, один за одним скоєно три акти вандалізму, розповіла «Детектору медіа» співорганізаторка «ХарківПрайду» Анна Шаригіна.

«У перший день намалювали хрест (мабуть, так виглядає віра в думках цих людей). Наступного разу закидали яйцями, а людина з чоловічими геніталіями на камеру помочилася в баночку, потім виливала сечу нам на двері. Потім нам написали: "Це тільки початок, з Прайдом!"», — пояснила вона.

У ніч на 7 вересня в будівлі «Прайдхабу» розбили вікно.

Щодо всіх трьох випадків активісти «ХарківПрайду» звернулися в поліцію і написали окремі заяви. На місце подій приїздила патрульна поліція і слідча група. Їм надали відеозаписи з камер спостереження й інші відомості.

За словами Анни Шаригіної, відповідальності за скоєне на час публікації не взяла жодна організація. Однак деякі націоналістичні організації оприлюднили світлини будівлі хабу після нападів, називаючи ком'юніті-центр «розсадником збочень».

Цього року заходи на підтримку ЛГБТ-спільноти вже відбулися в Києві, Херсоні, Одесі, а також плануються в Запоріжжі. Фінальний захід «ХарківПрайду» анонсований на 13 вересня.

В Одесі 30 серпня спалахнули сутички між учасниками фестивалю та його противниками. Міжнародна спільнота засудила напади на ЛГБТ-спільноту та закликала поліцію розслідувати інциденти й ретельніше працювати над безпекою активістів.

З таким опором прайд-рух в Україні ще не стикався — зазначив Борис Грачов, керівник проєкту з розбудови національних параюридичних мереж ГО «Альянс.Глобал». Він розповів, що раніше групи противників ЛГБТ-спільноти були неорганізовані, а зараз координацію на себе взяла організація «Традиція і порядок». «Впевнений, що надалі ситуація буде погіршуватися. До цього в країні не було такої організованої й ієрархічної структури, фактично одним із завдань якої є протистояння ЛГБТ в Україні. А зараз вона є. Тому, думаю, на автопрайді, який буде в харкові, і прайді в Запоріжжі ми побачимо зовсім інший рівень насилля, неспівставний з тим, що було до цього», — резюмував він.

Нагадаємо, у червні 2020 року ГО «КиївПрайд» провела перший в історії українського прайд-руху Марш рівності онлайн.

Мережа громадських організацій презентувала перший у світі інтерактивний онлайн-музей прийняття ЛГБТ-людей.

Також ГО «КиївПрайд» оголосила про вакансію директора або директорки.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду